You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

Wat gebeurt er na de dood?

Dit onderwerp heeft al veel verwarring gebracht en er zijn verschillende meningen.

Sommigen zeggen, dat als de mens gestorven is, hij naar de hemel, het vagevuur of de hel gaat. Weer anderen zeggen dat de doden in het graf blijven totdat Jezus terugkomt. Ik denk dat wij een lange lijst kunnen maken van de verschillende ideeën of gedachtes over de toestand van de mensen die dood zijn, maar wij willen zien wat de bijbel zegt over wat gebeurd als de mens sterft.

Prediker 12: 7: " En dat het stof wederom tot aarde keert, als het geweest is; en de geest weder tot God keert, Die hem gegeven heeft".

Zoals de mens uit stof gemaakt is (Genesis 3:19), zal deze weer tot stof worden. (Pred. 3:19-20), en de geest gaat terug tot God. Wat wordt bedoeld als hier van de geest wordt gesproken?

Jakobus 2:26: " Want gelijk het lichaam zonder geest dood is, alzo is ook het geloof zonder de werken dood".

Dus het lichaam zonder geest is dood. Hier gaat het om het principe van het geven van leven. Als het woord geest wordt gebruikt wordt hiermee niet een rondvliegend iets bedoeld.

Wij willen nu twee bijbelteksten onderzoeken.

Job 27:3 :" Zo lang als mijn adem in mij zal zijn, en het geblaas Gods in mijn neus".

Job 14: 10-12: " Maar een man sterft, als hij verzwakt is, en de mens geeft den geest, waar is hij dan? 11. De wateren verlopen uit een meer, en een rivier droogt uit en verdort; 12. Alzo ligt de mens neder, en staat niet op; totdat de hemelen niet meer zijn, zullen zij niet opwaken, noch uit hun slaap opgewekt worden".

De dood wordt vergeleken met een slaap. Het griekse woord voor geest is "Pneuma" , wat men ook kan vertalen met adem of lucht. Maar wij mogen het woord geest of adem niet met zuurstof vertalen. Als wij hier van geest spreken, dan spreken wij van leven dat alleen God kan geven. Ik wil hier een voorbeeld uitleggen. Als een nieuwgeboren baby op deze wereld komt en deze niet begint te ademen, dan kan men zovéél zuurstof of lucht in het nieuwgeboren kind pompen als men wil, maar het begint niet te leven. Wij spreken hier dus niet eenvoudigweg over lucht, maar het griekse woord zou je wel zo kunnen vertalen. Hier gaat het over de geest van het leven die terug gaat naar God als de mens is gestorven. Bij de schepping van de mens is dit duidelijk te zien.

Genesis 2: 7: "En de HEERE God had den mens geformeerd uit het stof der aarde, en in zijn neusgaten geblazen den adem des levens; alzo werd de mens tot een levende ziel".

Uit deze tekst blijkt, dat de mens niet een ziel krijgt, maar een levende ziel wordt. Dus zo bestaat een levende ziel uit lichaam een geest.

God nam aarde en vormde de mens daar uit. De mens had ogen, maar kon niet zien; hij had oren, maar kon niet luisteren; hij had een hart, maar dit hart werkte nog niet totdat God adem in de mens had geblazen en deze mens een levende ziel werd. Dat wordt bedoelt met het feit dat God de mens uit aarde had gemaakt en hem het leven gaf. Wij allen zijn levende zielen omdat wij een lichaam en een geest uit leven hebben. Ieder mens op deze aarde is een uniek individu, met een eigen karakter, dat niemand anders op deze wereld heeft. Als de mens sterft, gaat de geest (levensadem) terug naar God vanwaar deze kwam. Wat gebeurt er met het lichaam? Deze wordt stof en valt uiteen..

Alleen God heeft onsterfelijkheid! Waarom moet de mens sterven?

Ezechiël 18:4, 20: "Ziet, alle zielen zijn Mijne; gelijk de ziel des vaders, alzo ook de ziel des zoons, zijn Mijne; de ziel, die zondigt, die zal sterven".

20. " De ziel, die zondigt, die zal sterven; de zoon zal niet dragen de ongerechtigheid des vaders, en de vader zal niet dragen de ongerechtigheid des zoons; de gerechtigheid des rechtvaardigen zal op hem zijn, en de goddeloosheid des goddelozen zal op hem zijn".

(bekijk ook Genesis 2:16-17; Genesis 3:1-19; Rom. 5:12; Rom. 6:23; 1.Cor. 15: 56; Jak. 1:15).

Er zijn vele teksten in de bijbel waar mensen zielen worden genoemd.

Genesis 12:5: " En Abram nam Sarai, zijn huisvrouw, en Lot, zijns broeders zoon, en al hun have, die zij verworven hadden, en de zielen, die zij verkregen hadden in Haran…".

Leviticus 17: 15 : " En alle ziel onder de inboorlingen of onder de vreemdelingen…".

Prediker 9: 5-6: " Want de levenden weten, dat zij sterven zullen, maar de doden weten niet met al; zij hebben ook geen loon meer, maar hun gedachtenis is vergeten. 6. Ook is alrede hun liefde, ook hun haat, ook hun nijdigheid vergaan; en zij hebben geen deel meer in [deze] eeuw in alles, wat onder de zon geschiedt".

Sommigen geloven dat de mens na de dood naar de hemel of naar de hel gaat. Maar waarom zou dan nog een opstanding nodig zijn wanneer Jezus terugkomt?

Psalm 146:4 : " Zijn geest gaat uit, hij keert wederom tot zijn aarde; te dienzelfden dage vergaan zijn aanslagen".

De Heilige Schrift verteld ons dat twee mensen niet zijn gestorven. De ene was Henoch (Genesis 5:24; Hebr. 11:5) en de andere was Elia (2.Koningen 2:11). Op andere plaatsen lezen wij dat mensen zijn opgestaan uit de dood. Bijvoorbeeld Tabitha (Hand.9:40), de jongeling die uit het raam (venster) viel (Hand. 20:9-10) etc… maar één zaak willen wij nader onderzoeken, van een mens die gestorven was en door Jezus weer tot leven was geroepen.

Het is de geschiedenis van Lazarus. Wat had Jezus geroepen om Lazarus weer tot leven te brengen? In Johannes 11:43, riep Hij: "Lazarus, kom uit!". Jezus riep niet:" Kom naar beneden of kom naar boven", maar Hij riep heel duidelijk: " Kom uit!". Maar van waar? Hij kwam uit het graf waar ze hem neergelegd hadden toen hij gestorven was. Lazarus was op dat moment al vier dagen in het graf.

Johannes 11: 17: " Jezus dan, gekomen zijnde, vond, dat hij nu vier dagen in het graf geweest was"

Psalm 6:6: " Want in den dood is Uwer geen gedachtenis; wie zal U loven in het graf?".

(Psalm 115: 117).

Zelfs aan God herinnert men zich niet in de dood. De bijbel noemt de doden in het graf slapend. Was Lazarus, van wie Jezus hield, in de hemel, toen de Heiland zei: "…. Lazarus, onze vriend, slaapt;…."? (Johannes 11:11).

Als Lazarus tijdens zijn dood in de hemel zou zijn geweest, dan zou Jezus hem hebben beroofd van de zaligheid in de hemel.

Het gelijkenis in Lucas 16 van de rijke man en de arme Lazarus werd niet gegeven om te leren dat de doden een bewustzijn hebben, maar om te laten zien, dat in het gerecht van God niet rijkdom of afstamming kunnen helpen.

Wat zegt de bijbel over koning David?

Handelingen 2:29; 34-35. 29. "Gij mannen broeders, het is [mij] geoorloofd vrij uit tot u te spreken van den patriarch David, dat hij beide gestorven en begraven is, en zijn graf is onder ons tot op dezen dag". 34. "Want David is niet opgevaren in de hemelen; maar hij zegt: De Heere heeft gesproken tot Mijn Heere: Zit aan Mijn rechter [hand]". 35. "Totdat Ik Uw vijanden zal gezet hebben tot een voetbank Uwer voeten".

David slaapt en wacht op de wederkomst des Heren en de opstanding. Als Jezus alle rechtvaardigen zou roepen vóór de opstanding, dan zou David deze stem ook horen en met de andere rechtvaardigen opstaan uit de dood. Hetzelfde wordt ook van Daniël gezegd (Daniël 12:13).

Nu is er nog de vraag over de dief die met Jezus werd gekruisigd:

Lucas 23: 42-43: " En hij zeide tot Jezus: Heere, gedenk mijner, als Gij in Uw Koninkrijk zult gekomen zijn. 43. En Jezus zeide tot hem: Voorwaar, zeg Ik u: Heden zult gij met Mij in het Paradijs zijn".

Hier kun je denken dat de dief dezelfde dag met Jezus in de Hemel zou zijn geweest. Helaas is in deze tekst de komma niet op de juiste plaats. Het gebruik van de komma is op deze manier niet geïnspireerd, het is in latere vertalingen zo opgeschreven. De zin moet zo zijn:

" Voorwaar zeg ik u heden, gij zult met Mij in het Paradijs zijn".

Een komma op de verkeerde plaats kan een heel groot verschil uitmaken. Natuurlijk kan men zeggen dat dat een zwak argument is. Maar dat de dief niet op deze dag naar de hemel ging laten ons de volgende teksten zien:

Johannes 19: 31-33 :

31. "De Joden dan, opdat de lichamen niet aan het kruis zouden blijven op den sabbat, dewijl het de voorbereiding was (want die dag des sabbats was groot), baden Pilatus, dat hun benen zouden gebroken, en zij weggenomen worden. 32. De krijgsknechten dan kwamen, en braken wel de benen des eersten, en des anderen, die met Hem gekruisigd waren. 33. Maar komende tot Jezus, als zij zagen, dat Hij nu gestorven was, zo braken zij Zijn benen niet".

De joden wilden niet dat mensen aan het kruis bleven hangen op de sabbat. Ze namen de levende gekruisigden op de sabbat naar beneden en hingen deze de volgende dag weer aan het kruis. Het sterven aan het kruis kon soms tot vier dagen duren en was erg onmenselijk. De daden van de soldaten tegenover de misdadigers, namelijk het feit dat ze de beide benen van hen braken, zegt ons, dat zij nog niet dood waren. Jezus was al dood. De andere twee nog niet. Was Jezus na zijn dood naar de hemel gegaan?

Johannes 20: 14-17:

14. "En als zij dit gezegd had, keerde zij zich achterwaarts, en zag Jezus staan, en zij wist niet, dat het Jezus was. 15. Jezus zeide tot haar: Vrouw, wat weent gij? Wien zoekt gij? Zij, menende, dat het de hovenier was, zeide tot Hem: Heere, zo gij Hem [weg] gedragen hebt, zeg mij, waar gij Hem gelegd hebt, en ik zal Hem wegnemen. 16. Jezus zeide tot haar: Maria! Zij, zich omkerende, zeide tot Hem: Rabbouni, hetwelk is gezegd, Meester. 17 . Jezus zeide tot haar: Raak Mij niet aan, want Ik ben nog niet opgevaren tot Mijn Vader; maar ga heen tot Mijn broeders, en zeg hun: Ik vare op tot Mijn Vader en uw Vader, en [tot] Mijn God en uw God".

Daarna ging Jezus de dag dat Hij stierf ook niet naar de hemel. Is het echt zo belangrijk wat wij over dit onderwerp geloven? Ja, het is belangrijk, want er gebeuren vele vreemde dingen in het spiritisme, in oostelijke religies, waar vele mensen bedrogen worden alleen omdat ze niet geloven in wat de Heilige Schrift zegt. De leer dat de mens nadat hij gestorven is meteen naar de hemel of de hel gaat, is tegen de leer van de bijbel.

Bovendien zou deze valse leer de waarheid over de opstanding en terugkomst van Jezus Christus teniet doen gaan.

1. Corinthiërs 15: 16-18 (zie ook: 1.Cor. 15: 20-23; 50-53)

16. " Want indien de doden niet opgewekt worden, zo is ook Christus niet opgewekt. 17. En indien Christus niet opgewekt is, zo is uw geloof tevergeefs, zo zijt gij nog in uw zonden. 18. Zo zijn dan ook verloren, die in Christus ontslapen zijn".

1. Thessalonicenzen 4:16 (zie ook Joh. 6: 39-40).

16 " Want de Heere Zelf zal met een geroep, met de stem des Archangels, en met de bazuin Gods nederdalen van den hemel; en die in Christus gestorven zijn, zullen eerst opstaan".

Als de gestorven mensen direkt naar de hemel zouden gaan, dan zouden ze bij de terugkomst van Jezus eerst terug in hun graf moeten gaan om opgewekt te worden. Maar dit is erg onlogisch. In Prediker 9:5 staat dat de doden niets weten. Ze voelen niet hoe de tijd vergaat. Zesduizend jaar in het graf is voor de doden niet meer dan een ogenblik voor de levenden. Het bewustzijn is het enige middel om de tijd te meten. Dit is de doden niet gegeven, en als ze wakker worden is het voor hen net alsof er geen enkele tijd voorbijgegaan is.

De Bijbel zegt dat alleen God onsterfelijkheid heeft.

1.Timotheus 6: 15, 16: " Welke te Zijner tijd vertonen zal de zalige en alleen machtige Heere, de Koning der koningen, en Heere der heren; 16 Die alleen onsterfelijkheid heeft, en een ontoegankelijk licht bewoont; Denwelken geen mens gezien heeft, noch zien kan; Welken zij eer en eeuwige kracht. Amen".

De eerste misleiding van de duivel aan Eva was:

Genesis 3: 4: "….Gijlieden zult den dood niet sterven;".

Met precies dezelfde leugen heeft hij ook vandaag de dag nog een groot succes, en dat alleen omdat vele mensen de Heilige Schrift niet lezen of niet vertrouwen. Miljoenen mensen hebben de leer van het spiritisme aangenomen.

Wat zegt de bijbel over de verschillende vormen van het spiritisme? Deuteronomium 18: 10-12:

10 " Onder u zal niet gevonden worden, die zijn zoon of zijn dochter door het vuur doet doorgaan, die met waarzeggerijen omgaat, een guichelaar, of die op vogelgeschrei acht geeft, of tovenaar. 11 Of een bezweerder, die met bezwering omgaat, of die een waarzeggenden geest vraagt, of een duivelskunstenaar, of die de doden vraagt. 12 Want al wie zulks doet, is den HEERE een gruwel; en om dezer gruwelen wil verdrijft hen de HEERE, uw God, voor uw aangezicht, uit de bezitting".Jesaja 8: 19-20: " Wanneer zij dan tot ulieden zeggen zullen: Vraagt waarzeggers en duivelskunstenaars, die daar piepen, en binnensmonds mompelen; [zo] [zegt]: Zal niet een volk zijn God vragen? zal men voor de levenden de doden [vragen]?". 20 " Tot de wet en tot de getuigenis! zo zij niet spreken naar dit woord, het zal zijn, dat zij geen dageraad zullen hebben".

In Ezechiël 37: 1-14: wordt ons in een visioen duidelijk gemaakt hoe het zal gaan met de opstanding bij de terugkomst van Jezus Christus.

Ezechiël 37: 1-14:

1. "En de hand des Heren kwam op mij en voerde mij uit in den Geest des Heren en stelde mij op een open veld, dat vol beenderen lag; 2. en Hij voerde mij daar rond en zie, er lagen zeer vele beenderen op het veld, en zie, zij waren zeer verdord. 3. En Hij sprak tot mij: Gij mensenkind, meent gij ook, dat deze beenderen weder levend zullen worden? En ik zeide: Heere Heere, dat weet Gij. 4. En hij sprak tot mij: Profeteer over deze beenderen en zeg: Gij verdorde beenderen, hoort het woord des Heren! 5. Dus spreekt de Heere Heere tot deze beenderen: Zie, Ik zal een adem in u brengen, dat gij levend zult worden; 6. Ik zal u pezen geven en vlees op u doen groeien en u met ene huid overtrekken, en Ik zal u adem geven, dat gij weder levend wordt; en gij zult gewaarworden, dat Ik de Heer ben. 7. En Ik profeteerde gelijk mij bevolen was, en zie, toen ruiste het, als ik profeteerde, en zie, het roerde zich, en de beenderen kwamen weder te zamen, elk tot zijn gebeente; 8. en ik zag, en zie, er wiessen pezen en vlees op, en Hij overtrok ze met ene huid; maar er was nog geen adem in. 9. En hij sprak tot mij: Profeteer tot den wind, profeteer gij mensenkind, en zeg tot den wind: Dus spreekt de Heere Heere: Wind, kom herwaarts uit de vier streken en blaas deze doden aan, opdat zij weder levend worden! 10. En ik profeteerde, gelijk Hij mij bevolen had. Toen kwam er adem in hen en zij werden weder levend en stonden op hunne voeten; en zij waren een zeer groot heir. 11. En hij sprak tot mij: Gij mensenkind, deze beenderen zijn het gehele huis Israëls. Zie, nu zeggen zij: Onze beenderen zijn verdord en onze hoop is verloren en het is uit met ons. 12. Daarom profeteer en zeg tot hen: Dus spreekt de Heere Heere: Zie, Ik zal uwe graven openen en zal u, mijn volk, daaruit halen; en Ik zal u in het land van Israëls brengen; 13. en gij zult gewaarworden, dat Ik de Heer ben, als Ik uwe graven geopend en u, mijn volk, 14. daaruit gebracht heb; en Ik zal mijnen Geest in u geven, dat gij weder leven zult, en zal u in uw land vestigen; en gij zult gewaarworden, dat Ik de Heer ben; Ik spreek het en zal het ook doen, spreekt de Heer". (L)*

God heeft beloofd dat Hij de graven zal openen en zijn gehele volk, het geestelijk Israël zal uit de graven opstaan. 1.Corinthiërs 15: 54-55: " En wanneer dit vergankelijke de onvergankelijkheid zal aantrekken, en dit sterfelijke de onsterfelijkheid zal aantrekken, dan zal het woord vervuld worden, dat geschreven staat: "De dood is verslonden tot overwinning. 55 Dood, waar is uw prikkel? Graf, waar is uwe overwinning?". (L)*

Dus zoals Jezus de gestorven Lazarus weer tot leven had opgewekt, zo zal ook Jezus als Hij terugkomt al de mensen tot eeuwig leven opwekken die in het boek des levens staan.

Johannes 12:1: " Zes dagen vóór Pasen kwam Jezus te Bethanië, waar Lazarus was, de gestorvene, dien hij had opgewekt uit de doden". (L)* Dan zal de tekst uit Openbaring 21: 4, voor allen die gered worden, in vervulling gaan:

Openbaring 21: 4: " En God zal alle tranen van hun ogen afwissen; en de dood zal niet meer zijn; noch rouw, noch gekrijt, noch moeite zal meer zijn; want de eerste dingen zijn weggegaan".

*(L) Lutherse vertaling, - anders de Statenvertaling.