You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

"Het begrijpen van de rol van Ellen White binnen het Adventisme"

Doug Bachelor

Ik presenteer een serie van lezingen over de meest voorkomende misvattingen, en zelfs aantijgingen die mensen maken tegen het kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Ik ben een Zevende-dags Adventist. Ik probeer er niet over op te scheppen, maar ik schaam mij er zeker niet voor. Ik geloof dat wij niet zomaar een of andere denominatie zijn. Ik geloof dat de kerk der Zevende-dags Adventisten een beweging is van God, dat geprofeteerd is in de Bijbel, ik geloof dat wij dat moderne Israël zijn. Dat betekent niet dat wij wat afpakken van het letterlijke Israël. Maar ik geloof dat wij een beweging zijn van God en dat betekent dus niet dat ik zeg dat er geen spirituele, goddelijke, heilige mensen zijn in vele andere denominaties. Kijk, ik geloof dat er andere mensen op hun weg zijn in andere denominaties naar de hemel. Dat is een van de dingen die mij aantrekt aan de kerk van Zevende-dags Adventisten, die ik bestudeerde met andere kerken, voordat ik mij wortelen schoot, als wat sommige kerkgenootschappen zeggen, "Wij zijn de enige, dit is een geheime genootschap. Als je niet lid bent van onze kerk, dan lig je eruit!" En ik kan beginnen met namen noemen, maar zij, in hun leerstellingen zijn er tal van kerken die dat leren. Wij niet. En mijn gedachten zullen mij niet toestaan om dat te geloven als ik de Bijbel en Jezus het erg duidelijk maken dat velen zullen komen vanuit het oosten en het westen en zullen neerzitten in het Koninkrijk met Abraham, Isaak en Jakob. Jezus zegt dat God niet alleen leprapatiënten geneest als Marion? Hij genas Syrische leprapatiënten. De profeet Elia bleef bij een heidenen gedurende de hongersnood en God heeft Zijn volk overal. De Bijbel is er duidelijk

Natuurlijk, we hebben een tijdje gesproken over de meest frequente genoemde onbegrip dat Zevende-dags Adventisten wettisch zijn. We hebben gesproken over de Sabbat waarheid. Nu als een volk die kijkt naar deze behoorlijke argumenten en statements die gemaakt worden tegen de leer van de Adventisten, dat is het niet vreemd dat iemand zal zeggen, "Nou die Zevende-dags Adventisten zijn een sekte vanwege hun leerstellingen over Ellen White, een vrouw die geslagen werd tegen haar hoofd met een steen en die visioenen had." Heeft u dit weleens tegen u horen zeggen, of misschien iets wat daarop lijkt? Ik luisterde op een avond naar een Bijbel vraag en antwoordprogramma op de radio en iemand zei, toen ze aan het praten over de Zevende-dag Sabbat en hoe het woord Zevende-dags Adventisten ontstond. En deze man, die zichzelf als een wetenschapper beschouwde zei, "Nou, de Zevende-dag Adventisten geloven dat de zevende dag de Sabbat is omdat hun profeet Ellen White een visioen had en zij zag een speciale gloed rond de zevende dag en daarom geloven zij dat het de Sabbat is." Ik wenste dat ik mijn hand door de radio kon steken en de spreker vast kunnen pakken aan zijn stropdas om zijn aandacht te krijgen. Omdat er niets meer verwijderd is van de waarheid dan dat. Ik heb deze boodschap voor jaren gepreekt en ik heb nog nooit geprobeerd om te bewijzen dat de Sabbat de zevende-dag is aan de hand van de geschriften van Ellen White. Het is een Bijbelse waarheid. En dat is waarom zij er in geloofde. Er zijn tal van zulke verkeerde veronderstellingen.

Ik begin met een samenvatting. In samenvatting, zou ik zeggen dat mensen afkerig zijn als ze ergens niet mee eens zijn. Mensen zijn tegen dingen die ze niet weten. En het is vrij makkelijk om bang te zijn van iets wat je niet begrijpt. Mensen kijken afkerig naar iets wat ze niet weten. En ik heb een hoop mensen tegen mij zien preken over Ellen White en ze zeggen, "Heb je ooit eens alles gelezen?" "Nou, eigenlijk niet, onze kerk staat het niet toe," of "Ik zou dat nooit doen. Dan raak ik gehypnotiseerd als jij." En weet je, mensen zijn bang. Ze keren zich af van dingen die ze niet inzien. En daarom wil ik de zaak duidelijk overbrengen, niet omdat het onmogelijk is, maar omdat ik vond dat een van de meeste genoemde bezwaren is tegen het adventisme. En weet u wat? Ik dank de Heer voor de mogelijkheid om deze studie te doen, omdat in studeren, en je realiseert je het pas als je de meeste kritieken leest en hebt gelezen, die mensen hebben. Ik keek op het internet. Ik zocht boeken op waar mensen zeiden dat Zevende-dag Adventisten een sekte zijn. En ik las het hele spectrum aan aantijgingen jegens onze kerk om deze boodschap aan u te brengen. En weet u, het was fantastisch, omdat het mijn geloof nog meer gegrondvest heeft. Omdat de aantijgingen zo zwak zijn en ik dacht, "Weet je, we moeten wel iets goed doen." Mensen zouden zo bang zijn om te komen met deze onnauwkeurige argumenten. Oké.

Voordat wij beginnen, laten wij de zaken duidelijk maken. Voordat de Heer iets groots of significants doet in de geschiedenis, dan werkt Hij door mensen. Mensen vervuld met de Heilige Geest. Voordat de Here de wereld vernietigde in een grote vloed, had HIJ een profeet. Wat was zijn naam? Noach was een profeet. Hij voorspelde de toekomst. Hij zei, "Een vloed zal komen, God vertelde het tegen mij?" Hij was een profeet. Voordat de Heer Zijn kinderen van Israël bevrijde uit de het land van Egypte, zocht de Here een individu die beried was te dienen als een van de grootste profeten in het Oude Testament om hen te leiden. Wat was zijn naam? Mozes. Voordat de Heer zijn kinderen uit Israël gevangen liet nemen door Babylon en dat de stad vernietigd wordt zond de Here een profeet om hen te waarschuwen, voordat de ramp zich voltrok. En ik kan door en door gaan door geheel de Bijbel. Wanneer de Heer iets significants gaat doen met, van door en voor Zijn volk, dan stuurt Hij boodschappers om hun voor te bereiden, te waarschuwen , te leiden. En er zijn verschillende facetten en soorten van profeten die je vind in de Bijbel. Ze zijn niet allemaal hetzelfde. En ze hebben niet allemaal dezelfde opdracht. Voordat Jezus kwam de eerste keer, maakt God de weg vrij met een mens die een profeet was? Wat was zijn naam? Johannes de Doper. Oké, nu vrienden, ik denk dat wij een precedent hebben gemaakt.

Jezus climax in het gehele verlossingplan is de tweede komst. De wereld is op dit moment ondergedompeld in een verschrikkelijke tijd van verwarring en afleiding. Wij zijn op het randje van een grote tijd der benauwdheid en de tweede komst van de Schepper van het universum; denk jij dat de Heer stil zal blijven in deze tijd? Dat om het laatste stap voor de eeuwigheid God niet zal spreken door zijn volk? Wat zegt de Bijbel? Kijk met mij naar Joel hoofdstuk2, vers 28 en 29. En dit wordt ook herhaald in Handelingen hoofdstuk 2, Petrus haalt het ook aan; "Daarna zal het geschieden,.." en in Handelingen staat er, "En het zal zijn in de laatste dagen,.." Joel 2, vers 28 en 28, "Daarna zal het geschieden, dat Ik mijn Geest zal uitstorten op al wat leeft, en uw zonen en uw dochters zullen profeteren,; uw ouden zullen dromen dromen; uw jongelingen zullen gezichten zien. Ook op de dienstknechten en op de dienstmaagden zal Ik in die dagen mijn Geest uitstorten." God stort Zijn geest uit over individuen en Hij geeft hen deze gaven. En een van deze gave is de gave der profetie.

1 Korintiers 12, vers 28 . Zijn er nog steeds profeten in de kerk? Is dit wel een van de gaven? Laat mij dit aan u voorlezen! Paulus zegt, dus dat is het Nieuwe Testament, gevonden? Sommige mensen zeggen dat de profeten alleen ten tijde van het oude testament waren. Dat is niet Bijbels. Het Nieuwe testament zegt "En God heeft sommigen aangesteld in de gemeente," nu in de context hier is het, wij zij nog steeds in de dagen en het tijdperk van de kerk? Dit zijn de ambten die er zijn in de kerk. "Eerst zijn er de apostelen," incidenteel kunnen sommigen zeggen, "wat bedoel je daarmee, Doug? Wij hebben toch geen twaalf apostelen meer." Het ambt van apostel waren de spirituele bestuurders en leiders is nog steeds in de kerk. Omdat wij die altijd associëren met het woord dat Peter, Jakobus en Johannes waren, zijn wij altijd bang om zomaar te zeggen dat die-en-die een apostel is. Omdat, je gelijk gesteld wordt, snapt u wat ik bedoel. Bijbels, feitelijk zijn u en ik heiligen, toch? Heb ik gelijk? Hoe voelt het als ik u Heilige Jansen zou noemen? Het zou raar klinken, toch, omdat, u weet, dat wij denken aan Katholieken die hun heiligen aanstellen na hun dood en van ons wordt verwacht dat wij dat niet doen. Maar Bijbels gezien zijn wij toch een Heilig volk, of niet? Wij zijn de uitverkoren heiligen. Dat is zeer Bijbels. Bijbels bekeken zijn er nog steeds apostelen. Laten wij Bijbels blijven. Er zijn nog steeds apostelen ze zijn er nog steeds, wat zegt de tekst nog mer? "Ten tweede profeten." Het is een van de meest prominente gaven in de kerk. "Leraren." We hebben ze nog steeds. "Verder krachten, daarna gaven van genezing, (bekwaamheid) om te helpen, om te besturen en een verscheidenheid van tongen." Ik geloof dat al de gaven van de Geest nog steeds beschikbaar zijn voor de kerk vandaag.

Nu, als je de kerk bestudeert dan zul je zien dat er fases en gevolgen en cycli zijn in kerkgeschiedenis, zelfs in het Oude Testament, waar de gaven kwamen in verschillende sterke en na een tijdje verdween. Ik krijg een kick als ik het verhaal lees van Gideon in Richteren. Een engel verscheen aan Gideon en de engel zegt, "De Heer is met u, Oh man van God." En Gideon antwoord, "Hoe kan u zeggen dat de Heer met ons is? Wat is er gebeurd met alle wonderen en tekenen en de dingen die wij zagen in de oude dagen, toen u uw kinderen, de Israëlieten, leidde uit het land van Egypte? Dat is niet meer gebeurd voor honderden van jaren Wat is er gebeurd?" En als je denk aan die tijd, Gideon die zegt dat het tijdperk van wonderen voorbij is gegaan. En Jezus was toen nog niet op aarde gekomen, toch? De zon was zich aan het voorbij treken voor Hezekiah. Dus, de Heer doet het in golven, omdat jij en ik leven in een generatie van vergelijkingen. Dat er geen golven zijn beteken niet dat ze nooit meer zullen komen. Maar de Heer doet nog steeds Zijn wonderen en de profeten zijn nog steeds een uit het volk.

Oké, hier is de eerste aantijging/ beschuldiging. En ik begin hier omdat wat ik denk zij een van de eerste die wij makkelijk aan de kant kunnen schuiven. Ellen White kon niet een profeet zijn omdat de Bijbel zegt, "Laat een vrouw u niet leren," Oké? Heeft u dat weleens eerder gehoord? Dan vrouwen geen (Bijbel)lerares mogen zijn, Wacht eventjes. Zijn er ook vrouwelijke profeten in de Bijbel? Laten wij er een paar noemen. Wij hebben Mirjam in het Oude Testament, Deborah, Holga?, Anna, de vrouw van Jesaja, haar naam wordt niet genoemd. Ze werden profetessen genoemd., Jesaja’s echtgenote. In het Nieuwe Testament heb je de dochters van Filipus en dan staat er, "zonen en dochters" zullen de geest der profetie ontvangen wat wij net hebben gelezen uit Joel en Handelingen hoofdstuk 2. Dus het is erg duidelijk dat de gave der profetie niet voorbehouden is aan mannen. Er zijn mannen en vrouwelijke profeten in de Bijbel, Oké? Dat is dan als eerste opgelost.

Ten tweede, sommige begrijpen dit niet.., laat mij nog wat zeggen. Ik moet toegeven dat elke kerk mensen hebben die wat sektarisch gedragen. Dit zijn mensen die de tendens hebben of anderen niet naar waarde in te schatten en hun op een voetstuk te plaatsen en ze te aanbidden. Geen enkele kerk kan dit soort individuen controleren in die kerk dat komt door sektarisch gedrag. Ik denk dat het juist is, weet u, dat sommige mensen willen dat je alles dicteer hoe mensen moeten gedragen en wat ze moeten doen. Er zijn Zevende-dags Adventisten die sektarisch gedragen in hun adoratie van Ellen White. Mijn verontschuldigingen voor dat. ik kan daar niets aan doen. Ik heb er nooit wat aan kunnen doen. Het is niet Bijbels, maar ik ben niet alleen, elke kerk heeft dat. Ik moet er ook aan toevoegen, dat elke individuele kerkgenootschap, voor Protestantse kerken, geïnspireerde leiders hebben. Je krijgt een man net als John Westley, die door de geest geïnspireerd was. Het mag misschien niet in dezelfde mate zijn als Ellen White dat was, maar hij was toch geïnspireerd. Geleid door God, leidde een grote beweging. De Methodisten groeiden onder zijn leiderschap. Je hebt ook Luther. Hij stond tegenover de gehele politieke, geestelijke wereld van die tijd. Was hij geïnspireerd? Ik geloof dat ook hij geïnspireerd was door God. Dus, elke grote beweging, gebruikte God mannen en vrouwen om te leiden. God gebruikt mensen. De Heer heeft nooit een engel gebruikt om een religieuze beweging te starten. Bent u zich daarvan bewust? Hij gebruikte individuen, en er waren mensen die Westley aanbaden. Er zijn mensen die Luther aanbidden. Zij zeggen, ‘Als Luther het niet gezegd heeft dat geloof ik het ook niet." En er zijn Zevende-dags Adventisten die dat hebben gedaan met Ellen White. Dat is een beetje beschamend, omdat de Bijbels gezien er een misverstand is. Profeten waren mensen en dat vergeten wij weleens. Sommige mensen denken dat profeten geen fouten kunnen maken.

Laat mij wat voorbeelden lezen uit de Bijbel. Wanneer een profeet zei, "De Heer heeft mij laten zien," dan is dit een uitdrukking van de Heer. Mar als de profeet geen visioen of een boodschap kreeg van God, dat wat het niet een zuivere uitspraak. Wanneer u denkt, laat mij die voor u lezen, bijvoorbeeld Mirjam. Oké, laten wij naar haar kijken. Zij was een vrouwelijke profeet. Was Mirjam een profetes? Mocht u denken dat ik speculeer, laten wij kijken wat staat in Exodus 15:20 "Toen nam Mirjam, de profetes,.." Dat is duidelijk? Zeg Amen, Oké. Nu gaan wij naar Numeri 12, Mirjam was een profetes van God en God sprak tot haar. "Mirjam nu sprak met Aaron over Mozes naar aanleiding van de Ethiopische vrouw, waar mij Mozes getrouwd was: ‘weet je" zeiden ze"dat mag hij helemaal niet doen. Ze waren niet op hun plaats. En hoe weet ik dat? Omdat God Mirjam liet treffen met Lepra omdat ze buiten haar boekje ging. Betekent dat ze geen profetes meer was? Nee, dat was ze. En ze was nog steeds een profetes. Maar profeten en profetessen waren mensen die weleens dachten en spraken voor eigen rekening.

Was Nathan een profeet? Als je het leest in 1 Kronieken, hoofdstuk 17, daar staat, "En Nathan de profeet ging naar David, " Oké? David zit in zijn huis, misschien is dit aan u ontgaan, David zit in zijn huis, en denkt na, "Hier heb ik dit prachtige huis van prachtig cederhout. "Een Koning had al die cederhout speciaal overgebracht vanuit Libanon. David had een paleis laten bouwen en nu kon de ark van God vanuit de verouderde tent waar het hand gestaan in de wildernis jaren eerder. Hij zei, "Het is niet eerlijk dat ik hier ben in een paleis en de ark achter een gordijn in een ten. Ik ga een tempel bouwen voor de Heer." Hij begon de middelen daarvoor te zoeken. Hij denkt dat deze dingen en dan komt Nathan de profeet binnen. En er staat geschreven in 1 Kronieken 17, vers 2 -4, "Toen zeide Nathan tot David: Doe alwat in uw hart is, God is met U. Maar in die nacht kwam het woord Gods tot Nahtan: Ga spreek tot mijn knecht David. Zo zegt de Here: Niet gij zult mij een huis bouwen om in te wonen." David en Nathan waren vrienden. David zegt, "U weet, dat het niet eerlijk is dat ik een paleis woon en de ark van het verbond in een tent is. Ik wil een tempel bouwen voor Gods glor" en Nathan zegt, "Ga voor het David, Gods is met je, Ga ervoor." Nu was Nathan aan het speken net als u en ik aan het spreken waren, gebaseerd op zijn oordeel, Maar er staal verder, "Maar in de nacht kwam het woord Gods tot Nathan, zegende, vertel mij dienstknecht David, Een zo zegt de Here, David jij zal mij NIET een huis bouwen." "Nathan je sprak te vroeg!" Ziet u Nathan was ook een profeet, maar profeten zijn ook mensen. Sommigen denken dat als Ellen White aan de tafel zat en zei, "kunt u mij de zout geven alstublieft?" Dat er mensen waren die dat meteen opschreven. Die zich afvragen wat profetische betekenis is of er is een geestelijk toepassingen in het doorgeven van het zout te vinden zijn, wat het misschien zou kunnen betekenen?" Realiseert u dat profeten mensen die spraken gedurende de dag. Ze hadden gesprekken, schreven brieven. En er waren mensen die dachten dat Ellen White haar mond openende en ze uitspraken waren van bovennatuurlijke uitdrukkingen. Dat is niet Bijbels. Laat mij u nog een voorbeeld geven.. Als je het eenmaal begrijpt, ik geloof namelijk dat zij een profeet was. Begrijpt met niet verkeerd. Ik geloof dat zij geïnspireerd was, maar we hebben sommige mensen die dingen een beetje aanpassen en het verkeerd toepassen.

Was Samuel een profeet van God? Hij was een van de grootste. Was alles wat hij dacht of zag profetie of goddelijke ingeving? 1 Samuel 16, vers 6 en 7 . Hij verzamelde de zonen van Isai voor zich. "Toen zij binnenkwam, en hij Eliab zag," dacht hij "zeker staat hier voor de Here zijn gezalfde" Hij dacht, "Kijk nou dit moet wel degene zijn. Kijk naar hem, uitstraling, goed uitziend, lang." "Doch de Here zeide toe Samuel: Let niet op zijn voorkomen noch op zijn rijzige gestalte, want Ik heb hem verworpen." Gebaseerd in Samuel’s beperkte oordeel, dacht hij dat dit degene was die de Heer heeft gezegend. Maar God zei, "Het kom immers niet aan op wat de mens ziet’ de mens toch ziet aan wat voor ogen is, maar de Here ziet het hart aan." Begrijpt u deze trend? Profeten waren mensen net als u en ik die eigen meningen hadden. Wanneer de Heer iets aan hen openbaarde, of het nu een droom of een visioen was of bovennatuurlijke ingeving of een engel die sprak. Het was het woord van God. Maar op andere momenten wanneer profeten aan het winkelen waren bij de supermarkt en ze zeiden, "Ik zoek een goedkoper artikel," dat komt dit zeker niet van bovenaf. Volgt u mij?

In het nieuwe testament illustreert Paulus dit zeer duidelijk op verschillende plaatsen. 1 Korintiers 7:6, "Dit zeg ik om u tegemoet te komen, niet om u te bevelen." Wat denkt u dat dit betekent? Paulus zegt, "Ik vertel dit aan u, gebaseerd op mijn oordeel, dit is wat ik denk dat u zou moeten doen. Ik heb geen goddelijke inspiratie op dit punt." Het zegt het nogmaals 1 Korintiers 7:25:Voor jongedochters heb ik geen bevel van de Here. Maar ik geef mijn mening, als iemand, doe door de ontferming des Heren trouw is." Ziet u Paulus maakt duidelijk een onderscheid tussen profetische uitspraken en zijn persoonlijke mening als een man van God.

En hij gaat verder door te zeggen, "En het is een nog een goede mening ook.’ En ik denk jullie moeten luisteren. Laten we verder kijken in 2 Korintiers 11:17, "Wat ik zeg, zeg ik niet naar de Here, maar als in onverstand, aangenomen" Hij zegt hier, "Nu, is het niet de Heer die mij dit verteld omdat ik ga roemen als iemand die niet nadenkt, heb geduld met mij." En zo, door geheel de Bijbel kun je een duidelijk patroon zien dat profeten mensen zijn en waren net als u en mij. Kijk maar Elia, hij werd ontmoedigd en rende weg van Jezebel. Stuurde de Heer hem weg? Nee, sommige mensen hebben dit idee dat als een profeet iets zei, maakte niet uit wat, dat het een heilige boodschap was en ze probeerde dat te gebruiken op elke uitspraak om Ellen White in een kwaad daglicht te plaatsen. Laat mij u een voorbeeld geven. Sommige dingen weet ik van eerste hand.

Een goede vriend van mijn vrouw en ik kende Ellen White. Haar naam was Dr. Lolita Simpson. Ze stierf een aantal jaren geleden. Haar vader was een tijdgenoot van Ellen White, een evangelist genaamd W.W. Simpson. Een zeer succesvol en creatieve man. Dr. Simpson zei, "Ik herinnerde vaak dat zij en haar vader omdat ik altijd dacht aan deze gekke dingen die ze deden om iemand aandacht te krijgen als ik aan het preken was." Haar vader maakte deze beesten uit papier-maché over de dieren uit Daniël en Openbaring. En wanneer hij aan het preken was, had hij luiken in het platform en als hij aan het preken was, dan maakte iemand het luid open en zou kwamen deze dieren vanuit het podium omhoog. Heel wat mensen schreven tientallen brieven aan hem en zeiden, "Oh dit is verschrikkelijk, het is sensationeel. Je moet dit niet meer doen." En Ellen White schreef deze mensen terug en zei," Nee, hij werkt voor de Heer. We moeten nadenken over creatieve methoden om de aandacht van deze mensen te houden en te krijgen en te helpen om deze boodschappen te visualiseren." Ze zei, " Laat hem alleen, Het is fantastisch.’ Ik begreep dat ze deze dieren uiteindelijk vonden en nu zijn ze in een museum in het Andrews Universiteit op dit moment. Papier mache beesten. W.W. Simpson, de vader van Dr. Simpson werd ziek. Ellen White die hem goed kende, en woonde in Californie, schreef een brief aan Dr. Simpson zijn moeder. W.W. Simpson zijn vrouw en zei, "Uw man doet een groots werk. Doe alles wat u voor hem kan doen, want de Heer heeft een groot werk voor hem om te doen." Ze deed waarlijk alles wat ze kon en hij stierf. Mevrouw Simpson, de echtgenote en moeder, had het gevoel dat ze niet alles gedaan had omdat God had gesproken en dat God zei een groot werk aan hem zou overlaten, en ze had het gevoel dat ze niets gedaan had. En Ellen White schreef terug en zei, "Nee, ik was aan het spreken net als iedereen ander die zei dat hij een groots werk doet. Ik was mijn sympathie aan het delen en ik zei dat jij alles moet doen wat je kan doen. Ik was zijn werk aan het bevestigen. Het was niet een ingeving van bovenaf. Jij deed alles wat je kond en de Heer zag ik dat het gepast was dat hij ging rusten." Sommige mensen nemen dingen wat Ellen White zei, verdraaien het, vergeten dat niet alles wat zij zei een profetische ingeving was. Ze was gewoon aan het spreken met toestemming of gebod net als alle andere profeten die in Bijbel staan deden. Begrijp u het verschil hier?

Nu, ik weet dat wat sommige van u zullen denken dat wat ik ga zeggen een beetje geleerd overkomt. Maar ik doe een beroep op uw eigen intelligentie. Dit is een beetje educatie. U en ik dingen te begrijpen hoe een profetische gave in feite werkt. Sommige mensen weten dat niet en dat is de reden waarom zij in problemen zijn geraakt. Oké. Hier is een heel populaire beschuldiging. Het plegen van plagiaat. Heeft u dat weleens gehoor? Dat Ellen White plagiaat pleegde. Een man schreef een boek getiteld, "The White Lie" En het meest interessante aan deze man is dat hij een predikant van de kerk der Zevende-dags Adventisten was die een duidelijke, overtuigde Ellen White supporter was. Hij geloofde alles wat zij schreef door de geest werd geïnspireerd, weet u, op gelijke basis als het woord van God. En op een dag vond hij in een van zijn boeken een statement van een andere schrijver die wetenschapper was op het leven van Christus en iets wat parallel was aan hetgeen Ellen White schreef. Het gelijk zo erg op elkaar dat deze jonge man zei, "Ze kopieerde dit stuk tekst van deze wetenschapper." En hij was verslagen. Ze nam bovennatuurlijke erkenning voor hetgeen wat iemand anders schreef. Plagiaat, oké. Maar je moet heel voorzicht zijn als je iemand beschuldigd van het plegen van plagiaat. Het idee van iemand die plagiaat pleegt is het volgende, ik probeer het voor u te definieert, is dat je informatie steelt van een auteur, hun creatief materiaal. Dat jij het publiceert, jouw naam eronder zet en zegt, "Ik heb dit gedaan, ik heb dit geschreven, het is van mij." en dat jij daar voordeel (winst) mee behaalt. Dat is een van de definities van het plegen van plagiaat. Er is iets anders wat heet literair lenen, dat gebeurd aldoor. Bent u ervan bewust dat de schrijvers uit de Bijbel zich bezig hielden met literair lenen, zonder elkaar de erkenning of bronvermelding te geven! Hoevelen van u hebben het evangelie van Marcus gelezen? Als je het evangelie leest van Matteus, die was geschreven na het evangelie van Marcus dan realiseer je dat 90% van Matteus het boek Marcus bijna woord, voor woord overkomt. Gaan wij nu Matteus ervan beschuldigen dat hij plagiaat pleegde? 90%. Wanneer je nadenkt dat Ellen White meer dan 100.000 pagina’s schreef, het kan er zelfs 300.000 pagina’s zijn. Ze schreef honderden en als ene feit, iemand vertelde mij dat ze meer schreef dan elke andere vrouw in de geschiedenis van Amerika. De enige man die meer schreef dan Ellen White wan president Ben Franklin. Wist u dat? En ze vinden nu pas een paar dingen die ook voorkomen in andere boeken. Bent u ervan bewust John Bunyen ervan beschuldigd van het plegen van plagiaat in het boek "Pilgrim’s Progress" En Westley werd ook beschuldigd van het plegen van plagiaat. En bent u ervan bewust dat 10% van wat Jezus zei, hij aanhaalt uit het Oude Testament, zonder erkenning te geven. Is Jezus dat iemand die plagiaat pleegt.

Lat mij iets vertellen over de negentiende eeuw. Dat een stuk verschillend is van vandaag de dag. Wij leven in een tijd waarin iedereen het leuk vind om een rechtszaak aan te spannen. Iedereen wil erkenning. Ze willen het copyright ze willen de royalty's, ze willen de voordelen van alle dingen die ze doen. Maar in de negentiende eeuw was er nog steeds een verlangen om zich te verheugen in de spirituele revolutie die gaande was. Heel veel spirituele groot heden leefden in die tijd. Ze geloofden dat geïnspireerde informatie in bezit mocht komen van iedereen. En als God jou iets gaf en iemand anders wilde gebruiken wat God aan jou gaf voor jou voordeel, voor jou om dan te zeggen, "Geef mij de erkenning," was een verwerpelijk zaak, omdat het een overdaad aan trots laat zien. Het zou een belediging zijn door te zeggen, "Weet je ik ga hem of haar erkenning geven, omdat zij erkenning willen hebben," juist omdat het klinkt als een trots persoon en zij willen de erkenning hebben voor iets wat zei zeiden en dat kwam van hen en niet van de Heer. Begrijpt u de gedachte gang? Dus in de negentiende eeuw waren heel veel mensen die ene schrijver zouden lezen en ze zouden misschien onderdelen van dit soort zaken in hun eigen werk zouden onderbrengen en ze zouden niet zeggen, "Hey, luister, trouwens, ik heb dit van die-en-die overgenomen, hier krijg je de erkenning voor." Dat zou een slag in het gezicht zijn. "Hij is trots en wil de eer krijgen van iets dat niet van God af kwam, maar van hem of haar." Ze geloofden dat de Bijbelse waarheid en de principes van de waarheid universeel en identiek waren, ik denk het Salomo was die zei "Is er wel iets nieuws onder de zon?" Maar weinige onder ons hebben originele gedachten, bent u zich daarvan bewust?

Mark Twain zei dat elke schrijver iemand is die plagiaat pleegt omdat het toch geen nieuwe gedachte is. Ik weet niet hoeveel lik u moet vertellen, maar toen ik voor u als ik predik van week tot week, denkt u dat alles ik zeg origineel is? Ik moet toegeven soms is dat het geval, en u weet al wat. Maar als ik de hele week lees en ik informatie probeer te vergaren overal waar ik kan. En ik moet eerlijk met u zijn, ik herinner mij niet altijd waar ik de informatie vandaan heb gehaald. Ik heb een geheugen, een zeer goed geheugen. Ik lees dingen op het vliegtuig. Ik lees de Readers’s Digest en een jaar later denk ik, "weet je, ik herinner mij dit statement, deze aanhaling, deze zinsnede," ik zal het niet alleen in mij preken verwerken, ik gebruik het misschien in een artikel en ik zal nooit de erkenning geven omdat ik simpelweg niet meer weet wie het zij. En het kan misschien een beetje raar overkomen, maar als ik elke keer zou stoppen omdat ik de erkenning geven voor een bepaalde statement gedurende de preek, dan zouden mijn overdenkingen klinken als een bibliotheek. Het idee van overdragen van boodschappen van de Bijbel is weten WAT te selecteren. Ik bracht wat papieren met mij mee, Bent u bewust dat een katholieke juridische genootschap onderzoek deed naar de beschuldigen dat Ellen White plagiaat zou plegen? In hun samenvatting zagen ze geen punt daar toe, geen grond voor een rechtszaak. En bent u bewust dan ondanks al deze mensen die zeiden dat Ellen White plagiaat zou plegen, dat nooit iemand een claim heeft ingediend tegen haar! Ik dacht als zij denken dat ze een rechtszaak konden beginne, over sommige van de zaken, de families bezitten nog steeds copyright op sommige zaken. Niemand heef ooit een zaak tegen haar aangespannen. Dus als zij zo erg plagiaat pleegde hoe komt het dat al die beschuldigingen dat niemand ooit een rechtszaak heeft opgestart? Deze advocaat, zei niet alleen, "In al mijn onderzoek," en hij spendeerde 300 uur in het lezen van haarwerk, deze katholiek advocaat zei dat zijn favoriet boek de "De Grote Strijd (het grote conflict)" was. Zijn naam is Vincent L. Ramick. Hij werk bij de firma van Dillar, Ramick & Wrigth,Ltd... in Washington D.C. ik wilde zeker zijn dat ik de juiste referenties geef hier. Hem werd de volgende vraag gesteld, "Waar dacht u aan toen u al dit materiaal door los? Hij zei, "Het verbaasde mij dat Mevrouw White mij bewoog, In alle eerlijk, ze bewoog mij. Ik ben Rooms Katholiek, maar Katholiek, zij Protestant, maakt niet uit, ze bewoog mij. En ik denk dat haar geschriften iedereen moeten bewegen, tenzij iemand op een permanente basis bevooroordeeld is."

Weet u, wanner ik mensen hoor die Ellen White ervan beschuldigen dat zij een vals profeet is of een van de nog wildere aantijgingen die ik weleens hoor, denk ik,"Ze hebben het zelfs nog nooit gelezen. "Of ze hebben een sterke motivatie." Weet u, ik zal u een ding vertellen wat ik ontdekt heb. Ellen White’s haar geschriften waren van zulk hoog kaliber en zei riep mensen op om weg te keren van zonde naar gerechtigheid, dan betekent dat een hoop mensen zich oncomfortabel voelen met haar geschriften. Omdat zij zeggen, "Het klikt als rechtvaardigheid door werken.’ En omdat zij zich comfortabel voelen in hun zonde, proberen ze Ellen White weg te krijgen. Omdat zij een gave had en weet u, een ander zaak is, en u weet wat, dat er bepaalde standaarden zijn waaraan je profeet, werkelijk een profeet is. Een van deze testen is het leven van een goddelijk leven. En iedereen die haar kende, zelfs haar vijanden in haar tijd van andere kerken zeiden, "We zouden nooit, nooit haar eerlijkheid en haar Christelijke toewijding ter discussie stellen, zij leid een heilig leven" Zij spendeerde haar tijd in het eten geven aan anderen in het helpen van anderen en het genezen en verzorgen van anderen, ze reisde naar de uithoeken van deze wereld en deed haar pastorale werk. En zij was niet te trots en melkte ze gewoon de koeien als zij thuis was en gaf de melk aan haar buren. Weet u, u kunt heel wat mensen voor de gek houden, maar je kunt kinderen niet voor de gek houden. En de kinderen van Ellen White (twee van hun overleden in hun jeugd jaren), haar kinderen die het allemaal overleefde bleven in de kerk en, werkte men haar. Sommige van deze andere zogenaamde profeten van andere denominaties, leven zelf in paleizen en tellen al het geld op hun bankrekening. Maar Ellen White gaf haar geld van de verkocht boeken aan diverse Christelijke instellingen. Ze stierf in een simpele huis in Elmshaven, Californië. Kijk maar naar het leven van deze dame een leven van 87 jaren van pastoraat en 70 jaar in profetie. Ik vond dat altijd erg interessant. Van 17 tot 87 jaar had zij dromen en visioenen, meer dan 2.000 van ze. En sommige van jullie hebben wel de steunbetuigingen gehoord van Paul Harvey die hij gemaakt had op de radio over de bijzondere profetieën van Ellen White. En ik kan de lijst vervolgen, maar ik probeer niet de verzanden in deze voor beoordeelde vorm. Ik kijk op een objectieve manier naar alle kritieken.

Plagiaat, Net zoals ik het eerder zijn, je kun net zo goed Matteus en Lucas betichten omdat ze vrijelijk delen uit het Marcusevangelie kopieerden, Zelfs Jezus zou dan iemand zijn die plagiaat gepleegd had. Let op, Psalm 22, "Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten." gesproken door koning David, Jezus op het kruis zei, woord voor woord, "Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten?" en Hij pauzeerde niet en gaf Hem geen erkenning aan koning David, het plegen van Plagiaat. Het is erg slecht zulke beschuldigen. Ik vergeet degene die eens zei: "Als Ellen White leende wat zij geïnspireerd zou zijn om te lenen in weten wat ze moesten lenen." Ze wist wat ze moest doen, ziet u, er is een oude uitdrukking, "Je moet het vis eten en de botjes uitspugen" En zij wist waar de botjes waren. Ze leende nooit iets verkeerd. Dat is als ze het gebruikte, Oké, laten wij naar een van de andere beschuldigen gaan tegen Ellen White en haar inspiratie.

Hoe komt het dat zij een profeet van God is geworden? Hoe komt het dat zij van alle mensen claimt dat ze er een is? Zij schreef over educatie en landbouw en over gezondheid en medicijnen en je noemt het maar op. Zij schreef over vrijwel over elk belangrijk onderwerp en ze was ver voor haar tijd. Hoe kon ze dat doen met in feite een lagere school opleiding? Haar educatie stopte toen ze negen jaar oud was. En ik zal daar verder op in gaan verder in deze overdenking. Hoe konden mensen haar geloven. Hoe kon zij de leider worden van een beweging? Zij was ignorant. Veel mensen hebben haar aangevallen omdat ze ignorant gedroeg. Zonder educatie. Maar wees voorzichtig. Handeling 4 vers 13 Ten eerste, u merkt in de Bijbel, niet altijd, maak vaak dat God mensen gebruik die een formele educatie hebben gehad. Maar dus niet altijd, in feite, meerder keren lijkt het als God iets anders doet dan grote leider uitzoek onder mensen die niet een volledige opleiding hebben gehad. Nu, moet ik zeggen ik geloof dat educatie zeer belangrijk is. Ik geloof dat God ook mensen gebruik die een educatie hebben gehad. Toen Jezus de visser uitzocht, heeft Hij ze opgeleid? Absoluut. Je moet opgeleid zijn, ik ben voor opleiding. Ik ben gewoon aan het zeggen, dat het formele, wereldse educatie niet altijd een criteria zijn voor grootsheid in Gods ogen. Handelingen 4 vers 13. Petrus en Johannes deden hun verdediging in het Sanhedrin, de meest intellectuelen van geheel Israël. Er staat,"Toen zij nu de vrijmoedigheid van Petrus en Johannes zagen en bemerkt hadden, dat zijn ongeletterde en eenvoudige mensen waren,.." Niet opgeleide mannen is wat dit betekent, ze hadden niet hun diploma’s. "Ze verwonden zich, en zij herkenden hen, dat zij met Jezus geweest waren." Omdat Jezus ook geen certificaten had, en Hij was ook briljant. Christus, 12 jaar oud, ging in gesprek met de wijzen in de tempel. Enig idee dat jij een formele educatie nog hebt om een leider te worden voor Gods zaak kan bij tegen je werken. Maar Jezus draaide de wereld om en werkte men mensen als Johannes de doper en vissers, AMEN. Herders als David en Jozef, ware goede bestuurders. Zo zoekt God naar eerlijke oprechte en briljante mensen, en vaak is dat bij de nederigen van hart.

Een ander veel voorkomende aantijging. Zevende-dags Adventisten gebruiken de geschriften van Ellen White als een tweede Bijbel. Heb jij dit eerder gehoord..? Of was het op een gelijke basis of stonden de geschriften van Ellen White zelfs boven de Bijbel. Nu een van de dingen dat mij afkeerde toen ik aan lezen was over de Mormonen of de Jehova’s Getuigen (ik vertelde at ik heel wat bestudeerd had voordat ik besloot waar de Heer mij naar toe leidde), toen ik de Heiligen der Laatste Dagen bestuurde en ik vond dat er iets in de Bijbel was dat niet overeenkwam met hun leerstelling dan ging in naar de "Parel van de Grote Prijs" of een van de ander boeken van Joseph Smiths boeken en hun zouden zeggen, "Ja, maar hier staat..." Ik vroeg op mij buurt "Wat vinden jullie dan belangrijker? De Bijbel of dit boek?" En zei zeggen, "Dit is nieuw licht en wij gaan altijd voor het nieuwe licht, het is verfrissend, over het oude licht," betekende dat de Bijbel het oude licht was. "Wij hoeven niet meer te leven volgens de oude letteren, we gebruiken de nieuwe geest," zouden ze dan zeggen en ik ze op mijn buurt, "Nee, nee, nee,, de Bijbel moet het fundament zijn voor alles." Degene van u die gedoopt zijn als Zevende-dag Adventisten, dienen te kijken naar hun doop geloften en daar staat, "De Bijbel is het enige basis voor geloof en handelingen voor de Christen.’ Ellen White’s naam komt daar niet in voor. En daarom, officieel en zelfs in haar eigen woorden. Laat mij het voorlezen zij zei noot tegen de mensen om haar gelijk te stellen met of te plaatsen boven de Bijbel. "Ik raad u aan, geliefde lezer, het woord van God als basis van uw geloof en handelen te plaatsen. Door dat woord worden wij geoordeeld. God heeft in zijn woord belooft om visioenen te geven in de laatste dagen, niet voor een nieuwe basis van geloof, maar ten voordelen van Zijn volk en voor degene die dwalen van Bijbelse waarheid.’ Dus zij zei dat het woord van God een voorziening maakt, dat God nog steeds zal spreken, maar het betekent niet dat het de Bijbel mag aanvullen of belangrijker mag zijn dan het Woord van God, de complete canon van de geschriften. Een andere statement. "Er wordt te weinig aandacht gegeven worden aan de Bijbel en de Heer heeft een kleiner licht gegeven." Dat stond in de "Review and Herald, 20 januari 1903. Ik wil namelijk niet beticht worden van plagiaat. "We moeten naar de Bijbel kijken, als Gods openbaring aan ons voor zaken van eeuwigheidswaarde, zaken met een behoorlijk gewicht voor ons om te weten. Dit is door de wereld opzij gezet als onderzoek er naakt gestaakt zou zijn, maar een duizend jaar van onderzoek zou niet alle verborgen onthullen die de Bijbel bezit. Alleen de eeuwigheid zal alle wijsheid van het boek doen onthullen, omdat het de wijsheid is van eeuwigheidswaarde. Zullen wij dan een diepe honger cultiveren voor de handelingen van menselijke auteurs en het woord van God niet meer lezen?" Deze adviezen over "Ouders en Leiders." Uw merkt ze zet menselijke auteurs opzij. Het zegt dat het woord van God onze gedachten moeten vullen. Uriah Smith, die een van de leiders was van Signs of the Times zei, "Wij staat op een grote Protestantse platform dat de Bijbel en de Bijbel alleen de basis van ons geloof en handelingen is." Het is trouwens een feit, dat ik een statement vind van haar echtgenoot, James White. "De Bijbel is perfect en een complete openbaring. Het is de enige basis van ons geloof en handelingen." Dus de mensen die zeggen dat Zevende-dags Adventisten leerden om de geschriften van Ellen White op een gelijke voet zetten of op een hoger niveau dan de Bijbel, hebben dus ongelijk. Zoals ik u dus verteld heb, ik verontschuldig mij omdat er hoogstwaarschijnlijk mensen die dat niet doen. Heeft u ze weleens verteld? Ze komen naar de kerk, hebben een grote tas met oude boeken, maar ze brengen hun Bijbel niet met hun mee. En ik verontschuldig mij, ik kan er niets aandoen, u weet dat. Laat mij u iets anders vragen. Was Jezus beschuldigd dat hij gek was? Was Hij ervan beschuldigd dat hij bezeten was door de duivel? En zo beetje al het andere onder de zon. Als God een profeet heeft, als God werkt door een groepering, een beweging, zou het dan niet logisch zijn dat de kerk die het voorwerp is aandacht van de Heer dan zou het duidelijk ook een voorwerp zijn van de woede van de duivel? De duivel zou een zeer ingenieus slecht PR plan hebben opgezet hebben voor die beweging. En ik zou niet verbaasd kunnen zijn als u zelf niet die negatieve verhalen heeft gehoord, om zo te zeggen. Je zou het moeten verwachten." Jezus zegt, "Als zij met mij hebben gedaan, zo zullen zet doen met u.’ En weet u, het is dus te begrijpen dat mensen Zevende-dags Adventisten daarvan beschuldigen.

Nummer 6, aandachtspunt nummer 6, Hoe zit het met de profetieën die niet uitgekomen zijn. Sommige profetieën dat Ellen White heeft gemaakt zijn nog niet geopenbaard omdat ze nog niet zijn gebeurd. Ik bedoel de tweede wederkomst. Ze had een paar profetieën gekregen uit de duizenden visioenen die ze had (wanneer je nadenkt over dat aantal, dan is het zelfs de aandacht niet waard), die een bepaalde conditie hadden. Dat is alleen als het volk van God een relatie hadden met de Heer, zoals de bedoeling was en zij deden het werk dat zij moesten doen. Petrus zegt dat u en ik de komst van de Heer kunnen bespoedigen. En toen de Heer niet kwam, voor een aantal mensen die leefden in die tijd, om dat te zeggen, "Aha, ze profeteerde dat de Heer zou komen." En zij zei dan, "Nee, dit was met een bepaalde conditie voor ons om bepaalde dingen te doen.’ Kan u voorbeelden in de Bijbel waar profetieën met een bepaalde conditie werden gemaakt door andere profeten? Jona. God vertelde Jona. God zei tegen Jona, Hij vertelde heb in duidelijke bewoordingen om naar Nineve te gaan en te vertellen dat in 40 dagen de stad vernietigd zou gaan worden. God zei inde profetie nooit dat het misschien in 40 dagen vernietigd zou kunnen gaan worden. Hij zei in 40 dagen zal de stad worden vernietigd. U weet dat het volk zich bekeerde. Mens en dier bekeerde zich. Dat is wat de Bijbel zegt. Rouwkleding en as op mens en kleed, vasten, bekeren. En dan stopte God met het voorzegde rampspoed dat hij sturen zou. "Ik heb mijn gedacht veranderd." Waarom? Omdat hun gedrag veranderde. God is niet bezig om mensen te doden. De Heer zei tegen Mozes, "U gaat dit volk leiden in het beloofde land." Hij zei dat tegen de eerste groep die Egypte verliet. "Ik breng u naar een land vloeiende van melk en honing." Het was een belofte een profetie. Maar dan omdat ze niet op de Heer vertrouwde en ze niet geloofde en daardoor Hem niet meer volgde zei God, "Ik ga u er niet naar het land brengen, deze generatie zal sterven in de wildernis. Ik zal uw kinderen naar het beloofde land brengen." Er zijn tal van voorbeeld van de Bijbel waar de profetieën gemaakt door de profeten van God die conditioneel van karakter waren. Kunt u dat zien. Sommige mensen hebben deze paar gevallen genomen en maakten er een punt van, maar weet wel ze conditionele profetieën.

Medische conditie. Ik ga hier lezen uit historische geschriften en gegevens. "Ellen White was een vreugdevol persoon," ze was niet Ellen White, zij was Ellen Gould wanneer ze klein meisje was, "ze was een vrolijk, uitbundig en actief kind. Toen zij negen jaar oud was, terwijl ze op een namiddag van school naar huis ging dat ze gewond raakte van een steen," een grote steen, "gegooid door een klasgenoot, ze gooide het naar iemand anders, maar zij werd geraakt in haar gezicht." Ze kreeg een gebroken neus en in alle waarschijnlijkheid een hersenenschudding van het ongelijk, die werd gevolgd door drie weken van bewusteloosheid. Een ervaring dat haar ziek maakte en verzwakt. Voor twee jaren kon ze niet ademen doorhad neus en kon ze slechts een tijdje een school bezoeken. Ze was nerveus en ze kon haar hand nauwelijks stabiel genoeg houden om te schrijven en als ze tracht te lezen maakte het haar duizelig. Ze maakte nog een korte, laatste poging om naar school te gaan op 12 jarige leeftijd en weer had ze last van een falende gezondheid. Medici gaven weinig hoop herstel. Daarom kan gezegd worden dat haar formele educatie stopte op negen jarige leeftijd. Toch hebben haar wijze ouders haar niet toegestaan dat ze ignorant zou blijven Haar moeder kreeg ze duidelijke, praktische training en zij kon haar vader assisteren in het maken van houden."Ik kan mij Ellen White’s situatie een beetje vergelijken met die van mij, ik heb ook niet een lange formele educatie gekregen, maar ik leerde om te lezen. Ik vertel al mijn kinderen, "Leer op te lezen, leer om goed te lezen wat zou kan je jezelf onderwijzen.’ ellen White leerde om te lezen en ze leerde om goed te lezen. Ze was een liefhebber van lezen. Ze had een grote bibliotheek. Ze kon zich focussen met haar gedacht. Ze kon dingen goed onthouden. En is zelfs een feit, een van de redenen dat zijn beschuldigd werd van het plegen van plagiaat omdat ze al deze boeken in Elmshaven in Calfornie had. Ze las boeken en boeken over het leven van Christus en de geschiedenis van de Joden en Dobone’s "History of the Reformation" en Foxe’s "Book of Martyrs" en al dit soort dingen. Dan gaat ze naar Australië en ze schrijft, "Wens der Eeuwen" En wanneer ze daar is voegt ze wat van de dingen die ze daar had gelezen in haar bibliotheek in Californië. Ze had geen referenties, ze deed het vanuit haar geheugen, geïnspireerde statements. Een grootse lezer. Ondanks ze niet veel formele studie had, bleef ze elzen.

Nu zeggen mensen, incidenteel, dat haar vader haar geleerd had om te werken als een hoedenmaker. Ik vond dat wel aardig. Sommige mensen zeggen da ze in de hoofd werd geraakt met een rots toen ze negen jaar oud was en dat is waarom ze visioenen kreeg acht jaar later toen ze 17 jaar oud was. Ten eerst. Een gebroken neus betekent normaal niet een hersenenbeschadiging. Ik mijn neus was ook een keer gebroken geweest. Misschien zou ik dat niet tegen u moeten zeggen. "Dat verklaart alles, Doug!" Het gedeelte van hersenen is achterin, niet bij je neus. En zo is het idee ontstaan dat haar gebroken neus toen ze negen was en de visioenen pas begonnen toen ze 17 was. Is waarlijk belachelijk. En als je erover nadenk de visioenen die haar geïnspireerd hadden om te schrijven dat miljoen mensen over de wereld hebben verander en mensen bemoedigd heeft om een goddelijk leven te leven en haar hebben geholpen om een heilige, duidelijke, Christelijke leven te leven dat komt door dat een steen door de lucht heen vliegt, dat kan hoop ik dan ook iemand mij hier in deze zaal stenigend. Dr. Kellogg was een goede vriend en was het zelfs oneens met veel van wat zij zei, maar zei wel dat ze geïnspireerd was en hij geloofde dat hij visioenen van God had, zei nooit dat dit te maken met de fysieke conditie waarin zij zich bevond. Het zijn mensen aan de rand die niet weten waar ze over praten en zeggen dat ze weten waarom zij met een steen is geraakt met een rots toen ze negen jaar oud was en zeggen dat de reden was waarom ze visioenen kreeg toen ze zelfs 86 jaar oud was. Het is echt een vreemde vergelijking.

De laatste, "gesloten deur", Wie van u heeft ooit gehoord van de gesloten deur? Laat mij uw handen zien, een paar van u. Misschien moet ik dit zelfs niet vertellen. Maar ik denk dat ik dat moet doen. Maar u zult het mee maken. In Walter Martins boek maak hij een punt van dit en zo doen ook een aantal andere mensen. In 1844 dacht men dat Jezus terg zou komen, er was helemaal niets zoals een kerk van Zevende-dag Adventisten in die tijd. Bent u zich daarvan bewust? Ellen White had haar eerste visioen toen zij 17 was. Ze was een van de advent gelovigen. Ze waren zondagvierders toen. Ze waren voornamelijk Baptisten en Methodisten en tal van andere kerken. Zij geloofden dat Protestanten die niet de boodschap hadden geaccepteerd dat de bruidegom aan het komen was en dat het bruiloftsfeest wat begonnen dat je moest binnen treden en de deur gesloten zou zijn, dat je niet meer kon bekeren. Degene die de boodschap hadden gehoord van spoedige komst van Jezus hadden het niet geaccepteerd, de genadetijd was gesloten, de deur was gesloten. Dat geloofde men toen. Ze gaf toe dat zij daar ook in geloofde. Het was een paar jaar na haar eerste visioen dat ze niets anders zag. Haar visioenen hadden nooit iets van doen met een gesloten deur. Laat mij eens voorlezen wat zij zelf hierover zegt. Sommige mensen zeggen, "Hoe kan ze geïnspireerd zijn en nog steeds gelovend dat Protestanten die deze boodschap verwerpen, dat de genadetijd gesloten was." "Et mijn broeders en zuster, sinds de tijd voorbij ging in 1844 geloofde ik niet meer dat nog meer zondaren bekeerd zouden worden, maar ik heb nooit een visioen gehad dat er geen meer zondaren bekeerd zouden worden. En ik ben zeer duidelijk en vrij op te verklaren dat niemand mij ooit heeft horen zeggen of lezen van mijn pen dat ik zulke statements gemaakt heeft waarin de beschuldigingen jegens mij rechtvaardigen dat men tegen mij heeft gemaakt op dit punt. Ze zegt duidelijk, :Ik heb niet alle kennis die had met eerste visioen.

 Mijn eerste visioen heeft daar niets van mee doen. "Nu Bijbels gezien is er een parallel? Ben u ervan bewust dat nadat Jezus van de dood rees en zijn Heilige Geest uitgestorte heeft over de Joden, Zijn discipelen, dachten dat alleen Joden gered worden? Wist u dat? Met Pinksteren waren 3.000 gedoopt, wie waren zij? Joden en alleen maar Joden. Later werden er 5.000 gedoopt en wat waren zij? Joden en alleen maar Joden. In feite het durende bijna 10 jaar na de kruisiging en opstanding van Jezus, dat Petrus het visioen kreeg van het laken en dat hij naar het huis van Cronelius ging en zei, "Jongens weet je wat, God liet mij zien dat wij het evangelie ook moeten brengen aan de heidenen." Het was pas na de bekering van Paulus dat deze zaak echt van start ging. Langzamerhand ontdekte men dat het niet een exclusieve boodschap hadden omdat ze het alleen brachten aan al de Joden. Ze realiseerden zich dat ook anderen bekeerd dienen te worden. Dus hier waren de profeten van God, door de Geest vervuld, prekende het evangelie met wat verkeerde inzichten. Zijn de apostelen uitgegaan om te preken voordat Jezus stierf aan het kruis en ten derde dagen opstond? Ik wil betrokken raken, ik wordt er enthousiast van, Ik wenste dat het aanstekelijk was. Ze waren aan het preken voor Jezus. Hadden zijn verkeerde inzichten over de basis van Christus zijn pastoraat terwijl zij aan het preken waren over Jezus? Ja zeker, zij dachten dat Hij een aardse koninkrijk ging oprichten, tot op de dag van het kruis. Toch had Hij ze erop uitgestuurd, door kwade geesten uit te drijven en door de doen op te wekken en de zieken te genezen. Zei zeiden; "De demonen worden verdreven." Door de Geest vervulde, profeten, die werkten voor Jezus, en ze hadden niet hun theologie helemaal o de juiste plaats. Ze wisten nog lang niet alles. Weet u waarom? Omdat ze mensen waren. En God geeft een profeet niet de gaven van alwetendheid wanneer je Hij je aangesteld had. De enige die dit gave had was Christus. En dus, was Ellen White misschien niet helemaal duidelijk wat de relatie van de kerk was met de wereld en de hele scope van chronologie en profetie toen ze 17 jaar oud was en haar eerste visioen kreeg. God heeft dat gecorrigeerd een aantal jaren later. En zij gaf toen dat ze niet alles goed begreep in haar jeugd jaren. Sommige mensen zeggen, "Kijk nou naar haar, ze claimt dat ze profeet van God is en ze begreep niet eens dat anderen ook bekeerd kunnen worden die de eerdere boodschap verworpen hadden." U heeft gezien dat er een Bijbels precedent, een voorbeeld voor dat is. Gaat u de geschriften van Petrus, Jakobus, Johannes, Matteus en Lucas verwerpen? Nee.

Dus we zijn langs de belangrijkste aantijgingen die mensen maken tegen de geschriften van Ellen White langs gegaan. Dat ze de belangrijkst. Ik haat het om een huis de bouwen op het zand, mijn vrienden. Weet u wat voor mij het belangrijkst is? Jezus zegt, sprekende over ware en valse profeten. "U zult ze herkennen aan hun vruchten." Wat is de vrucht? Iemand zei ooit eens; "Weet u, de vruchten van Ellen White’s geschriften is dat mensen wettisch worden." Heeft u dat ooit eens eerder gehoord?" Heeft u dat weleens eerder gehoord? O dat is zeker niet waar. Laat mij u iets vertellen. Ik neem hiervoor de tijd. Eind jaren 80 werd er een professioneel onderzoek gehouden die onderzoekers in staat stelde, onder andere, de moeilijkheden tussen de Christelijke houding en gedrag van Zevende-dags Adventisten te kijken die op een regelmatige basis de boeken lazen van Ellen White en degene die dat niet deden. De resultaten waren opmerkelijk te nomen. Let op, sprekende over Zevende-dags Adventisten, die de boeken lezen en geloven en degene die dag niet doen. Maken ze je meer wettisch? "85 % van degene die de boeken lezen van Mevrouw White geven aan dat ze een intieme band met Jezus hebben, terwijl slecht 59% van niet-lezers dat hadden. 82% van de gene die boeken lazen van E.G. White zeiden dat ze zekerheid hadden dat ze levenden zoals God dat wil. " Zekerheid van verlossing, om er zo over te praten terwijl 59% van niet lezers dat hadden. Dagelijkse persoonlijke Bijbelstudie was een gewoonte van 82% van de mensen die de boeken lazen van Ellen White op een reguliere basis, terwijl allen 47% van degene dat deden die haar boeken niet lazen ook de Bijbel niet dagelijks bestudeerde." En zo ging het van categorie tot categorie. Degen die meer tijd spenderen en niet alleen met de Bijbel, maar ook de geschriften van Ellen White gebruiken als heilig of geïnspireerd commentaar, voldoen zich beter voorbereid voor Christelijke getuigen, gingen er meer op uit. Voelden zich meer thuis met mede kerkleden, bidden meer, gaven meer geld voor lokale evangelisatie acties, waren meer bereid om hun buren te helpen. Om samen te vatten hun religieuze ervaring was sterker, meer actief, meer positief . Dus de valse, gemene beschuldiging dat haar geschriften je meer wettisch maken, omdat ze erg duidelijk concept van heiligheid weergeeft is ongegrond. "Je zult hun herkenning aan hun vruchten."

Mijn vrienden, wanneer ik eerst de geschriften van ellen White las, en laat ik een korte persoonlijke getuigenis geven. Ik had nog nooit gehoord van Zevende-dags Adventisten. Je kunt niet zeggen dat ik naar een Adventkerk ging en anderen zeiden, " Hier, lees dit. Ze is geïnspireerd." Ik verschool mijn in een grot. Ik ging naar de kerk op een zondag. Ik bad aan God dat Hij mij de waarheid zou laten zien. Iemand gaf mij het boek "Great Controversy (grote strijd/ grote conflict)". Het is een wonder dat ik het zelfs langs omdat het grootste boek was die ik ooit had gelezen. Terwijl ik het aan het lezen was, en zoals ik u vertelde nooit naar een Adventkerk ging, zei ik, "Wow, de hele Bijbel begint nu duidelijk te worden. Dit is zeker geïnspireerd.’ en het begon mij te veranderen. Wanneer ik begon met het lezen van haar boeken, dronk in alcohol en stal ik. Ja ik heb Jezus geaccepteerd, maar ik was nog niet veranderd. Ik vertelde u deze dingen; Ik stopte met stellen, maar ik dronk en rookte nog steeds, ik gebruikt drugs, ik vloekte en en leefde inmoraal. En terwijl ik haar boeken langs werd ik overtuigend van mijn zonden. En toen ik "Steps to Christ (Schreden naar Christus)" las, een fantastisch boekje, begon in te veranderen. Ik werd overtuigd dat ik kon veranderen door de genade Gods. Ik las mijn Bijbel meer dan ooit te voeren. En het maakte mij een nieuw mens. En dan al die boeken van het "Conflict of the Ages" serie, ik geloof niet dat er ooit een predikant zou zijn die dat niet zou willen lezen. Het begint met de patriarchen en profeten, gevolgd door de profeten en koningen. De "wens der eeuwen", "de handelingen van de apostelen" en de "Grote strijd". Haar eerste woorden in haar eerste boek was "God is liefde." En als je komt aan het eind van de serie van boeken aan het einde van haar leven, aan het eind van haar laatste boek zegt het, "God is liefde". Het idee dat zij een wettisch persoon was is absurd. Ze geloofde in hoge standaarden, omdat de Bijbel dat doet, het leert ons een betere standaard.

Vrienden ik wil u aanmoedigen, als u het nog niet gedaan hebt, dat u zult ontdekken, de zegeningen die u mist. Weet u, de Bijbel zegt, "Geloof de profeten en het zal u voorspoedig gaan." Wie wil niet voorspoedig leven? God, in de laatste dagen, wil onze ogen openen zodat wij kunnen zien wat er op ons afkomt. We hebben alle instructies en hulp nodig die wij bij elkaar kunnen verzamelen. En voor degen die haar boeken hebben gelezen, ik nodig u uit om ze weer te lezen, en dan nog eens. Ik ben erdoor gezegend, toen ik de beschuldigingen nader ging bestuderen. Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat zij een boodschapper was van God.

En ik geloof dat wij niet de laatste hebben gezien. Ik denk dat God nog steeds mannen en vrouwen oproep die gaan spreken in de laatste dagen. Dus wij moeten onze gedacht helder houden, dat God nog steeds profeten gebruikt, Amen Of denkt dat u en ik ons vinden in het verwerpen van Zijn boodschappen. Als je gewillig bent in wat de Heer wilt dat je zien zult, als u wilt bidden, "Heer, open mijn ogen en open mijn oren om te willen horen wat u aan het zegge bent." Waar staat u niet op met mij, als wij samen "Open My Eyes" zingen.

Ik geloof dat wij, dat als mij heeft horen spreken, leven in de laatste dagen. En God heeft ons heel veel materiaal gegeven, omdat er meer mensen in de wereld vandaag de dag wonen, ongerechtigheid overal te vinden zit en dat u en ik zich moeten bewapenen We moeten klaar staan voor hetgeen wij in deze wereld meemaken. Vrienden. Laten wij deze boeken niet stof laten vangen op onze boekenplanken. Het bracht vreugde in mijn leven. Ik weet dat vele van u kunnen getuigen dat door het lezen van Ellen White’s boeken je dichter tot God bent gekomen, Jezus heeft laten zien, en bemoedigd heeft om de Bijbel meer te lezen. Als dat het hetgeen is wat zij doet. Dus alsjeblieft mijn vrienden, neem voordeel van het geïnspireerde advies dat God ons geeft.

Amen