You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

Over Harry Potter

Harry Potter is een wat ‘nurderig’ jongetje die vrienden zoekt. Zijn aardige tante Petunia, Vernon en Neef Dudley hebben hem gekleineerd en slecht behandeld in zijn jeugdjaren. Ze zorgden voor hem omdat zijn ouders waren vermoord. Terwijl hij leeft mij zijn familie, ontvangt Harry een bericht dat hij de Zwijnenstein (Hogwarts) School van Hekserij en Magie moet bezoeken.

In het de eerste 4 boeken, de vijfde verschijnt in 2003, worden zijn avonturen aan Hogwarts beschreven, daar ontmoet hij aardige vrienden en gemene plaaggeesten, en goede en slechten magiërs. Harry en zijn twee vrienden worden neergezet als gewone kinderen met buitengewonde gaven, die in allerlei lastige situaties komen. Door de kracht van magie en hekserij, en door hun eigen kundigheid komen ze uit allerlei benarde situaties.

Miljoenen kinderen identificeren met deze jonge wees, omdat ij zo boeiend is en omdat hij een moeilijk leven heeft gehad. Dus waarom moet ouders juist niet blij zei met deze boeken? Want eindelijk beginnen hun kinderen met lezen. Verder de boeken zijn goed geschreven, met interessante karakters. Zoveel mensen vinden dit een goede reden om het boek aan te schaffen. En als Harry Potter zo fantastisch is, en kinderen het leuk vinden, waarom niet hun bemoedigen om die boeken daadwerkelijk te gaan lezen.

Voor Christenen, gaat het onderwerp over meer dan gemakkelijk kunnen lezen en helden, ze hebben de verantwoordelijkheid om kinderen te helpen, door gebruik te maken van goede beginselen voor het kiezen van lectuur. Omdat de boeken van Harry Potter zo populair zijn, ruim 140 miljoen boeken in 47 talen, en zelfs een tweede film in de serie, dus het is blijkbaar noodzakelijk te bekijken welke thema’s deze boeken en films hebben.

1. Macht en kracht

De Potter boeken laten veel zien van de filosofie van de auteur over het leven. Bijvoorbeeld het hoofd van Hogwarts School, (Zwijenstein) Prof. Dumbledore zegt: “Er zijn allerlei soorten van moed… er is heel veel moed voor nodig om te staan tegen je vijanden, maar net zoveel op te staan tegenover je vrienden.”

Dit brengt ons tot een van de belangrijkste thema’s van Harry Potter: Macht en kracht. Hoe behoort een Christen te handelen tegenover zijn vijanden en vrienden? In de boeken van Harry Potter zien wij een machtsstrijd tussen Harry en zijn vrienden, tussen Harry en degene die hem pesten, tussen boze tovenaren en tussen goede tovenaren en slechte.

Wanneer wij spreken over ‘goede’ tovenaars, zoals Harry, of slechte zoals ‘evil Lord Voldemort', ze beschikken beiden over verschillende krachten of kunnen ze bemachtigen zodat ze anderen kunnen controleren en beheersen.

De twee grote beschikkers over kracht en macht in de boeken van Harry Potter zijn Harry en Voldemort, die de ouders van de jongen vermoord hadden. De communicatie over en weer tussen beide wordt steeds meer gewelddadiger, in boek nummer 4 begint zelfs met een paar zeer gewelddadige moordpartijen.

Sprekende over de ‘evil Lord Voldemort’, Quinrell een karakter in het boek van Harry Potter and de Sorcer’s Stone, zegt, “Hij is met mij waar ik ook ga...""Ik was toen een niet zo slimme jonge man, met veel gekker ideeën over goed en slecht. Lord Voldermort liet zien hoe verkeerd ik wel niet was. Er is geen goed en slecht, er is alleen macht en kracht, en degene die te zwak zijn om het te kunnen herkennen… Sinds dat moment, heb ik hem trouw gediend, ook al heb ik hem vele malen in de steek gelaten. Daarom moest hem wel streng tegen mij optreden.”

Het thema macht en het gebruik van hekserij en tovenarij om andere mensen leven de regelen en controleren zijn problematisch. De macht om de wil van andere mensen over te nemen. Het onderliggende argument in de boeken van Potter is dit: Als jij de kracht hebt om iemands anders wil over te nemen en je bent aan goede kant… oké dan mag je die krachten gebruiken.

2. Wraak

In Harry Potter and the Goblet of Fire, Een aantal pestjongens en meiden van de school hebben zichzelf vervuld in een zwarte magie om Harry en zijn twee vrienden te pesten. Ze maken gemene opmerkingen naar Harry en zijn vrienden. In een reactie, geven Harry en zijn metgezellen bijzondere spreuken, waardoor ze bewusteloos worden. “Ron, Harry, en George schopte, rolde en duwde de bewusteloze Malfoy, Crabbe and Goyle elke van hun de gang in. Toen sloten ze de deur.” Toen zaten Harry en zijn vrienden aan een tafel en speelden ze spelletjes.

De geest van wraak is precies het tegenovergestelde van dat van Jezus gebod om de andere wang toe te keren. Zouden kinderen simpelweg de neiging krijgen en uitvoeren van wraak, allen omdat ze de kracht hebben om dat te kunnen doen.

3. Strijd

Sommige zeggen dat Harry Potter een metafoor is voor de strijd tussen goed en kijkt. Harry Potter, een tovenaar, leert hoe hij zijn vijanden kan verslaan door middel van hekserij, niet door de principes van goed. Je kunt het zelfs beschouwen dat het kwaad het kwaad bestrijdt. Harry wordt weerspiegeld als een slachtoffer, maar in feite is hij een slachtoffer met ongebruikelijke krachten die hij gebruikt voor zichzelf en zijn vrienden.

Het argument dat een gerechtvaardigd is om geweld te gebruiken om het kwaad te bestrijden, is niet iets nieuws, vele oorlogen vandaag de dag worden gerechtvaardigd door deze filosofie. Echter in het verhaal van de grote strijd, staat Jezus centraal, hij was een nederige man die bad voor zijn vijanden, hij vergaf ze zelfs voor het feit dat zij Hem ter dood te veroordeelden. Ook al het Jezus de kracht om zijn vijanden te laten verdwenen in een moment des tijds, besloot Hij het toch niet te doen, omdat Hij zich vasthoudt aan de principes van liefde.

4 Verbeelding en fantasie

Het is duidelijk dat Harry Potter een verzonnen karakter is. Echter de boeken zijn zou meeslepend en goed geschreven dat ze bijna echt lijken. Kunnen wij aannemen dat kinderen het verschillen zullen weten tussen feit en fictie en overeenkomstig handelen?

Fysiek, kunnen de hersenen ons niet vertellen het verschil tussen feit en fictie. Het is allen de evaluatie van de te ontvangen informatie die ons helpen om het verschil te kunnen maken. Wat de hersenen in gaan, blijf daar. En wat benadrukt wordt zal beter en langer te onthouden blijven. Dus wat wil je in de hersenen van je kinderen?

Zeker, het is zeker een vraag over hoe kinderen, vooral de jongeren, het verschil kunnen zien tussen de realiteit en de verzonnen wereld. In een interview met Newsweek, zegt J.K. Rowling, de Auteur van de Harry Potter-reeks het volgende, “Ik krijg brieven van mijn kinderen gericht aan Prof. Dumbledore [de decaan van Hogwarts] en het is geen grapje, ze smeken om lid te worden van Hogwarts…. Ze willen zo erg dat aangenomen worden op die school, ze hebben zichzelf overtuigd dat het waar is.”

5. Occult

Sommige Christenen, verwerpen de kritiek dat Harry Potter, hekserij gebruikt, door te zeggen dat er alleen het creatieve gebruik van de verbeelding stimuleert. Echter, sinds kinderen de Harry Potter boeken zijn gaan lezen worden ze meer geïnteresseerd in Heidense Rituelen en het occulte.

Een woordvoerder voor de Paga Federatio, Andy Norfollk, zei tegen de Associated Newspapers: “Ouders moeten niet verontrust zijn dat hun kinderen interesse tonen in tovenarij. Hekserij is erkend als een valide religie. Het is geen enkele manier een sekte en het brengt zeker geen rare zaken” (Aug 4, 2000).

Heksen zijn blij met hun positieve weergave in de boeken van Harry Potter. “Voor eens worden heksen niet weerspiegeld als oude lelijke vrouwe,”zegt Maichael darnell, die voor meer dan 25 jaar hekserij heeft beoefend. “Eindelijk zijn er voorbelden van ons werk in plaats dat wij als slachtoffers betiteld worden.”

Zulke opmerkingen zouden beroering tekeer moeten brengen bij Christenen. We moeten ons zelf kritische vragen stellen: Is er een oorlog tussen goed en kwaad? Is het occulte echt of slechts een fabel, als sommige beargumenteren?

Valt Satan ons alleen aan in een omgeving van echt walging en lelijkheid, of komt hij tot ons met charme en ogenschijnlijk aantrekkelijke aanbiedingen? Kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om deze vragen voor henzelf te kunnen beantwoorden.

Een verdere bron van zorg is hoe de boeken van Harry Potter schrijven over leven na de dood. In Harry Potter and the Goblet of Fire, biedt de kwade en donkere magische toverstaf. Van Lord Voldemort de mogelijkheid heeft om Harry’s dode ouders, en anderen slachtoffers van hem, te laten praten met Harry. De bijbel is hierin overduidelijk en leert ons dat de doden van niets weten.

Hoe moet je een keuze maken

Er kwamen ouders naar mij toe om een lijst te maken van ‘acceptabele boeken”. Mijn reactie is hen een lijst van principes mee te geven hoe men dat zou kunnen doen. Niemand kan of moet alle kinderboeken lezen om ouders of kinderen te vertellen wat ze moeten lezen. We maken mensen zwak als wij keuzes voor hen maken.

Om mensen te helpen bepalen wat acceptabel is, zijn hier enkele vragen die beantwoord moeten worden:

Als een verhaal, fantasie is, betekend dit dat het goed is om te lezen?

Als een boek een aantal positieve filosofische statements heeft, is het dan goed om te lezen?

Als men kennis heeft tussen het verschil van goed en slecht, iemand voldoende kennis geeft om de ‘slechte delen’ van het boek te negeren?

Is het lezen van Harry Potter of vergelijkbaar materiaal een zaak van goed en slecht, of is het gewoon plezier?

Als je leest, onthoud dat humor iemands gevoeligheid verminderd. De herhaling van blootstelling tot geweld of het occulte vermindert onze gevoeligheid naar het kwaad en menselijk leed.

Alles wat wij lezen, kijken of beluisteren, heeft invloed op ons. Voor mij, een van de belangrijkste onderwerpen n Harry Potter of Pokémon is dat van invloed. Wij moeten onself afvragen. Wat is de belangrijkste invloed die ik krijg als ik wat lees of zie?

De auteur van Harry Potter zegt dat de boeken steeds donkerder worden. Dit is evident als het ‘plot’ van de boeken langzamerhand naar boven komt. Ik, samen met Harry, sloot mij ogen om niet verschrikkelijk mutilatie te zien, gecombineerd met geweld en moord, en dat aan het einde van het vierde boek. Moet een kinderboek op deze manier eindigen?

Onthoud dat het conflict tussen goed en kwaad, voornamelijk een gevecht is om de gedachten van de mensen, overweeg hoe deze boeken (en verschillende andere media) een invloed hebben op denken. Heeft geweld en hekserij een negatief effect op de gevoeligheid van de mensen? Is satan echt of slechts fantasie? Is een boek, leuk, is het goed? Is er een slechte kant aan de goede zijde? Is er een goede kant aan de slechte zijde? In deze serie van boeken lijkt het wel of er een goede kant is aan hekserij.

Belangrijke Principes.

  1. In de eerste plaats is het gebruik van onze tijd. In Christ’s Object lessons, schrijft Ellen White dat onze tijd aan God toebehoort. Zij zegt dat wij de verantwoordelijkheid hebben om gebruik te maken van onze middelen voor Zijn glorie. “Van geen enkele talent dat Hij ons heeft gegeven zal Hij meer toerekenen dat hij gebruik van onze tijd.” (p. 342).

  1. Is het lezen van materiaal gelijk aan het principe die Paulus beschrijft aan de Flilipenzen in Fil. 4:8? “Voorts, broeders, al wat waar, al wat waardig, al wat rechtvaardig is, al wat rein, al wat beminnelijk, al wat welluidend is, al wat deugd heet en lof verdient, bedenkt dat; wat u geleerd en overgeleverd is.

  1. Moet Christenen kiezen tussen wraak of het bieden van genade? Jezus zegt: “Maar Ik zeg u, de boze niet te weerstaan, doch wie u een slag geeft op de rechterwang, keer hem ook de andere toe,”(Mat. 5:39)

  1. Hoe moeten wij omgaan met onze vijanden en onze vrienden? Willen wij kracht en macht vergaren ten koste van anderen, of behandelen wij hen met respect? “Maar Ik zeg u hebt uw vijanden lief en bidet voor wie u vervolgen!” (vers 44)

  1. Heeft de denkbeeldige hekserij en tovenarij en andere typen van gedrag door literaire karakters invloed op de gedachten van de lezer? Het is een wet van zowel het intellectuele als het spirituele dat door ergens aan vast te houden dat wij verander worden. De hersenen passen zichzelf aan lezer, welke het toegelaten om erdoor benaderd te worden”” (Ellen White, Mind, Charater, and Personality, vol 1, p. 331).

Gevaren

Vaak worden mensen die problemen zien met de populaire media gemarginaliseerd en bespot voordat ze tijd hadden om hun punten beargumenteren of te verdedigen. Aangezien de zaken er zo voorstaan, neem die aandacht wat ze zeggen over Harry Potter. Voordat je de boeken gaat bekritiseren, gebaseerd op boeken of de auteur, wees er dan overtuigd van dat je argumenten juist en dat de quote feiten bevatten.

Ik ontving laatst en e-mail welke vulgaire woorden sprak over J.K, Rowling. De bron was een Internet site dat claimt een belangrijk nieuws site te zijn. Echter de site was een satirische en bevatte antichristelijke statements en het verzon een verhaal over de boeken van Haar Potter.

Deze aanvallen is een gevaar voor gewetensvolle Christenen en andere. Eerlijke mensen die zulke aantijgingen toejuichen, helpen mensen niet om de feiten van iets te willen natrekken.

Maar belangrijker dan de bovenstaande discussie zijn de twee themaonderwerpen voor leraren en ouders. Is hun rol om de keuzes van andere te beheersen? Wat voor verantwoordelijkheid hebben ouders en leraren om hun kinderen te beschermen? Tegen de eerste zeg ik: Leer kinderen principale beslissingen te maken.

En ten tweede; Maak zelf op principe gebaseerde beslissingen om jezelf te helpen om kinderen te leren voor zich zelf kunnen denken.

Of Harry Potter wel of niet naar jouw huis komen. Dat is en beslissing die ik aan U overlaat.

Anita Oliver is werkzaam voor La Sierra University van het kerkgenootschap der Zevende-Dags Adventisten. (adventist review)

Website statistieken