You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

Eerbied

Vrees God en Geef Hem Eer

Kalamazoo SDA Church

Schriftlezing 14:7

Een tijd terug sprak ik met u over respect, als herinnering een aantal punten uit die overdenking:

Respect:

In hoog aanzien, te eren, oog hebben op

(voorbeeld - kinderen moeten respecteren tonen voor degene die ouder en wijzer zijn. Synoniem met eerbied of verering.)

De conditie van hebben van aanzien of eer)

(Voorbeeld - we behandelen de vlag van ons land met respect)

Zorgen, zorgzaamheid

(Voorbeeld - we moeten respect tonen voor schoolgebouwen, kerken, parken en andermans bezit).

Respect laat zien WIE wij zijn, niet hoe de ander is.

Her respect dat wij aan anderen laten zien reflecteert terug op ons. Wanneer wij respect tonen, dat laten we zien dat wij onszelf groter of belangrijker vinden dat iemand anders. Respect tonen aan anderen is een teken van onze nederigheid. Wanneer wij respect tonen, laten wij zien dat onze positie degene is van een dienstknecht. Jezus liet respect zien aan alle mensen. Als je respect wilt begrijpen, bestudeer het leven van Jezus.

Matteüs 20:25-28

Doch Jezus riep hen to zich en zeide: Gij weet, dat de regeerders der volken heerschappij over hen voeren en de rijksgroten oefenen macht over hen. Zo is het onder u niet. Maar wie onder u groot wil worden, zal uw dienaar zijn, en wie onder u de eerst wil zijn zal u slaaf zijn. Gelijk de Zoon de mensen niet gekomen is om Zich te laten dienen. Maar om te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen.

Helaas, vele mensen vandaag halen de woorden "respect"en "eerbied" door elkaar. Maar wat is eerbied.? De meest van ons kennen niet de Hebreeuwse taal, dus we moeten geloven in degene die dat doen en hun interpretatie daarvan. Een van de beste staan in de "The Strong’s Concordance"en hun nummers. Het originele Hebreeuwse woord is vertaald in tal van verschillende manieren

3372 yârê, {Yaw-ray’}

In de King James Version wordt het vertaald als - fear, afraid, terribble, terrible thing, dreadful, reverence, fearful, terrible acts- enzovoorts

De volgende betekenissen komen ter sprake:

To fear, revere, be afraid, to stand in awe of, be awed: to fear, revernce, honouw, respec; to be ferful, be dreadful, be feared; to caus astonishment and awe, be held in awe; to inspire reverence or godly fear or awe; to make afraid, terrigy

De simpele betekenis uit het woordenboek of de betekenis van eerbied.

Eerbied - Eren en respect voelen of laten zien; wekt adoratie op en toegepaste respect

Om het in simpele woorden te zeggen, het verschil tussen eerbied en respect is het volgende:

Respect laat zien wij wji zijn en wat voor rol wij hebben bepaald dat wij willen volgen in ons leven.

Als wij denken dat wij beter zijn dan anderen, dat laten wij zien dat wij respect willen. Wij dan in vervolg, zullen aan respect geven aan wie wij zien als gelijken, en wij zullen mensen niet goed behandelen waarvan wij vinden dat zijn onder ons staan.

Eerbied gaat veel dieper.

Eerbied is een handeling van aanbidding. Het is handeling van complete overgave aan iets of Iemand waarvan wij weten dat die waardig is van onze aanbidding.

Je kunt respect hebben naar iemand toe, zonder eerbied te tonen. Maar je kunt niet eerbiedig zijn zonder eerst respect te laten zien. De vraag is: Hoe kunnen wij op de juiste manier eerbied geven in deze kerk, en naar onze God? Hoe kunnen wij laten zien dat het op een juiste wijze gedaan word? Er zijn sommige die mij benaderd hebben en dat hebbengevraagd. I feite, laten wij nie de juist respect eerst zien en de daarbij behorende eerbied. Een paar weken gelden toen er suggeties kwamen om te spreken over eerbied, gaf iemand dit gedicht van Fred Cochran:

  • Reverence
  • I sat in church one Sabbath day;
  • The members talked so loud
  • And showed as little reverence
  • As any worldly crowd
  • Again. I sat in the same church,
  • But all was quiet now;
  • For in a casket up in front
  • Lay one with pallied brow.
  • And then I thought how strange it is
  • That we so oft’ accord
  • More reverence to a man that’s dead
  • Than to our living Lord
  • If we could see with mortl eye
  • Bright angels there ach day
  • Our words would cease; then we could hear
  • What Jesus had to say.
  • It has been sai that ‘fools rush in
  • Whre angels fear to tread’
  • We say we come to worship God,
  • But visit friends instead
  • Oh, why not show more reverence
  • while in God’s house of prayer;
  • And try to act as Christians should
  • When we assemble there.

Ik laat aan u over of dit gedicht ook klopt voor deze kerk of niet. Ik weet wel dat de laatste grote strijd voor de wederkomst een strijd is tussen eerbied en aanbidding. De eerste van deze drie engelen vliegen rond door de hemelen met een gebod voor alle volken.

Openbaring 14:7

en hij zeide met luider stem: Vreest God en geeft Hem eer,want de ure van zijn oordeel is gekomen, en aanbidt Hem die de hemel en de aarde en de ze en de waterbronnen gemaakt heeft.

De essentie van aanbidding en eerbid is weten dat God groter is dan u en mij. God is oppermachtig, stat boen alles, God zei tegen Mozes, "Trek uw schoeisel uit..."

Exodus 3:5

"Daarop zeide Hij: Kom niet dichterbij: doe uw schoenen van uw voeten, want de plaats, waarop gij staat, is heilige grond."

God was, en is niet, arbitrair in Zijn verlangen om aanbeden te worden. Deze handeling van aanbidding is niet voor ons eigen goed.

Als wij Hem erkennen in de eerbied ie Hij toekomt, dan zijn wij in een positie om de zegeningen te ontvangen van Zijn kracht in onze levens. Zo lang als denken dat wij belangrijker zijn, dan de noodzaak om ons leven in handen van God te leggen.... Want vanwege de zonde, zijn wij afgescheiden van God Wij kunnen niet komen in de aanwezigheid van God zolang zonde in ons leven is. Wat om zo te handelen nodig je in feite de dood uit. Goed roep Zijn mensen om t nederig te in Zijn aanwezigheid, en grote dingen kunnen gebeuren. God heeft een groot verlangen om te communiceren met ons als dat wat hij deed in het Hof van Eden. Dit kan gebeuren wanneer wij nederig worden tegenover Hem. Wanneer wij ons nederig opstellen. Wanneer wij de juiste respect laten zien en tot God komen door de dienstbewijzen van Jezus - door geloof in het offer van Jezus - dat ontstaat communicatie en de zegeningen zullen stromen.

Om het Joodse volk te helpen te begrijpen met deze mix van genade en rechtvaardigheid, liet God hun een ark bouwen. Deze ark laat de essentie van God zien in relatie met de mensheid. Als je de ark bestudeerd, dan krijg je goede uitgangspositie, waar het allemaal over gaat. Laten wij dit voor de komende aantal minuten bestuderen.

God vertelde hen precies hoe zij het Ark van het verbond moesten maken. Het moest bedekt worden met goud; en daarin moesten heel wat speciale items in komen te staan.

Exodus 25:10-11

Zij moeten dan een ark van acaciahout maken, twee en en een halve el lang, anderhalve el breed en anderhalve el hoog, Gij zult die overtrekken met louter goud; van binnen en van buiten zult gij die overtrekken en er rondom een gouden omlijsting op maken.

Deze ark most de plaats worden vanwaar het volk kon communiceren met God op deze aarde...

Exodus 25:22

En Ik zal daar met u samenkomen en van het verzoendeksel af, tussen de beide cherubs op de ark der getuigenis, over alles met u spreken wat Ik u voor de Israëlieten gebieden zal.

Laten wij snel kijken wat de ark allemaal uit bestaat.

Het bevatte de wet - welke het beeld is van de karakter van God en de uitgangspunten voor een leven binnen Gods wil.

Het bevatte een pot met manna - die liet zien dat God dagelijks voorziet in de noden van het volk.

Het bevatte de staf van Aaron - welke de mogelijkheid liet zien van God om te zorgen in de noden van zijn volk om een getuigenis te zijn aan anderen van de krachten van God.

En dan - boven de wet, het manna, de staf van Aaron - liet God twee Cherubs, en tussen deze twee hebben wij de verzoendeksel (mercy seat)

Boven het verzoendeksel was de Shekinah, de manifestatie van Goddelijk aanwezigheid; en tussen de Cherubs, liet God Zijn wil openbaren.

Goddelijke boodschappen waren soms gecommuniceerd tot de hoge priester door een stem of door middel van een wolk. Soms kwam er licht op de engel aan de rechterkant, om toestemming of instemming te laten zien, of een schaduw of een wolk zat aan de linkerkant om afkeuring of verwerping te laten zien (PP 349).

Duidelijke instructies werden gegeven aan het volk hoe ze de ark moesten transporteren, hoe ze ervoor moesten zorgen. De Ark representeerde alles waar God voor stond. Deze Ark is de essentie van God. En het volk werd geïnstrueerd hoe ze het met eerbied moesten behandelen. Degene die dat niet deden, kregen te maken met het gramschap van God. Om niet het respect te geven aan de Ark was het zelfde als niet respect en een gebrek aan eerbied geven aan God zelf. Om er zeker van de zijn dat de ark goed werd verzorgd, werden gedetailleerde instructies gegeven aan de Levieten, zij waren de enige die het mocht aanraken. Twee broers zagen niet de belangrijkheid van de Ark in. Ze erkenden niet de belangrijkheid om respect en eerbied te hebben tegenover God. We kunnen daarover lezen in het eerste boek van Samuel.

1 Samuel 2:12

De zonen van Eli nu waren nietswaardige lieden; zij rekenden niet met de Here,

God is een God van orde, laten wij snel kijken naar 1 Korintiers 14

1 Korintiers 14:33

Want God is geen God van wanorde, maar van vrede, zoals in alle gemeente der heiligen.

Vanaf het beginnen met de stammen van Isreal, had God hun een systeem gegeven waarin de priesters en de Levieten konden overleden, terwijl zij hun tijd volledig besteden aan het pastoraat aan het volk.

Deze stam mocht geen land overgedragen krijgen door erfenis, wat zij mocht niet werken in de velden; ze deden ook geen andere bedrijvigheid. Ze besteden hun tijd, door devoot te zorgen voor de geestelijke noden van eht volk. Ze hadden niets meer dan een huis om in te wonen, toch om te kunnen overleven, deden ze het met de tienden en offergaven van het volk .

Numeri 18:23-24

De lievetien echter zullen de dienst van de tent der samenkomst verrichten en zij zullen hun ongerechtigheid dragen, een altoosdurende inzetting voor uw nageslacht, en in het midden der Israëlieten zullen zij geen erfdeel verkrijgen; want aan de levieten geef Ik als erfdeel de tiende, die de Israëliet de Here als heffing brengen, daarom heb Ik vn hen gezegd. In het midden der Israëlieten zullen zij geen erfdeel verkrijgen.

Dut waren bepaalde regels en bepalingen die tezamen gingen met de offers en gaven. De mensen mochten bepaalde stukken van deze offers eten en de priester mochten alleen bepaalde delen eten.

Leviticus 7:34

Want de beweegborst en de hefschenkel neem Ik van de Israëlieten van hun vredeoffers en geef ie aan de priester Aaron, en aan zijn zonen, als een altoosdurende inzetting voor de Israëlieten.

Laten wij teruggaan naar 1 Samuel 2. Deze zonen van Eli gaven niet de gepaste respect of eerbied aan het offergave. Inplaats van het wachten op hun deel van de offergave, besloten deze zonen te eisen wat zij wilden. Ze geloofden dat zij meer waren en beter waren dan de genadegave van de Heer. Deze offergave was een voorschaduw van het komende offergave van Jezus. Het oneerbiedig gedrag van deze mannen, zorgde dat het hele systeem eronder te leiden had. Mensen begonnen weg te blijven an de tempel, ze maakte een grap van het gehele offergaven systeem.

De overgaven wijzen vooruit naar de dood van Christus, ze waren zo ontworpen, om zo de harten van de mensen het geloof te planten in de komst van de komende Verlosser; daarom was het grote waarde en belangrijkheid dat de bepalingen van de Heer, aangaande het offer, strikt nageleefd moesten worden.

Vertrouwen in de Heer is een deel van de dienst. Erkenning dat iemand een zondaar was, is van vitaal belang. Orde en structuur brachten rust, maar dit werd allemaal verloren in de handeling van deze mannen als zij het volk leidde in hun offergaven.

Niet blij met dat deel van de offergave die aan hen werden toevertrouwe, besloten zij zelf extra delen toe te wenden, en het grote aantal van deze offergaven dige getoond werden op de jaarlijkse feesten, gaven de priesters een kans om zichzelf te verrijken ten koste van het volk...

Deze zonen van Eli gebruiken de dienst, voor persoonlijk gewin. Ze waren niet content met wat God wilde en zij wisten dat gedaan moesten worden. Ze waren zichzelf boven God aan het stellen.

Deze oneerbiedigheid die gepleegd werd door de zonen van priester, was het stellen van de heiligheid en belangrijk significantie, en het volk "werd geschokt door het misbruik van de offergave van de Heer."Het grote anti-typische offergave naar wat men naar uitkeek, werd niet langer meer herkend... (PP 576)

Laten wij kijken naar vers 17

1 Samuel 2.17

ZO was de zonde van die jonge mannen zeer groot voor het aangezicht des Heren, want de mensen ging het offer des Heren gering achten.

De oneerbiedigheid van de zonen van Eli, spreidde zich uit naar velen andere. Anderen, zagen de winsten die werden bepaald door Chofini en Pinechas, wilde meer van hetzelfde. Ze begonnen te speculeren hoe zij zichzelf konden verrijken. Zonder te vragen naar de zegen van God of de richting waarin God ging, sommige van de leiders van het land besloten om de Filistijnen van te vallen. Deze expeditie werd ondergaan door de Israëlieten zonder de raadgevingen van God, of de instemming van een Hogepriester of een profeet. En God kon zo niet langer aan hun zijde staan. In hoofdstuk 4 lezen wij , dat hun plannen geen zode aan de dijk zette. In plaats van land inwinnen, waren de Filistijnen succesvol in de strijd. Vierduizend Israëlieten werden geslagen en bleven achter op het het veld. Wanneer deze verslagen Israëlieten terug gingen naar hun kamp, zonder hoop. Suggereerde iemand dat ze toch de Ark hadden. Dit was de plaats waar God zich nederzette op de aarde. Zeker zou God ze niet in de steek laten als zij de Ark met zich meebrachten. Weer zonder na te denken namen de oneerbiedige mannen Chofini en Pinechas de Ark in het kamp. Wat een feest hadden ze. De Bijbel beschrijft hun gedrag.

1 Samuel 4:5

Zodra de ark van het verbond des Heren in de legerplaats kwam , hief geheel Isreal een gejuich aan, zo luid, dat de aarde dreunde.

Waarom waren zij aan het schreeuwen? Ze waren onder de verkeerde veronderstelling dat God zeker met hun zou zijn.

Ze volgden niet in de raadgevingen van de Heer, hoe men de Ark moest transporteren. Ze waren het niet beter aan ht behandelen dat de heidenen die hun goden in de strijd brachten. De Ark werd niets meer dan een object van aanbidding voor hun. Ze schreeuwden met alle zekerheid in de wereld, maar ze waren verkeerd. Ze lieten niet meer eerbied zien tegenover God of Zijn ark. In duidelijke bewoorden, Beschrijf de bijbel de eind van die strijd.

1 Samuel 4:10-11

Toen streden de Filistijnen en Israël werd verslagen. Ieder vluchtte naar zijn tent, en de slachting was zeer groot; van Israël viel dertigduizend man voetvolk. Ook werd de ark Gods buitgemaakt en de beide zonen van Eli. Chofni en Pinechas, vonden de dood

Deze tragedie hoefde nooit te gebeuren. Deze mannen waren zonder eerbied jegens God en daarom kon God ze niet zegenen.

Zij net als van ons, die ook de zegeningen van God wilde hebben zonder in overeenstemming met Zijn wil te willen leven. Wij denken dat wij speciaal zijn omdat wij gezegend zijn. Wij beginnen na te denken over deze zegeningen die wj van God willen en dan denken wij of wij deze zegeningen verdienen. We krijgen alleen respect voor onszelf en verwachten dat andere ook datzelfde respect zullen geven.

Eerbied is herkennen wie wij eigenlijk zijn in vergelijking met God. Wij kunnen hier niet op ‘gokken’ De weg is duidelijk. Als je dit verhaal in zijn geheel bestudeerd, dan zul je ontdekken wat het probleem was met Chofni en Pinechas, het was het gevolg van een vade die zijn kinderen niet leerde en ze verantwoordelijk hield op het gebied van eerbied.

Wat voor rol hebben wij als ouders in deze arena? Hebben wij een verantwoordelijkheid op het gebied van Eerbied en training van eerbied aan onze kinderen? Zo velen kerken, zeggen ouders tegen mij dat ze willen dat kinderen hun eigen mening ontwikkeling op het gebied van deze heilige zaken. Goed, maar hoe zit het op dit moment eruit, voordat het kind niet oud genoeg is om het te weten?

Een voorbeeld, we laten onze kinderen pas een drukke straat versteken, voordat ze oud genoeg als ze begrijpen wat het gevaar is? Nee, we zetten geen hekken en al dat van soort zaken neer, om hun veilig te houden. We maken regels en we gaan er vanuit en eisen dat onze kinderen deze volgen totdat ze oud genoeg zijn om te begrijpen welke gevaren zijn in bepaalde aspecten van het leven.

Dus, door een kind toe te staan om geen respect te tonen of niet meer eerbiedig te zijn tegen over God, of Zijn kerk, of Zijn boodschappers is een gevaarlijke zaak. Het gaat immers om zaken met eeuwigheidswaarde.

Vele hebben geen ware waardering voor de heiligheid van zaken met eeuwigheidswaarde. Bijna alles wat geleerd moet worden hoe men zich moet gedragen in het huis van God. Ouders moeten niet alleen leren, ze moeten gebieden, hun kinderen hoe ze het Heiligdom dienen te betreden in soberheid en eerbied. {CG 540.2}

Deze handeling geldt zeker niet alleen voor kinderen. Wij als ouders moeten realiseren dat wij, ook, respect moeten toen in deze plaats, waar wij God van week tot week ontmoeten.

De vraag is, "Ben ik te laat? Kunnen wij ooit leren? Kan ik weg keren van deze oneerbiedige wegen? Laten wij teruggaannaar ons verhaal

1 Samuel 7:2-4

Van de dag af, dat de ark in Kirjat-Jearim verbleef, verliep er een geruime tijd- twintig jaar - en het gehele huis Israël’s achtervolgde de Here met zijn klachten. Toen zeide Samuel tot het gehele huis Israël’s; Indien gij u met uw gehele hart tot de Here bekeert, doet dan de vreemde goeden en de Astartes uit uw midden weg en richt uw hart op de Here en dient Hem alleen dan zal Hij u redden uit de macht der Filistijnen. Daarop deden de Israëlieten de Baals en de Astartes weg en diende de Here alleen.

Vandaag, doe ik een zelfde oproep als Samuel. Als wij een complete eenheid willen leven God, dan moeten wij Hem de eerbied geven. We moeten ons compleet aan Hem overgeen. Bent u bereid om onze eerbied aan God te tonen door Hem te aanbidden..?

Respect tonen is laten zien wie wij zijn..

Eerbied is laten zien aan God.. Is een demonstratie van wat wij willen worden...

Ik wil zijn net als Jezus...

Website statistieken