You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

Hoe kom je erachter of je de Heilige Geest hebt (deel 1)

How do you know when you have the Holy Spirit (part 1)
by Richard O'Ffill


Er is een oude gezegde die gaat als volgt; "Everybody who is talking about heaven ain't going there." O p de zelfde manier, geloof ik dat het veilig is om te zeggen dat iedereen die praat over de Heilige Geest Hem niet heeft. Ik zeg dit omdat Jezus zelf zegt dat niet iedereen die zegt, "Here, Here", het koninkrijk der Hemelen zal binnenwandelen (Matt. 7:22,23)

Hij sprak zelfs een bijzondere tijd waarin sommige zouden zeggen, "Maar Heer, in uw naam deden wij alle soorten wonderen" en Jezus zou tegen u zeggen, "ga weg van mij, gij werkers der wetteloosheid, ik heb u niet gekend!"

Het is niet mijn doel om in deze lezingen u te vertellen hoe wij de Heilige Geest te kunnen hebben door te zeggen, "Ik heb de Heilige Geest niet, en jij ook niet", of "Ik heb het, jij niet". Het doel van deze lezingen is dat wij een duidelijker beeld hebben wat de Heilige Geest doet in het leven van een Christen en het is mijn gebed dat door deze series elke van ons zal worden gezegend in de aanwezigheid van de Heilige Geest in onze levens. Jezus zei dat hij de Heilige Geest zou geven aan degen die daarom vragen (Lucas 11:13) en Hem gehoorzamen (Handelingen 5:32).

Kun je nu niet zien, dat als de grond Heilig wordt, wanneer Gods aanwezigheid daar is en als het Ark van het Verbond heilig is vanwege Zijn aanwezigheid, dus als wij aan God vragen om de volheid van de Geest, voor de inwoning van Heilige Geest, dan kunnen wij begrijpen wat het betekent. "Weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige geest, die in u woont en die u van God hebt ontvangen? (1 Korin 6:19) Wat een wonder, wat een wonder! Glorie, heerlijke Glorie! De verantwoordelijk van een Christen in relatie tot de inwoning van de Geest is wonderbaarlijk, groots en inspirerend omdat vanaf het moment dat de Geest zijn doel met ons o zoekt, wij verantwoordelijk worden tot Hem. Daarom als iemand de tempel van de Heilige Geest vervuild, diens tempel zal God vernietigen (1 Koring 3:17). Waarom? Omdat aan wie veel is gegeven... veel zal worden verlangd! (Lucas 12:47)

Is het mogelijk dat wij teveel de nadruk leggen op de Heilige Geest? Ja, Bekijk het eens als volgt de Geest creert zijn eigen speciale interesse groep. Een belangrijk aantal van Christen hebben een sekte ontwikkeld rondom de Heilgie Geest. Zij aanbidden Hem. Hij is het thema van hun Christelijke levens.

Dit is niet het geval. De Geest was niet gestuurd om van zichzelf te getuigen of voor Zijn eigen glorie. Hij is transparant, bijna zichbaar als je het zo wilt stellen. Zijn taak is niet om te getuigen van zichzelf, maar om te getuigen van Jezus (Johannes 15:26).

Jezus stuurde de Heilige Geest zo dat wij bij Hem naderbij mogen zijn. Desondanks, Jezus zelf zegt dat Hij de wijnstok is en wij de ranken (Johannes 15:1-9). Het is de Heilige Geest die deze relatie mogelijk maakt.

Laat mij het op een ander manier uitleggen. Bekijk het als volgt, leven in de Heilige Geest is een proces, niet een product. Let wel leven in met Heilige geest zal resultaten met zich meebrengen. Het is niet zozeer een gevolg als het een proces is. De Heilige Geest werkt zelf in betere manier van denken als gevolg van een proces dat in onszelf aan het werk is. Net als de ranken van de boom leven, komt door de verbondenheid aan de boom (de boom geeft leven aan de ranken). Dus elke verbondenheid die wij hebben richting Christus, elke ware spirituele verbondenheid komt door de Geest van God.

Hoe kan je dat weten of wij de Heilige Geest hebben?

Er zijn Christenen die ons naderen en vragen "Heb jij de Heilige Geest?" Voor een Adventist kan die een beetje beschamend zijn, vanwege het feit da deze mensen gebruikelijk iets hebben wat Mevrouw White noemde als "ervaringen". Wat zei het over hebben zijn spreek je in "tongen" of een andere vorm van een fysiek fenomeen.

Zei vertellen mij over een beroemde genezer die zal zeggen, " Ik voel de Heilige Geest en ik ga het aan jullie geven." Hij zwaait zijn armen en het koor valt van haar stoelen af. Je mag misschien sommige van deze charismatische voorgangers mensen zien aanraken op hun voorhoofd en zij vallen achterwaarts neer (diakenen staan klaar om hun op te vangen).

Ik bezocht een grote kerk in Zuid Amerika waar mensen in de congregatie zouden opstaan en vervolgens langzaam draaien in kleine cirkels en vervolgens neer vallen "geraakt door de geest". Is dit wat God wil dat wij doen? Wanneer wij zeggen dat wij geraakt worden door de Heilige Geest wat betekent dit. Moeten wij mompelen in een aparte vreemde taal, van onze stoelen afvallen of achterwaarts op de grond vallen.

Wanneer onze predikanten zijn vervuld door de Heilige Geest, betekent dat zij de grote genezingen kunnen doen, zonder vragen erbij te stellen? Ik geloof de oprecht en correct gebed voor de zieken is gevonden in Jakobus 5 en je zult zien dat niet is om voor een televisie camera te staan en te gaan schreeuwen, "Genees, Genees, Genees..."

Jakobus 5 geeft een duidelijk en evenwichtig beeld met duidelijke instructies hoe het gebed voor de zieken dient te gebeuren en geloof het of niet, het heeft alles te maken met belijden en van je zonden en vergeving. Het zegt "Dit gelovig gebed zal de zieken redden" de Heer zal hem doen herstellen en hem, as hij gezondigd heeft, vergeven."(Jakobus 5:15) Genezing (Healing) in de 21ste eeuw heeft niets te maken met speciale voorwaarden, maar heeft alles te maken voor de glorie van God en niet die van de mens.

Ik geloof niet dat wij een "wonder" meetlat moeten gebruiken om de zegeningen van God te wegen of het werk van de Heilige Geest. Mijn vader zei het als volgt "We moeten de Heilige Geest niet meten en wegen door de gaven van de Geest, maar de vrucht van de geest."

Als het mogelijk is om wonderen te doen, betekent dat het zeker is dat een persoon de Heilige Geest heeft, dan zou dat betekent dat de duivel ook de Heilige Geest heeft, want de Geschriften spreken over geesten van duivelen die wonderdaden doen. (Openbaring 16:14)

Dit is waarom Ik geloof dat wij niet moeten kijken naar de gaven van de Geest als een zeker test of wij de Heilige geest hebben. De zekere test of wij de Heilige Geest in ons leven hebben is de vrucht van de Geest. Satan is een grote imitator, maar de ware vrucht van de Geest in het leven kan niet worden vervalst.

Let op de tekst in Galaten.. Die refereert ons niet naar de VRUCHTEN van de Geest meervoud, maar vrucht, enkelvoud. Dat betekent dat de vrucht in Galaten 5, - liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid en vertrouwen, zachtmoedigheid en zelfbeheersing is wat het betekent om vol van de Geest te zijn.

Een voormalige voorganger in een pinkstergemeente die bekeerde tot de Zevende-dags Adventisten zei dat hij het vervelend vond hoe mensen leven in een apart huwelijk konden spreken in tongen.

Ik mag misschien wel veel te naïef zijn, maar ik kan niet begrijpen hoe God, zijn grootste geschenk, om eerlijk te zijn de inwoning van Zijn Geest, aan een persoon die bijvoorbeeld leeft in overspel.

Misschien ben ik niet geleerd genoeg, maar ik kan het niet begrijpen hoe God zijn grootste geest de werkelijk inwoning van zijn Geest aan een persoon die willens en wetens ongehoorzaam is aan de wil van God.

Een vrouw vertelde mij laats, waarom zij zich voelde om maar niet de Sabbat te houden. Ze zei dat zij een rug probleem had, als God haar gewild had om de Sabbat te vieren, zou Hij dan haar rug genezen.

Een predikant van een zondagvierende gemeente zei dat als God wilde dat hij de sabbat zou houden, dan zou hij hem niet zegen zoals hij nu zou zeggen. Let op, ik ben hier niet aan het zeggen dat je een Zevende-dags Adventist hoeft te zijn om de Heilige Geest te hebben in je leven omdat eerst, en vooral een werk is van de Heilige Geest om te overtuigen van zonde en gerechtigheid en van het oordeel en het is duidelijk dat Hij dat werk doet in de levens van degen die echtvaardig zijn van alle groepen, maar in feite dat hij het werk doet in de harten van zondaren.

Het is voor deze reden dat ik bidt dat in de 21ste eeuw Hij zijn Geest zal uitstorten over al het vlees.

Maar Ik ben niet aan het praten over het eerste werk van de Heilige Geest. Ik ben aan het praten over het meest kostbare van alle geschenken, die inwoning van de Heilige Geest.

Een persoon die leeft in de 21ste eeuw die de Heilige Geest in hem of haar heeft, zal zichzelf totaal overgegeven hebben aan het licht dat God hem of haar gegeven heeft. En wetende dat Geest die in ons woont ons leidt naar alle waarheid (Johannes 16:13).

De inwoning van de Heilig Geest kan bekeken worden als een zegel van God. De Heilige Geest is een innerlijke zegel die is gegeven aan elk kind van God die daarom vraag en die leeft aan al het aan hem of haar gegeven licht die men heeft ontvangen. Het is de Heilige Geest die, althans, die zegen brengt voor onze redding. In Efeziers 4:30 lezen wij, "Doe Gods heilige Geest geen verdriet, met zijn stempel bent u gemerkt, voor de dag van bevrijding, Laat alle gevoelens van wrok, drift en woede varen"

Er is zelfs een nog grotere zegening die de Heilige Geest ons zal geven, zoals belooft in de Schrift over de Late Regen. Dit zal de meest kostbare ervaring zijn die mensen zullen meemaken in de 21ste eeuw, je bent daarvoor gekwalificeerd als je bereid bent om met hart en ziel te laten gebeuren en gewillig bent met alles wat daarvoor staat.

Het is belangrijk voor mij om u te herinneren dat de belangrijkste reden dat wij niet een inwoning van de Geest hebben is omdat de meerderheid niet het levensstijl wil hebben die de Geest geeft. Er is een soort conflict van interesse. Een soort van ik wil, maar wil toch niet Net als een man die zijn hond de volgende naam gaf: "Blijf".

Hij zou zeggen, "Kom, Blijf. Kom Blijf." en jij zou je kunnen voorstellen hoe verward dit de hond maakt. Velen doen dit bewust of onbewust met de Heilige Geest. Onze gebeden zeggen, " Kom" maar onze levens zeggen "Blijf" .

Moet je Charismatisch zijn om de Heilige geest te hebben? Moeten Zevende-dags Adventisten de kans hebben om te zeggen dat ze de Heilige Geest hebben?

Ik ben ervan overtuigd dat er zekere zegening is voor Zevende-dags Adventisten en wij moeten er niet bang zijn om erover te praten of wij hebben het niet begrepen waar het allemaal om draait.

Wij hebben gesproken over de Heilige Geest in de volgende bewoording: De Late Regen. Wij spreken van een voorbereiding van de late Regen, Dit beteken dat de Heilige Geest altijd iets lijkt voor de toekomst. Ik geloof, dat het een bijzondere inwoning van de Heilige Geest is en het is voor nu.

Ik geloof dat de Late Regen, maar ik heb ooit moeite om de begrijpen hoe je er goed voor kan begrijp. Wat doet een landbouwgrond met graan voor de regens van het voorjaar? Ze moeten er gewoon zijn.

In het geval van de Late Regen, Ik weet niet hoe wij onszelf daarvoor kunnen voorbereiden. Het feit dat er voorbereiding nog is voor de uitstorting van de Geest van de Late Regen kan alleen gebeuren door de Geest zelf. Dus moeten wij nu de Heilige Geest in ons leven hebben.

Met andere woorden de waarheid is dat wij onszelf niet kunnen voorbereiden voor de Heilige Geest, allen de Geest zelf kan dat doen. Wij kunnen allen oprecht bidden met onze harten, dat God voor ons zal doen wat gedaan dient te worden. Een persoon die in de regen rondloopt zonder een paraplu of iets dergelijks, wordt nat. Dus een persoon die de Heilige Geest wilt ontvangen met geheel zijn of haar hart en oprecht bid zal dus nat worden! Degene die de Late Regen zullen ontvangen, zullen daarvoor al Heilige Geest in hun leven ontvangen.

Handelingen 1, zegt" Ze allen bleven voortdurend met elkaar bidden, samen met enkele vrouwen... en toen de Pinksterdag aanbrak werden ze allen vervuld met de Heilige Geest."

Met de discipelen, kwam Pinksteren met het antwoord op gebed. Pinksteren werd als het ware verlengd als zij zich zelf overgaven voor voortdurend gebed. Is dus doorzetten en een bevestigend gebedsleven de prijs die wij dienen te betalen voor de grote laatste uitstorting van de Heilige Geest?

Ik wil graag de volgende vraag stellen aan diegene die hier zijn, Heeft u de Heilige geest gekregen toen u tot geloof kwam? Ik heb niet gezegd, Kunt u spreken in tongen of wonderen doen, of achterwaarts vallen?

Hoe kunnen wij weten of wij vervuld zijn van de Heilige Geest? Hoe kunnen wij weten dat Hij ons woont?

Ten eerste, wij moeten eerst de kruisdood van Christen bevestigen, als de enige en zekere grond waarop God al onze zonden vergeet.

Wij moeten elke bewuste zonde wegdoen. Wij dienen constant naar onze hemelse Vader te gaan en Hem vragen om ons grondig te doorzoeken en ons licht geven aan alle dingen in ons leven (zichtbaar en niet zichtbaar voor anderen) die wij verkeerd doen. Als Hij dingen in onze gedachten naar voren brengt dat Hem niet welgevallig is, dan zullen wij er afstand van doen, maak net uit hoe dierbaar het voor ons mocht zijn. Een persoon die vervuld van de Heilige Geest verwerpt zonde in zijn of haar leven. Wij hebben het hier over zonde waarvan wij bewust zijn.

Ten derde, we dienen openlijk onze getuigen van Christus voor de gehele wereld. De Heilige Geest komt niet naar degen wiens discipelschap voor Christus in het geheim belijd, maar voor degene die Christus gehoorzamen en openlijk getuigt voor Hem, voor geheel de wereld. "Iedereen die tegenover de mensen erkent dat hij bij mij hoort, hem zal de Mensenzoon erkennen als de zijne." (Lucas 12:8)

Ten vierde, om de Heilige Geest te ontvangen, dan dienen wij compleet onze levens over te geven van God. Wij zullen tot Hem gaan en zeggen, ‘Hemelse Vader, hier ben ik. U heeft mij gekocht met de hoogste prijs. Ik ben Uw eigendom. Ik verwerp alle claims om mij eigen wil de doen. Alle claims om mij eigen leven te besturen, alle claims op mijn eigen weg op te gaan. Ik geef mijzelf geheel en al aan U. Alles wat Ik ben en alles wat Ik heb. Stuur mij waar U wilt, gebruik mij als U geliefde. Doe met mij wat U wilt, Ik ben de Uwe.

Als wij ook maar iets achterhouden van God, maakt niet uit hoe klein het mag lijken, het zal alles verpesten. Maar als wij onszelf en alles overgeven aan God, dan zal God ons alles geven wat Hij aan ons heeft te geven. Er zijn sommige die bibberen bij de gedachte van absolute overgave aan God. Maar absolute overgave aan God is simpel algehele overgave aan de wil oneindige liefde. Het is overgave aan de Vader. De Vader wiens liefde niet allen wijzer is dan aardse vaders, maar ook meer teder dan die van aardse moeders.

De persoon die vervuld is met de Heilige Geest, zal vragen voor Zijn aanwezigheid in zijn of haar leven. Onze Here Jezus zegt in Lucas 11:13, "Ondanks jullie slechtheid weten jullie je kinderen dus goede dingen te geven. Hoeveel meer zal dan de Vader in de Hemel de Heilige Geest geven aan wij erom vragen?
Vraag gewoon aan God om jouw de Heilige Geest te geven en verwacht dat Hij het ook zal doen. Hij zegt dat Hij het zal doen.

Tenslotte, wij weten door geloof dat wij vervuld zijn door de Heilige Geest. Door simpel naar God te luisteren uit zijn Woord. Het maakt niet hoe positieve elke belofte in Gods Woord mag zijn. Wij genieten er persoonlijk van alleen als wij het geloven. Onze Heer en Heiland zegt, "Daarom zeg ik jullie; bij alles waar je in gebed om vraagt, geloof dat je het al gekregen hebt en je zult het krijgen."

Degene van ons die hier zijn hebben de Geest werkende in hun levens of ze zouden niet hier in de deze zaal zijn.

Als je spirituele levens net is als een lamp dat aan en uit gaan, dan heb je nog niet de inwoning Hem in jouw. Want als de Heilige Geest je heeft aangeraakt, dan zal hij de richting van je leven stabiliseren.

Wij zullen ons niet meer als eenzame zondaars voelen omdat de Geest een grondige schoonmaak in ons doet. Zijn aanwezigheid is als een alles verterend vuur. Wanneer de Geest in ons woont dan zijn ons meer bewust van zonder dat we eerst waren en we zullen ervan bewust zijn dat zonder Hem wij nooit overwinnaars kunnen noemen.

Het leven in de Geest is een proces waarbij de ketenen van zonde die zo lang ons tegen hielden, gebroken worden. De inwoning van de Geest, maakt zonde uit gewoonte onmogelijk. De Heilige Geest is degen die door het leven en dood van Jezus ons "een verlossen" van de kracht van de zonde.

Wanneer iemand aan ons vraagt of wij de Heilige Geest hebben, dan moeten wij kunnen zeggen, "ja". Misschien in het begin kan je je beschaamd voelen om deze vraag zo te beantwoorden, maar je zult steeds zekerder worden.

Wij moeten niet voelen dat wij de Heilige Geest in onze leven hebben, wij moeten verder gaan daar waar de Charismatische kerken zijn. Ik nodig u uit om de ware vervulling van de Heilige Geest te aanvaarden die God voor u heeft in de 21ste eeuw.

 

Website statistieken