You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

De genadedeur op een kier II

Wij zijn geroepen om aan de wereld het karakter van God voor te stellen zoals dat was geopenbaard aan Mozes. In antwoord op het gebed van Mozes;" Toon mij nu Uw heerlijkheid", beloofde de Here:" Ik zal al Mijn goedheid voorbij uw aangezicht laten gaan". "..Toen nu de Here voor zijn aangezicht voorbijging, zo riep hij:" Here, Here, God, barmhartig en genadig, lankmoedig en groot van weldadigheid en waarheid, Die de weldadigheid bewaart aan vele duizenden, Die de ongerechtigheid en overtreding en zonde vergeeft. " Exodus 33: 18, 19 ; 34: 6, 7.

Dat is de vrucht die God van Zijn volk verlangt. In de zuiverheid van hun karakter, in de heiligheid van hun leven, in hun barmhartigheid, vriendelijkheid en medelijden moeten ze laten zien dat "de wet des Heren volmaakt is, bekerende de ziel. " Ps. 19: 8.

God's plan met Zijn instellingen in déze tijd kan ook gelezen worden in de bedoeling die Hij door het Joodse volk zocht te vervullen. Het was Zijn voornemen om door Israël rijke zegeningen aan alle volken te doen geworden. Door hen moest de weg bereid worden om Zijn licht te verspreiden door de gehele wereld. Door het volgen van verdorven praktijken hadden de volken van de wereld een kennis van God verloren. Toch heeft God in Zijn barmhartigheid hen niet van de aarde weggevaagd. Hij wilde hun de kans geven met Hem bekend te worden door Zijn gemeente. Het was Zijn bedoeling dat de beginselen geopenbaard door Zijn volk, het middel zouden zijn om in de mens het zedelijk beeld van God te herstellen. (Schatk. der G. II, blz. 502).

Zo wil de Here ook in deze tijd, vlak vóór de afsluiting van de wereldgeschiedenis, vóór de genadedeur zal sluiten en de wederkomst van onze Here aanstaande is, een volk toebereiden dat Zijn volmaakt karakter zal weerspiegelen, als een laatste getuigenis van Zijn macht om het verloren beeld God's in de mens te kunnen herstellen door de kracht van de Heilige Geest.

Het werk voor deze tijd

Wij staan aan de vooravond van grote en plechtige gebeurtenissen. Profetieën gaan in vervulling. Een eigenaardige, vreemde geschiedenis wordt opgetekend in de boeken van de Hemel. Alles in onze wereld is in beweging. Er zijn oorlogen en geruchten van oorlogen. De volkeren zijn toornig, en de tijd van de doden om geoordeeld te worden is gekomen. Gebeurtenissen spitsen zich toe om de dag van God, die zeer haastende is, te doen aanbreken. Nog steeds blijft er als het ware een ogenblik tijd over.

Maar terwijl reeds het ene volk tegen het andere volk opstaat en het ene koninkrijk tegen het andere koninkrijk, is er nu nog niet een totale oorlog. Nog steeds worden de 4 winden vastgehouden tot de dienstknechten van God verzegeld zullen zijn aan hun voorhoofden. Dan zullen de machten der aarde hun legers in slagorde stellen voor de laatste grote veldslag. (Schatk. der G. II, blz. 389).

Wanneer de storm van God's gramschap over de wereld raast, zal het voor zielen een verschrikkelijke ervaring zijn dat hun huis wordt weggevaagd omdat het op zand is gebouwd. Laat ons hen waarschuwen vóór het te laat is. Wij moeten nu de verantwoordelijkheid voelen om met zeer grote toewijding te arbeiden om anderen bekend te maken met de waarheden die God gegeven heeft voor deze tijd. Wij kunnen dat niet ernstig genoeg nemen!

Het hart van God is bewogen. Zielen zijn in Zijn oog zeer kostbaar. Het was voor deze wereld dat Christus diep bewogen smartelijk weende; en voor deze wereld werd Hij gekruisigd. God gaf Zijn eniggeboren Zoon om zondaren te redden en Hij verlangt van ons dat wij anderen liefhebben zoals Hij ons heeft liefgehad. Hij zou zo gaarne zien dat zij die een kennis van de waarheid bezitten, hun medemensen in die kennis laten delen. Het is nu tijd om de laatste waarschuwing te geven. Het brengen van de waarheid in deze huidige tijd gaat met een bijzondere kracht gepaard, maar hoelang zal dat nog duren? Nog slechts een korte tijd. Als er ooit een crisis was, dan is het wel nu. Allen moeten beslissen aangaande hun eeuwig lot. Mensen moeten wakkergeschud worden om zich de ernst van de tijd bewust te worden; de nabijheid van de dag waarop voor de mensen de genadedeur zal sluiten.

Besliste pogingen moeten gedaan worden om de mensen de boodschap van deze tijd duidelijk voor ogen te stellen. De derde engel moet voortgaan met grote kracht. Laat niemand dit werk verwaarlozen of behandelen als van weinig belang.

Het licht dat wij ontvangen hebben aangaande de derde-engel-boodschap, is het ware licht. Het merkteken van het beest is precies wat in onze verklaring naar voren is gebracht. Niet alles wat deze aangelegenheid betreft is tot op heden begrepen, maar het zal begrepen worden naarmate de boekrol zich verder afrolt; maar een zeer bijzonder werk moet in onze wereld gedaan worden.

Het bevel van de Heer tot Zijn diensknechten luidt:" Roep uit de keel, houd niet in, verhef uw stem als een bazuin en verkondig aan Mijn volk hun overtreding en aan het huis Jakobs hun zonden." Jesaja 58: 1.

In de algemene richtlijnen van ons werk behoeft geen verandering aangebracht te worden. Dat moet zo duidelijk en omlijnd staan als de profetie heeft aangegeven. Wij moeten geen verbond aangaan met de wereld in de veronderstelling dat wij zodoende meer zullen bereiken. Wanneer deze of gene in de weg gaat staan om de vooruitgang van het werk langs de richtlijnen die God getrokken heeft, te hinderen, dan zullen ze God mishagen. Géén richtlijn van de waarheid die van het volk der Zevendedags- adventisten gemaakt heeft wat ze zijn, mag afgezwakt worden. Wij hebben de oude grenspalen, de oude bakens van de waarheid, ervaring en plicht, en wij moeten voor het oog van de hele wereld, ter verdediging van onze beginselen, staan als een rots. (Schatk. der G. II, blz. 391/ 392).

Een valse Opwekking

Terwijl het einde nadert, zal God's volk worden gezegend met de uitstorting van de Heilige Geest. Vol van de Geest zullen de gelovigen aan de wereld getuigenis geven in een laatste machtige demonstratie van de kracht van het evangelie. Lang heeft God's volk op deze gebeurtenis gewacht, en Ellen White beschrijft het met een geweldige belofte die we vinden in "De Grote Strijd", blz. 430.

"Voor de laatste uitstorting van God's oordelen over de aarde, zal er onder God's volk een herleving van de oorspronkelijke godsvrucht zijn, zoals er sinds de tijd van de apostelen geen meer geweest is. De Geest en de kracht van God zullen over Zijn kinderen worden uitgestort. Velen zullen zich dan distanciëren van de kerken waarin de liefde voor God en Zijn Woord, de liefde voor deze wereld de plaats heeft ingenomen. Velen, zowel predikanten als leden, zullen met blijdschap de grote waarheden aannemen die God in deze tijd heeft laten verkondigen, om Zijn volk voor te bereiden op Christus' wederkomst".

Die gebeurtenis zal het laatste grote werk van de gemeenten aankondigen, een laatste waarschuwing aan de wereld. Maar Ellen White waarschuwde dat juist vóór dat gebeurt, de duivel zal trachten het te verdoezelen door een vervalsing.

De vijand van de mens wil dit werk verhinderen, en voordat de tijd voor zo'n beweging is aangebroken, zal hij alles in het werk stellen om het te verhinderen, door iets anders in te voeren dat erop lijkt.

In de kerken die hij onder zijn bedrieglijke heerschappij kan brengen, zal hij het doen voorkomen alsof God's bijzondere zegen is uitgestort. Men zal de indruk krijgen dat er weer een grote belangstelling is voor alles wat met godsdienst te maken heeft. Veel mensen zullen er zich over verheugen dat God op zo'n wonderbaarlijke manier met hen handelt, terwijl het in feite het werk van een andere geest is. Satan zal onder het mom van godsdienstigheid zijn invloed op de christelijke wereld proberen te vergroten. De afval die zij hier beschrijft, is een valse opwekking, die zich voordoet als het werk van de Heilige Geest.

Hele kerken zullen geloven dat zij een uitstorting van de Heilige Geest ervaren, en het zal lijken of er grote belangstelling voor de godsdienst bestaat. Hoe onderscheidt men zo'n knappe vervalsing? Er is natuurlijk de proef van Jesaja 8: 20 :" Tot de wet en tot de getuigenis; voor wie niet spreekt naar dit woord, is er geen dageraad". Hoe overtuigend iets ook kan schijnen, als het niet de norm van God's wet handhaaft, is het een vervalsing.

Maar er is nog een andere tekst. Een valse opwekking zal de eenvoud van de schriftuurlijke waarheid verlaten en de methoden van de wereld gebruiken. "...ik heb inlichting ontvangen...dat mensen vreemde voorstellingen in het werk van God zullen invoeren", verklaarde Ellen White, en zij waarschuwde dat niet één jota of tittel van iets dat met theater te maken heeft in ons werk gebracht mag worden.

"Predikanten in het heilige werk hebben geen toestemming om zich te gedragen als toneelspelers....Zij bekleden het heilig ambt niet als toneelspelers, maar als leraars van plechtige waarheden". (Omega II, blz. 177).

De boodschap van de drie engelen

De drie engelen van Openbaring 14 worden voorgesteld als vliegende in het midden van de hemel, als een symbool van het werk van hen die de boodschap van de eerste, tweede en derde engel verkondigen. Deze zijn met elkaar verbonden. De bewijzen van de blijvende, altijd levende waarheid van deze bijzondere boodschappen, van zoveel betekenis voor de gemeente, die zo'n hevige tegenstand van de godsdienstige wereld hebben opgewekt, zijn niet uitgewist. Satan is voortdurend bezig een schaduw te werpen over deze boodschappen, zodat het volk van God hun belangrijkheid, hun tijd en plaats niet meer helder onderscheidt; Maar zij leven en zullen hun kracht uitoefenen op ons godsdienstig beleven zolang de tijd nog duurt.

De invloed van deze boodschappen heeft zich verdiept en verwijd en ze heeft in duizenden harten actieve bronnen doen ontspringen, en onderwijsinrichtingen, uitgeverijen en ziekenhuizen doen ontstaan. Deze allen zijn instrumenten van God om mee te arbeiden in het grote werk dat voorgesteld wordt door de eerste, tweede en derde engel, het werk om de bewoners van de wereld te waarschuwen dat Christus voor de tweede keer komt met grote kracht en grote heerlijkheid. (Schatk. der G., blz. 393).

De laatste genadeboodschap

De Here God van de Hemel zal Zijn oordelen uithoofde van ongehoorzaamheid en overtreding niet over de wereld laten komen, of Hij moet eerst Zijn wachters gezonden hebben om de waarschuwing te brengen. Hij zal de genadetijd niet afsluiten voordat de boodschap duidelijker en beslister is verkondigd.

De Wet van God moet verheerlijkt worden; haar geboden moeten gebracht worden in hun waar, heilig karakter, opdat de mensen zó ver gebracht worden dat ze hun standpunt vóór of tegen de waarheid innemen.......De boodschap van Christus' gerechtigheid moet klinken van het ene einde van de aarde tot de andere om de weg van de Heer voor te bereiden. Dit is de heerlijkheid God's die het werk van de derde engel afsluit.

Er is geen werk in onze wereld zó groot, zó geheiligd en zó verheven, geen werk dat God zo vereert, als dit Evangeliewerk.

De boodschap die gebracht wordt in deze tijd, is de laatste genadeboodschap voor een gevallen wereld. Die het voorrecht hebben om deze boodschap te beluisteren en die blijven weigeren om op de waarschuwingen acht te slaan, verwerpen hun laatste hoop op zaligheid. Er zal geen tweede genadetijd zijn. (Schatk. der G. , blz. 394).

Blaas alarm over de lengte en breedte van de aarde!

Vertel de mensen dat de dag des Heren nabij is en zeer haastende! Laat niemand ongewaarschuwd blijven. Wij zouden in de plaats kunnen staan van die arme zielen die in dwaling verkeren. Wij hadden tot de barbaren kunnen behoren. Overeenkomstig de waarheid die wij boven anderen hebben ontvangen, zijn wij schuldig om dat verkregene onder hen uit te delen. Wij hebben geen tijd te verliezen. Het einde is nabij. De doorgang van plaats naar plaats om de waarheid te verspreiden, zal weldra omzoomd zijn met gevaren aan de rechter- en aan de linkerhand. Alles zal aangesleept worden om de weg van de boodschappers van de Here te blokkeren, zodat zij dan niet kunnen doen wat zij momenteel wel kunnen doen. Wij moeten ons werk eerlijk onder ogen zien en in een aanvallende strijd zoveel mogelijk voorwaarts gaan.

" Van het mij door God gegeven licht weet ik dat de machten der duisternis van beneden met een enorme kracht werken, en op een sluipende wijze gaat Satan voorwaarts om te grijpen die nu slapen, zoals een wolf zijn prooi grijpt. "

We hebben nu nog waarschuwingen die we kunnen geven, nu nog een werk wat we kunnen doen; maar weldra zal dat moeilijker gaan dan we ons kunnen indenken. God helpe ons dat we in het licht blijven om te werken met de ogen gericht op Jezus onze Leidsman, teneinde geduldig te volharden om de overwinning te behalen. (Schatk. der G. , blz. 396/ 397).

De boodschap van de derde engel bevat de ergste bedreiging die ooit aan sterfelijke wezens is gericht. Het moet wel een verschrikkelijke zonde zijn, want God's gramschap wordt onvermengd, dus zonder genade, uitgestort. De profetie zegt dat ze met luider stem wordt verkondigd door een engel die vliegt in het midden des hemels en dat ze de aandacht van de hele wereld zal trekken. (Openb. 14: 6- 11; 18: 1- 8).

Aan het einde van de strijd zal de christelijke wereld dan in twee groepen zijn verdeeld; Zij die de geboden God's en het geloof van Jezus bewaren en zij die het beest en zijn beeld aanbidden en zijn merkteken hebben ontvangen. (E.G.White, Profetes v.d. toekomst, blz. 51, 52).

De Nederlandse Unie

Helaas is de houding van de Nederlandse Unie momenteel dusdanig, dat zij een rondbrengen van bijv. de folders " Zie Hij komt", en " De laatste waarschuwing aan de wereld", afkeurt. Zij verbiedt het niet, maar ze schijnt de ernst van de zaak niet geheel in te zien. Dat is toch opmerkelijk voor een instituut waar mensen werkzaam zijn, die gezamenlijk een geloofservaring binnen het adventisme hebben, van meerdere honderden jaren. Er wordt gezegd dat de folders die verspreid worden veroordelend zijn tegenover de katholieke medemens, maar het tegenovergestelde is waar. Weliswaar wordt Babylon, de katholieke kerk en alle afvallige kerken tezamen, aan de kaak gesteld op een indringende manier, maar dit is om de trouwe kinderen van de Here uit Babylon te roepen, en ze met de waarheid omtrent de dwalingen binnen hun kerken bekend te maken. Is dat geen opdracht ons door God gegeven? Tevens worden mensen gestimuleerd om zelf grondig de Schriften te onderzoeken, en er wordt hen gratis een tweetal boeken van onze kerk aangeboden. Dit alles geheel vrijblijvend, maar wel met de realiteit dat deze mensen waarheid omtrent de tijd waarin wij leven, de tegenwoordige waarheid, met allerlei kernpunten vanuit het adventistisch erfgoed, wordt aangeboden.

Hopelijk gaat de Nederlandse Unie, en met hen vele Nederlandse adventisten, en natuurlijk adventisten wereldwijd, onze historische opdracht opnieuw waarderen, en inzien dat we geen tijd meer te verliezen hebben. Dat is onze bede en wens,

Uw broeders en zusters in Christus,

Werkgroep 3EBN. (3 engelen-boodschap Nederland).

Redactie Werkgroep 3EBN is niet geassocieerd met 3ABN (3 angels broadcasting network)