You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

Diegenen, die de Sabbat overtreedt, die overtreedt al de geboden van God.

Vele mensen denken dat de sabbat is afgedaan, maar wat zegt God in Jes. 66:22, 23: “Want zoals de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, die Ik maken zal, voor Mijn aangezicht zullen blijven bestaan, luidt het woord des Heren… En het zal geschieden van nieuwe maan tot nieuwe maan en van sabbat tot sabbat, dat al wat leeft zal komen om zich voor Mijn aangezicht neer te buigen, zegt de Here.” Is de onderbreking hier op aarde niet vreemd betreffende de sabbat? God houdt zelfs op de nieuwe aarde ook de sabbat. ! Christus zei hier op deze aarde: “Ik ben ook Heer van de sabbat“. Mat. 12:8.

Johannes beschrijft in hoofdstuk 14:15 “Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij Mijn geboden bewaren”.

In Jacobus 2:10 staat: “Want wie de gehele wet houdt, maar op één punt struikelt, is schuldig aan alle geboden”. In Marcus 12:33 staat geschreven: “Hem (Christus) lief te hebben uit geheel het hart en uit geheel het verstand en uit geheel de kracht, en de naaste lief te hebben als zichzelf…”

God is liefde en heeft uit liefde Zijn Tien Geboden gegeven voor de mensheid, opdat wij Hem en onze medemensen kunnen en zullen liefhebben.

Christus is Schepper en tevens Herschepper. In Zijn grote wijsheid heeft Hij op de juiste tijdstippen de hemel en de aarde geschapen. De scheppingsdagen werden van de eerste dag tot en met de zesde dag geteld en de zevende dag kreeg een speciale naam van Hem n.l. “Sabbat”, hetgeen rust betekent. In Genesis 2:2 staat: “Toen God op de zevende dag het werk voltooide, dat Hij gemaakt had, rustte Hij op de zevende dag van al het werk, dat Hij gemaakt had. En God zegende de zevende dag en heiligde die”. Omdat God deze dag zegende en apart zette (heiligen) van de rest van de week, kan men de heerlijkheid van de Schepper duidelijk zien. De werken van God staan in het licht van de Sabbat en daarom beschrijft de Bijbel Zijn grote scheppingsdaden. De zes scheppingsdagen wijzen alle zes naar de Sabbat heen en de schepping naar de verheerlijking van God. Om de innige samenhang tussen het scheppingswerk van God en de Sabbat aan te tonen, wordt er met nadruk de zegeningen en heiliging van de zevende dag toegevoegd door God: “Omdat Hij op die dag gerust heeft van al Zijn werk, dat God geschapen had om te doen”.

Men kan ook duidelijk twee parallellen zien in de zes scheppingsdagen van God.

Eerste dag : Het oerlicht . Vierde dag : De lichtgevende hemellichamen met

andere woorden, de afgeleide lichten.

Tweede dag: Het uitspansel tussen hemelse en aardse Vijfde dag : De waterdieren en vogels.

wateren.

Derde dag : Landen en zeeën gescheiden; de plantenwereld. Zesde dag : De landbewoners: dieren en mensen.

De zevende dag: De Sabbat

Geheel apart van de zes scheppingsdagen staat de Sabbat, waarop God gerust, gezegend en geheiligd heeft. Dag eerste tot en met zesde dag zijn scheppingsdagen, werkdagen van God en mens, tevens heeft God deze dagen niet speciaal benoemd. De zevende dag heeft Hij wel benoemd. God rustte op de zevende dag, de sabbatdag, van vrijdagavond zonsondergang tot zaterdagavond zonsondergang. God verlangt van ons in Zijn grote liefde, dat wij mensenkinderen met Hem rusten, om samen te komen om Hem te aanbidden als Schepper en Herschepper. Op deze speciale dag ontvangen wij dan Zijn speciale zegen, welke wij weer uit kunnen delen aan andere mensen.

Als men de Sabbat overtreedt, wat heeft dat nu te maken met het overtreden van alle geboden?

In Marcus 12:33 staat: Dat men Hem behoort “lief te hebben uit geheel het hart en geheel het verstand”. Indien men de Sabbat overtreedt, kan men dat geheel bewust en uit het gehele hart doen, maar God kan er geen goedkeuring aan geven. God ziet echter de tijden van onwetendheid voorbij.

De eerste vier geboden van de Tien Geboden zijn echter tot God, wanneer men Hem liefheeft, houdt men deze geboden. Als de mens deze geboden schendt, dan houdt hij/zij van zichzelf en de liefde tot God is verbroken. Men is dan “ik” gericht en niet God gericht.

De laatste zes geboden zijn voor de mensheid bestemd. Indien men deze schendt, verbreekt men de liefde tot de medemens, men is dan egoïstisch.

Het schenden van Gods geboden heeft zéér grote gevolgen t.o.v. God, jezelf en medemens. Hierdoor kan men en de medemens het eeuwig leven verliezen.

Door onze overtredingen van Gods geboden, moest Christus, Gods Zoon, voor ons sterven. Christus als God zijnde werd mens, Hij droeg op Golgotha aan het kruis onze zonden, waaraan Hij gestorven is. Aan het kruis riep Hij: “Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?”Matt. 27:46. In vers 50 staat: “Jezus riep wederom met luider stem en gaf de geest”. Christus onderging de dood, die uitgesproken was over de overtreders van Gods wet. Toen Christus uitriep “Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten”?, voelde Hij wat de tweede dood betekende voor de mensheid, de eeuwige scheiding tussen God en mens. Hij droeg onze schuld op Golgotha, want zonden brengt scheiding tussen God en de mens. Die scheiding wilde Hij in Zijn liefde tot de mensheid opheffen.

God heeft echter de mens zo lief, dat Hij Zijn enig geboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, eeuwig leven ontvangt.

In 1 Cor. 13:13 staat: Geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde.” Omdat Christus Schepper en Herschepper is, en indien men Zijn speciale dag, de Sabbat, overtreedt, dan heeft men Hem niet lief.

De titel is: “Wie de Sabbat overtreedt, die overtreedt ook al de geboden van God”.

In Exodus 20:3 staat het eerste gebod beschreven “… Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben”.

Alles wat tussen God en de mens staat is een afgod,.Werkt men op Sabbat of men haalt boodschappen, of men wil deze dag totaal niet houden, dan is dat een afgod, want dat staat tussen God en de mens. Men verbreekt hiermee het eerste gebod.

Ex. 20:4-6. Het tweede gebod. “Gij zult geen gesneden beeld maken noch enige gestalte van wat boven in de hemel, noch van wat beneden op de aarde, noch wat in de wateren onder de aarde is. Gij zult voor die niet buigen, noch hen dienen; want Ik , de Here, uw God, ben een naijverig God, die de ongerechtigheid der vaderen bezoekt aan de kinderen, aan het derde en aan het vierde geslacht van hem die Mij haten, en die barmhartigheid doe aan duizenden van hen die Mij liefhebben en Mijn geboden onderhouden”.

Reeds is vermeld, dat alles wat tussen God en de mens staat een afgod is “een gesneden beeld”. Men kan ook in gedachte een gesneden beeld maken en daarvoor knielen, als men zijn eigen gedachten en handelingen uitvoert op Gods heilige dag. Men heeft God dan niet lief, alleen zichzelf. Indien men de zondag houdt, dat is n.l. de dag van de zon, dan staat de zon tussen God en de mens en daardoor dienen wij ook een afgod. Dit gebod is dan ook overtreden.

Ex. 20:7. Het derde gebod. “Gij zult de naam van de Here, uw God, niet ijdel gebruiken, want de Here zal niet onschuldig houden wie Zijn naam ijdel gebruikt”.

Voor het woord ijdelheid kan men ook zeggen zondigheid, ledigheid. Eerbied tot God is het doel van het derde gebod. Allen die God dienen in geest en waarheid, zullen dit doen uit eerbied en respect voor Zijn naam. Het derde gebod veroordeelt ook een formele aanbidding. In 2 Tim. 3:5 staat: “Die met een schijn van godsvrucht de kracht daarvan verloochend hebben”. Als we niet naar al de Tien Geboden willen luisteren, dienen wij God met een schijn van godsvrucht. Het derde gebod wordt hierdoor dan ook overtreden. God verlangt alleen ware aanbidding uit liefde.

Ex. 20:8-11. Het vierde gebod: “Gedenk de Sabbatdag, dat gij dien heiligt; zes dagen zult gij arbeiden, maar de zevende dag is de sabbat van de Here, uw God, dan zult geen werk doen, gij noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch de vreemdeling , die in uw poorten woont. Want is zes dagen heeft de Here de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte op de zevende dag; daarom zegende de Here de sabbatdag en heiligde die”.

Het sabbatsgebod is niet belangrijker dan de andere geboden, want indien men er één overtreedt, dan overtreedt men ze allen. Maar het sabbatsgebod herinnert ons, dat de zevende dag van de week, de Sabbat, Gods aangewezen rustdag is voor de mens, hetgeen teruggaat naar het begin van het menselijk bestaan en een onafscheidelijk deel is van de scheppingsweek. Zie Gen. 2:1-3. Het herinnert ons eraan, dat God de Schepper en Herschepper is. Het is geen dag van ledigheid, maar een dag om God te dienen, Hem te aanbidden en dichter tot Hem te komen. Een dag om Gods natuur te aanschouwen en mensen te bezoeken, die aandacht zouden willen ontvangen. Het is een dag, waarop we onze zorgen achter ons kunnen laten. Het is geen dag waarop we onze wereldse arbeid kunnen en mogen doen, daarom behoren uw zonen en dochters en al het personeel en het vee ook te rusten en de gelegenheid te hebben om God te dienen op Zijn heilige dag. Als men een rustdag door de week neemt om samen te komen om Hem te eren, is dat niet Gods rustdag. Indien men een dag van de week afzondert als zijnde Zijn rustdag, dan overtreedt men ook het vierde gebod.

Ex. 20:12. Het vijfde gebod “Eer uw vader en uw moeder.”

De eerste vier geboden zijn tot God en de laatste zes tot de medemens. Ten opzichte van de medemens hebben we onze verplichtingen. We behoren respect te hebben en gehoorzaam te zijn aan onze ouders. De ouders behoren ook respect voor de kinderen te hebben. Dit betekent ook, dat wij verplicht zijn om onze ouders te waarschuwen en de ouders de kinderen, voor de gevolgen als zij Gods dag niet houden, want de zondag is het merkteken van die macht, die tegenover God staat. Als we onze ouders eren, vertellen wij hen openlijk over de rustdag des Heren. U wilt toch ook, dat uw ouders behouden worden voor de eeuwigheid door Jezus Christus, de Heer van de Sabbat. Als we het niet doen, dan eren we onze ouders niet. Ook dit gebod wordt dan overtreden.

Ex. 20:13. Het zesde gebod: “Gij zult niet doodslaan.”

Wij behoren onze medemens te respecteren en zijn leven te eren, want al het leven is heilig. Zie Genesis 9:5,6. Maar we behoren niet alleen respect te hebben voor het leven, maar ook voor de ziel.

Wij verbreken dit gebod, wanneer we anderen in zonden leiden af tot zonden verleiden. Daarom is het ook van belang, dat de medemens ook weet over de sabbatdag, als we dat niet zeggen of door onze handelingen het niet duidelijk maken, verbreken we ook dit gebod.

Ex. 20:14.Het zevende gebod: “Gij zult niet echtbreken.”

Het huwelijk maakt de mens tot één vlees (Gen 2:24). Indien we ontrouw zijn, wordt deze eenheid verbroken. Het is voor de mens heel erg om een overspelige te worden.

Christus en Zijn gemeente vormt een eenheid, de gemeente is Zijn bruid. Christus is het hoofd van de gemeente. Als we tegen Christus zeggen: “Ik wil niet luisteren en ik wil een andere dag houden, dan dat U bepaald hebt, verbreken wij dit gebod ook en dan in geestelijke zin.

Ex. 20:15. Het achtste gebod: “Gij zult niet stelen.”

De mensen hebben recht om bezit te hebben, en de mensheid behoort dit te respecteren.De mensen behoren niet te stelen. Het is regelrecht tegen Gods gebod in. We kunnen de mensen ook op een subtielere wijze bestelen, om twijfel in de harten van de mensen te strooien over God en Zijn rustdag, en na te laten om hierover te spreken. Dan bestelen wij op deze wijze de mensen ook. Ook dit gebod wordt dan overtreden.

Ex. 20:16. Het negende gebod: “Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste.”

Dit gebod in de decaloog wordt vaak overtreden door kwaad te spreken over een ander, waardoor zijn karakter zwart wordt gemaakt, zijn motieven worden niet juist weergegeven en zijn reputatie gering geschat.

Als we Gods dag niet vertellen, geven wij Zijn karakter en motieven niet juist weer. Dan leggen we een valse getuigenis af t.o.v. de mens en God. Ook dit gebod wordt dan overtreden.

Ex. 20:17 Het tiende gebod: “Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets wat van uw naaste is.”

Begeerte is de wortel van al het kwaad. Heb. 4:13 leert ons, dat God ons hart kent. In deze tekst staat geschreven: “en geen schepsel is voor Hem verborgen, want alle dingen liggen open en ontbloot voor de ogen van Hem,voor wie wij rekenschap hebben af te leggen.” Het bevestigt het principe, dat iedere gedachte van onze harten onder de rechtsbevoegdheid van Gods wet valt; dat wij verantwoordelijk zijn voor onze gedachten en handelingen. Indien wij Gods rustdag niet willen houden , maar een andere rustdag begeren, overtreden wij ook dit gebod en er wordt over ons rechtgesproken.

Gehoorzaamheid aan Gods geboden is een bewijs dat we God liefhebben. Als we om de Heilige Geest vragen, is er binnen in ons een macht en een kracht, Die ons kan helpen om Zijn Tien Geboden te houden in liefde tot God. Hij geeft ons kracht en daarop behoren wij te vertrouwwen. Jezus werd op alle punten verzocht zoals wij en Hij weerstond de macht van de zonde, daardoor kan Hij met ons meevoelen. Indien wij Gods wil willen doen en toch een keer struikelen, hebben wij Christus als onze Middelaar, Die altijd voor ons pleit voor de genadetroon van God. Hij staat ons altijd ter zijde.

Tegenover de Sabbat, Gods heilige dag, heeft Satan een onheilige dag geplaatst. Gods dag is Zijn zegel of teken, de zondag is het merkteken van de mens. Toen keizer Constantijn de Grote zich zogenaamd bekeerde, vaardigde hij op 7 maart 321 na Chr. de eerste zondagswet uit. Het luidt als volgt:

“Alle rechters, alle stedelingen en alle ambachtslieden moeten op de gedenkwaardige Dag van de Zon rusten. De bewoners van het platteland mogen echter vrij op het land werken omdat het vaak voorkomt dat geen enkele andere dag zó geschikt is om het graan te zaaien of om wijnstokken te planten. Daarom mogen zij de zegeningen van de hemel niet door hun rust verloren laten gaan.”. Joseph Cullen Ayer, A Source Book of Ancient Church History ( New York: Charles Scibner’s Sons, 1913), div. 2, per. 1, ch 1, sec. 59, g. pp. 284,285.

Het merkteken van het beest in Openb. 13:16-17, Openb. 14:9 en Openb. 16:2 is dus de zondag. Zeer spoedig zal er een tijd komen, dat de zondag over de gehele wereld verplicht zal gesteld worden . Dan zal er een tijd van zeer grote moeilijkheden over de wereld komen. Diegenen, die God trouw willen blijven kunnen niet meer kopen of verkopen. Openb. 13:17. God zegt tot een ieder, die Hem trouw willen zijn en blijven “uw water en brood zij gewis.” God zegt ook in Openb. 22:14: “Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen opdat hun macht zij aan de boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad.” “Die overwint, Ik zal hem geven te eten van de boom des levens, die in het midden van het paradijs Gods is.” Openb. 2:7.

Mogen wij elkander daar ontmoeten.

Hermina A.2