You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

Wat te doen met een ‘saaie' kerkgemeenschap

(what to do with a dead church)
Door Richard O'Ffill

Onlangs belde een vriend van mij uit een andere staat. We spraken met elkander over verschillende zaken die in de wereld spelen vandaag de dag. Er zijn zoveel dingen gaande in de wereld, is het u opgevallen? Wat moeten wij verwachten? Deze planeet is bevangen door de vloek van de zonde. En de duivel lijkt wel de baas te zijn op een dagelijkse basis. Natuurlijk, weten wij allen dat God de controle heeft en menselijke geschiedenis in Zijn hand heeft. Ook al heeft deze planeet Hem verstoten, Hij heeft nooit de mensheid verworpen. Door de generaties heen hebben mensen Jezus over het algemeen verworpen. Maar Hij heeft nooit opgegeven op de mensheid.

Is het u opgevallen dat als je de Bijbel leest dat God zijn werken te zien zijn op deze planeet door degenen die Hij heeft gekozen of door degenen die claimen te zeggen dat ze zijn gekozen door Hem? Er is niets te lezen in de bijbel over specifiek Hindoeïsme of Boeddhisme. Het heidendom wordt duidelijk herkent, maar wordt niet uitgebreid gevolgd. De geschriften gaan niet over de geschiedenis van het heidendom. Wat wel wordt gevolgd in het Woord van God is de opkomst en de val van de waarheid, dit alles terwijl God telkens deze introduceert in de keten van gebeurtenissen door de eeuwen heen.

Het lijkt, voor mij, dat wat er nu gebeurt in de wereld, duidelijke relaties heeft met het Christendom en dat is waarop wij onze oog op gericht moeten houden. Een leugen blijft een leugen en zal een leugen zijn. Wat we moeten doen is onze vinger op de pols te houden van de waarheid en moeten opletten voor de krachten en machten die proberen het te breken, of te verstoppen of iets anders waardoor de openbaring van God's Zijn wil niet zichtbaar wordt voor deze planeet.

Ik ben meer bezorgd wat er gaande is met degene die zichzelf volgelingen van Christus noemen, dan dat ik bezorgd ben over de ozonlaag of een dreigende natuurverschijnsel. Omdat Jezus zei dat er tekenen zijn in diverse plaatsen en van diverse soorten, is het juist belangrijks wat er gebeurd in de kerk.

In de dagen van Jezus waren er, net als vandaag de dag in de kerk, wat wij besloten te noemen, liberalen en conservatieven. De liberalen in ten tijde van Jezus werden de Sadduceeën genoemd en de conservatieven werden de Farizeeën genoemd. Op een dag zei Jezus tegen zijn discipelen. "... weest beducht voor Farizeeën en de Sadduceeën. " In de taal van vandaag de dag zou Jezus misschien gezegd hebben." Weest beducht voor de invloed van de liberalen en van de conservatieven."

U heeft mij misschien eerder horen preken, en dat zult u snel begrijp dat ik voel dat wij momenteel ons bevinden in wat men noemt een "Liberale Kick" in de kerk. De rechtvaardiging voor dit volgens de liberalen in dit geval is dat wij veel te lang waren op de conservatieve kick. Dus nu gaan wij van het ridicule naar het extreme.

Terug naar mijn telefoongesprek. Mijn vriend verteld mij dat hij over het algemeen met mij eens is over de dingen dit ik als gevaren aanwijs. Maar toen zei hij tegen mij, "Dick, Ik denk dat je niet eerlijk bent tegen alle betrokken. Sommige van ons willen helemaal niet werelds zijn, we zijn gewoon desperaat om leven te vinden in de kerk."

Ik dacht aan hetgeen hij zei, en ik kon zien dat er waarheid in zijn uitspraak was. Is er zoiets als een dode conservatieve kerk? Het antwoord is ongetwijfeld, ja een duizend keer ja. Maar ander kant is er ook iets al een dode liberale kerkgemeenschap? Ja, ook nu weer is het antwoord ja. Het mag misschien niet zo duidelijk zijn. Omdat die kerk cake uitdeelt in de keuken en dat er een leuke zanggroep zingt en poppen heeft tijdens de aanbiddingdienst, maar ze kunnen net zo goed spiritueel dood zijn en je zult het niet eens weten.

Ziet u, wat wij moeten begrijpen is dat in het onzichtbare, wat wij spirituele zaken nomen, ook op een geestelijke manier moeten beoordelen. Een knuffel, een stukje cake in de keuken van de kerk en clowns voor de aanbiddingdienst betekent niet meteen iets spiritueel. Dat geldt ook voor een kerk waar je als het ware onzichtbaar bent voor de omgeving. In sommige kerken kun je onzichtbaar zijn als het aan de leden van die gemeente gelegen is.

Op een bepaald moment, toen onze kinderen nog jong waren, kwam onze familie voor een wijk naar het strand voor onze jaarlijkse verjaardag. Toen de Sabbat aanbrak, zochten wij voor een kerk in het telefoonboek. Laat mij zeggen dat ik persoonlijk geloof dat op vakantie gaan niet beteken om niet naar de kerk te gaan. De bijbel zegt dat wij niet de diensten moeten verzuimen. dus dat geldt zeker ook voor vakanties.

Ik vervolg, toen wij met z'n zessen als vreemdelingen de kerk inliepen, zei niemand, "Hello" Niet een. De tijd kwam voor de lesstudie, Wij volgden sommige van de gemeenteleden vanuit de kerkzaal naar de klaslokalen en wij zaten rond een aantal tafels met zeker 10 anderen mensen. U mag dit niet eens geloven, maar blijkbaar waren wij onzichtbaar! Niet een van hun vroeg wie wij waren. Hou konden zij? Wij waren immers onzichtbaar. Het was niet totdat wij na de uitzending en zegen het kerkgebouw uitliepen en handen schudden met de predikant en hij bevestigde dat wij als vreemdelingen in hun midden waren.

Ik weet, u denkt waarschijnlijk dat wij onze eigen welkoms comité moeten zijn. Wees er zeker van dat ik het een punt van maak om vriendelijk te kijken en oogcontact te maken, maar nog steeds gebeurde niets.

Nu wij het toch over dit onderwerp hebben, laat mij het volgende zeggen ik heb Sabbatschool programma's gevolgd waarbij de sabbatschoolleider, misschien overdrijf ik een beetje, zeker een minuut of 3 heeft gespendeerd in het voorbereiden van het programma. Waarschijnlijk lezen zij er iets in waar zij niet mee te maken willen hebben. Aangezien wij aangemoedigd worden om als kerk in klassen uiteen te gaan voor de les. Soms presenteert de leraar een les in dezelfde manier of er nu iemand is of niet. Ik bedoel daarmee te zeggen dat er weinig tot geen gelegenheid is voor delen. Soms maakt hij helemaal geen verschil, aangezien de leraar vastbesloten is om de gehele les af te werken en hij heeft weinig tijd omdat elke relevante aanwijzing gebruikt moet worden om het punt, doel van de les aan de klas uit te leggen.

Een kerkdienst is niet vaak inspirerend. Een zakenman zou snel failliet gaan als hij zijn zaak runt als dat sommige kerkdiensten worden gehouden. Net als de hoofd van de sabbatschool, degene die de mededelingen doen, de oproep voor de gaven of een gebed dat lijkt in elkaar te zijn gezet vlak voordat iemand het platform opgaat. Vaak zijn onze gebeden voorspelbaar. De gehele congregatie weet van te voren wat er gezegd gaat worden. En de overdenking is meer van hetzelfde.

Ik zeg dit met respect voor mijn collega predikanten, maar ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van onze erediensten achteruit ging, toen het preken stierf. Dit is niet om te zeggen dat iedereen hetzelfde talent heeft om te spreken, maar een overdenking dat in elkaar is gezet op donderdag of vrijdag zal niet altijd een goede overdenking zijn.

Ik wil niet de predikant aan de kant zetten. Laat mij hier iets zeggen in verdediging van de predikant. Sommige mensen zeggen dat ze van overdenkingen houden die "trapt op de tenen," daarmee bedoelen ze dat er getrapt wordt op de tenen van iemand anders. Ze zeggen dat ze predikant het moet vertellen "zoals het is,", maar daarmee bedoelen ze dat hij het moet zeggen zoals zij het zien zoals het moet zijn. De predikant vandaag de dag probeert echt te spreken.., maar het gevolg is dat de helft van de kerkgemeenschap zich beledigd voelt. De volgende Sabbat probeert hij een andere tactiek en nu voelt de andere helft van de gemeenschap zich beledigd. Dus om veilig te zijn, de week daarop geeft hij een preek uit de Reader's Digest, en die week voelt iedereen zich beledigd.

Heeft u ooit gehoord van iemand die wordt beschreven als een "burnout Adventist"? Ik heb geprobeerd voor te stellen wat iemand tot een burnout Adventist zou maken. In het verleden dachten wij dat een burnout Adventist is een persoon die interesse heeft verloren in spirituele/ geestelijk zaken, Wij zijn bang dat zo'n persoon zelfs werelds zou worden. Dat kan zeker waar zijn in sommige gevallen, maar niet altijd. Er is een andere vorm van een burnout adventist en die persoon mag zelf zeer conservatief zijn in zijn denken en zijn handelen. Deze vorm van een burnout Adventist is dat een religie is zonder er bij na te denken. Het maakt niet uit of je kerk interessant is of niet... ze gaan toch. Ze zijn al plichtsgetrouw naar de kerk geweest voor 20 jaar en ze voelen de pijn gewoon niet meer. Ze hebben een soort robot-religie, en duizenden doen het zo.

Is het mogelijk dat al die moderne dingen die sommige kerken doen een reactie is tegen die robot-religie? Wist u dat in sommige kerken worden omschreven als "Celebration Churches", en wist u dat degene die aan de diensten op Sabbat meewerken vaak al op vrijdagavond bij elkaar komen om te oefenen en bidden wat zij hopen dat er zal gebeuren de volgende morgen? Wat er de volgende dag gebeurd is niet iets spontaans, en je kunt het merken als je die diensten bezoekt. Elk element van het programma is van te voren bedacht en geoefend.

U mag het misschien niet met mij eens zijn, maar ik denk dat het volgende een goed idee is. Persoonlijk spendeer ik een aantal dagen om een overdenking te schrijven. Waarom zou de persoon, die een gebed geeft het helemaal uit zijn hoofd doen, om zomaar te zeggen? Het is een ding om te bidden voordat je gaat slapen, maar het heel wat anders als een gebed opgedragen wordt aan de gehele gemeenschap. We bidden niet voor de visie van slechts een persoon, mar voor de gehele groep en om dit effectief te doen, dien je van te voren na te denken over hetgeen je aan de Heer brengt.

Iets anders, u herinnert zich die dagen wellicht niet meer, maar toen ik een jonge jongen was, kwamen meer mensen naar de Sabbatschool, dan naar de reguliere kerkdienst. Dat komt misschien om dat de sabbatschool interessant is. Ik herken dat mensen die uitslapen op de sabbat dat doen omdat mama en papa hard werken en de snelheid van het moderne leven is van een behoorlijke drukte en snelheid. In sommige kerken is het bewezen succesformule om eerst te beginnen met de les en dan het programma na de klassen. De kerk die ik bezoek heeft deze methode.

Een andere suggestie misschien, is een soort van in huis training die gedaan kan worden aan de sabbatschool leraren. Natuurlijk op dit terrein gaan wij weer van het ridicule naar het overdrevene. Sommige kerken presenteren zulke saaie lesstudies, terwijl anderen de lesstudie in haar geheel overboord gooien. Ik mag misschien naïef zijn, maar ik geloof dat ik de meeste gevallen het mogelijk is om een interessante, relevante les studie te hebben met heel veel participatie gebruikmakende van de studiehulp in de sabbatschool lesboekje van de Generale Conferentie.

Het lijkt een ontmoedigende trend te worden in sommige sabbatschool klassen om het Woord meer en meer subjectief te maken. Ik wil uitleggen wat ik daarmee bedoel. De leraar mag de klas vragen; " Wat denken jullie wat deze tekst betekent?" terwijl iedereen in een klas zit. Wanneer er consensus is, dat wordt dit verheven als de betekenis voor deze tekst. Het kan zelfs zo zijn dat er iets verklaart wordt wat totaal niet de bedoeling is, maar eerder een compromis of groepsdenken, of iets wat jij persoonlijk denkt dat het betekent.

Scheikunde en natuurkunde worden niet geleerd door consensus, en dat zou dus ook de aanpak moeten zijn met de Bijbel. Misschien wat er moet gebeuren is dat wij aanvaarden wat de Bijbel zegt en dan discussiëren hoe wij het kunnen toepassen in het dagelijks leven. Wij moeten nooit vergeten dat de enige reden voor studeren van de Bijbel het te gehoorzamen is. Een persoon die niet gewillig is om aan de wil van God te gehoorzamen zoals het beschreven staat in de geschriften verspilt zijn tijd door het te lezen; en als ze het lezen, dan zijn ze zelfs gevaarlijk wanneer het komt in het interpreteren van Gods woord. Jezus zegt dat wij als Zijn discipelen zijn als wij doen wat Hij ons vraagt om te doen. Mijn vrienden, de Bijbel gaat over gehoorzaamheid en wij zullen steeds vaker problemen meemaken, zowel persoonlijk en als een kerkgemeenschap totdat wij dit zullen begrijpen.

Mag ik u de volgende vraag stellen? Is het mogelijk dat een kerk saai kan zijn voor een werelds persoon? En het antwoord is ja. Een andere vraag, is het mogelijk dat de kerk saai kan zijn voor een persoon die Jezus liefheeft met geheel zijn hart? Ik geloof dat het antwoord hier ook ja is.

Hier is een interessant feit, ik zocht op wat het woord "saai" betekent in het woordenboek: Weinig levendig, waarvan weinig uitgaat, formeel, vermoeiend, uitgeput en herhalend. Met een definitie van een woord als deze ben ik steeds meer van overtuigd dat een kerkdienst saai kan zijn, maakt niet uit of je liberaal, conservatief of iets wat daar tussenin ligt bent.

Maar er is geen reden waarom dit zo behoort te zijn, of waarom het zo door moet blijven gaan. Ik geloof dat een persoon ergens iets uit krijgt, naarmate men het erin stopt. Als een predikant Jezus voldoende tijd geeft in zijn leven en voldoende tijd steekt in het voorbereiden van zijn overdenking, dan zou het niet zo zijn dat wat hij brengt een saaie overdenking is.

Op dezelfde wijze, als de Sabbatschoolleider, genoeg tijd geeft in zijn of haar leven en ook geeft aan het voorbereiden van het programma, dan zal het leuker zijn om de sabbatschool opnieuw te bezoeken. En wanneer de sabbatschool leraar wakker wordt voor het feit dat de bijbel gaat over gehoorzaamheid en de taak van lesgeven niet alleen feiten opnoemen is, maar om mensen een hulpmiddel geven voor een overwinnend Christelijk leven, dan zullen twee dingen moeten gebeuren; 1) De leraar zou een Christelijk overwinnend leven zelf in haar of zijn leven meemaken, en 2) als een gevolg daarvan zullen de leden van de klas het inzien dat de klas een hulpmiddel is voor het leven van een Christelijk leven is in deze wereld en de wereld die te komen staat.

Helaas, wat er gebeurd er in vele kerken is simpelweg een poging op de doden op te doen laten staan. Door het hebben van een rockband een poppenshow en overdenking geïllustreerd op een scherm achter de kansel kan nauwelijks een vervanging zijn voor een door de Geestgeïnspireerde overdenking. Een door de Heilige Geest gevulde overdenking is wat een persoon doet als zijn leven is over gegeven aan Jezus als Heer en Heiland gedurende de andere 6 dagen in de week, en wiens leven is is gevormd door de principes beschreven in het Woord.

De kerk is niet een rustplaats voor de heiligen, maar een ziekenhuis voor de zondaars. Als jij Jezus niet zoveel nodig hebt als iedere andere zondaar, dan is de kerk niet iets voor jou. Jezus zegt dat hij niet gekomen is om de gezonde mensen te genezen, maar de zieken. Een persoon die Jezus niet nodig heeft, hoeft niet naar de kerk te komen. Van een andere kant bezien, de kerk is een ziekenhuis voor zondaars. Een ziekenhuis is een plaats waar een ziek persoon komt om beter te worden. Als een zondaar van de zonde houdt, dan willen ze niet veranderen, en dan zouden ze ook niet naar de kerk moeten komen. Van Jezus houden, gaat allemaal om veranderen. Als een conservatief persoon te goed is om te veranderen of als een liberaal persoon houdt van wie hij is.. dan is de kerk voor geen een van beiden.

Hier is iets om erover na te denken. Jezelf klaarmaken om naar de kerk te gaan is niet allen iets wat je doet op sabbatochtend. Klaarmaken om naar de kerk te gaan is een levensstijl. Gods Woord roept ons op om onze lichamen te presenteren als een levend offer, volledig en geaccepteerd door God, wat een waardevolle vertoning van dienstbetoon is. In een andere plek van de bijbel staat er dat het of wij nu eten of drinken, maak niet uit wat wij doen, alles dient te gescheiden tot eer en glorie voor God. Dit betekent dat wanneer wij ons voorbereiden om God te aanbidden een week lang, en als wij dit niet doen, dan is wat er gebeurt in de kerk zonder veel waarde en betekenis. Eigenlijk dat is wat mij opvalt deze dagen en wat mij zorgen baart. Vergeef mij, maar het lijkt dat wij het makkelijker vinden om de kerk te veranderen dat om onze eigen levens te veranderen.

Het evangelie gaat om verandering. Ik ben bang dat in plaats dat de kerk de wereld veranderd, de wereld in een proces is om de kerk te laten veranderen. In onze enthousiasme om de kerk ‘leuker' te maken, kunnen wij een fout begaan dat weleens fataal kan blijken te zijn in de spirituele leven van velen. De geschriften zijn duidelijk, dat het niet door macht of kracht is, maar door de Heilige Geest dat verandering zal komen. Het kan wel zijn dat wij zelf hebben besloten dat de kerk saai is en dat het verandering behoeft, en dat wij het op ons zelf hebben genomen om alle middelen in eigen hand te nemen om dingen te laten gebeuren dan te bidden voor een uitstorting van Heilige Geest in onze levens.

Onlangs las ik een artikel getiteld: "Christ and Culture." Het artikel zegt dat een culturele oorlog niet alleen wordt gevoerd tussen Christenen en een steeds groter wordende goddeloze cultuur, het doet kerken nu splitsten. Met de noodzaak om kerken relevant te krijgen en relevant te houden. Om de jeugd binnen te houden en de verlorenen te redden, raken kerken steeds meer gesplist over wat sommige noemen "Worship Wars." In een poging om cultuur-vriendelijk te zijn, proberen steeds meer en meer kerken hun oude vertrouwde traditionele lofliederen weg te zetten, wordt de liturgie omgedraaid voor popmuziek, grote schermen en motivatie speeches.

Het meest verbazingwekkend is dat dit niet plaatsvindt in slechts een denominatie, maar iets wat gebeurd over de volle lengte en breedte van dit land. In sommige kerken, kunnen gemeenteleden kiezen tussen een rock en roll of een country muziek dienst. In het Mid-Westen van de VS experimenteren sommige kerken met Polka-liturgie. Een kerk in Engeland heeft de vervolgstap genomen in culturele aanpassing. Omdat sommige mensen vandaag de dag het fijn vinden om te slapen op zondagochtend, worden hun diensten gehouden op dinsdagavond. Om te ontsnappen aan de ouderwetse standpunten van de kerk voor wat betreft moraal, worden roken en drinken (van alcohol) tijdens de diensten toegestaan. Omdat de generatie van vandaag de dag zich niet comfortabel voelt in een traditioneel kerkgebouw, ontmoeten ze elkander een café. Omdat niemand vandaag de dag nog in rijen zit, zitten wij voortaan aan tafels. Omdat mensen het niet leuk vinden om toegesproken te worden, is er geen overdenking meer. Omdat mensen vandaag niet meer mensen met autoriteit accepteren, is er geen predikant. Dus zit men bij elkaar, men besluit voor zichzelf wat zij willen bediscussiëren. Deze groep is bekend als ‘Holy Joes".

Dus hier zij wij dus nu beland. De komst van Jezus staat voor de deur. Dit zou de beste uur voor de kerk moeten zijn. Dit zou de tijd moeten zijn waarbij het verschil tussen een wereldse cultuur en de houding van volgelingen van Christus, duidelijk en wel gedefinieerd is. Wat is er gebeurd? Er lijken wel twee opties te zijn - de slapende status quo of de ‘rockende' optie. Zeker moet de Heer willen dat wij een andere weg vinden.

Dit is niet de tijd voor liberalen om meer liberaal te worden en conservatieven meer conservatief. Onthoud, Jezus heeft ons gewaarschuwd om te kiezen voor een van beiden extremen. Maar het word mij duidelijk dat dit zo voorzien was. Ik bedoel niet dat het Gods plan voor ons was om te vallen in een greppel aan een of andere kant van de weg. Maar wat het wel moest zij, omdat het bewijs dat iets onderweg verkeerd is gegaan. Waarschijnlijk waren wij niet gegrond en gebouwd op de "ROTS" of we zouden gaan van het ene extreme punt naar de andere.

Het moest zo zijn dat wij nu kunnen zien waar wij fout zijn geweest op onze wegen. We realiseren dat we ons geloof in "iets" kunnen stellen, maar dat wij het in IEMAND moeten stellen. Wij waren niet totaal gecommitteerd te worden in Jezus, want anders was dit niet allemaal gebeurd. Hij zei zelf dat wij moesten bouwen op de Rots, zodat de storm ons niet in de open zee op drijft.

Wat moeten wij liberalen en wij conservatieven gaan doen? Het lijkt mij duidelijk dat wij beiden in een greppel bevinden. We nooit naar de hemel zullen gaan als wij doorgaan op de weg waarop wij ons op bevinden. Wanneer een auto afglijdt naar de rand van de weg, dan is de reis bij voorbij, behalve als hij de weg weer terug vindt. Ik geloof dat het tijd voor ons allen om uit de greppel te klimmen, maakt niet uit aan welke kant je je bevindt en terug te gaan naar het midden van de weg.

Sommige mensen zijn niet blij met de term "Middle of the road", ik ook niet, als daarmee bedoelt wordt, het midden van de verkeerde weg. The middle of the road waar ik over praat is een het midden van de juiste weg! Laten wij niet vergeten dat Jezus werd vermoord door een coalitie van zowel liberalen en conservatieven. The Sadduceeën waren de liberalen, ze haten Jezus omdat Hij zo principieel was. De Farizeeën, waren de conservatieven, zij haten Jezus omdat zij zo aardig was tegen mensen, hij wilde in het midden van de juiste eg zijn. Ik wil een persoon die aardig is, maar ook goede principes na leef. Denk jij dat jij ook zo'n soort persoon wil zijn?

Ik word mij er steeds meer van bewust, dat ondanks het feit dat ik een redelijk goed idee heb wat goede principes zijn, toch vind dat er dingen zijn die mij houding in de war doen schieten. Ik kan heel ongeduldig raken als men mensen het licht niet meteen zien, als ik denk dat ze het moeten zien. Niet alleen ik moet begrijpen dat Jezus beloofde dat Hij de Heilige geest zou sturen en dat de Geest mij zou leiden in alle waarheid. Ik moet mezelf herinner dat ik er zelf niet altijd helemaal ben. Het is veel meer waarheid te zoeken, dan wij wat elk van ons de capaciteit heeft om het te begrijpen. Ik ben dankbaar voor dat, want als wij blijven groeien, spiritueel, dan zal God ons blijven groeien in het begrijpen en het naleven van de waarheid.

Ik ben het niet eens met het concept dat God niet verwacht dat wij moeten aanbidden, totdat wij alle kleine letters van de bijbel hebben gelezen. We moeten beter gehoorzamen wij Hij ons nu kenbaar heeft gemaakt. Een gebrek om hieraan te voldoen zal er voor zorg dragen dat wij vatbaarder zijn voor valse leer en dan zonder dat wij het zelf willen, de weg naar het Koninkrijk naar God zullen verliezen. De bijbel zegt dat, omdat de mensen in deze laatste dagen niet in de waarheid willen geloven, God deze mensen zelf de leugen laat geloven en zijn ze verloren.

Een ander punt van zorg is, dat wij niet zo aardig zijn tegen Jezus als Jezus wil dat wij zijn zullen. Vanwege deze trend, geloof ik dat wij zelf vaak de ergste vijanden zijn van de waarheid die wij toch zo hoog achten.

Een ander probleemgebied is dat wij voorzichtig moeten handelen of wij worden spirituele sadisten. "Heb jij gehoord van die aardbeving in Californië?" zeggen wij met enige verdachtmaking en geheimzinnigheid. "Oh, echt?" Wat fantastisch! Zo velen die gestorven zijn. Je moet weten dat dit zeker een teken is van de laatste dagen!"

Vrienden, we moeten onze enthousiasme voor de komst van Jezus niet gebruiken om blijdschap te tonen van de dood van wie-dan-ook. De geschriften zijn duidelijk... God heeft geen blijdschap in de dood van de ongelovigen. We moeten als een feit, net worden als Abraham... die pleitte bij God om Soddom te sparen voor slechts enkelen. Sprekende over Californië, ik heb mij vaak afgevraagd waarom zoveel mensen het fijn zouden vinden als de staat zou verdwijnen in de oceaan. Als God Soddom zou sparen voor 10 gelovigen.. denkt u dan niet dat er veel meer dan 10 rechtvaardigen gelovigen in Californië zouden wonen?

Een ding ben ik zeker van, en dat is, dat als de duisternis zich over deze aarde hult en haar mensen overspoeld, zullen degen die zich in Christus gegrond weten steeds meer en meer bidden voor degene die verloren dreigen te gaan en smeken voor de genade van God over de mensheid. Dus wij hebben hel wat te doen. Misschien is het beter gezegd dat op dit moment wij onze grootste zwakheid ontdekken, het werk wat wij moeten doen.. is een taak die de Heilige Geest ons ingeeft.

Zolang wij praten over beide zijden van de greppel of de berm, dan zullen sommige zeggen dat aan een zijde degene zijn die zorgzaam zijn en rekening houden met de omgeving, terwijl de andere kant mensen zijn die juist niet rekening houden met hun omgeving en dat ze stug zijn. Ik geloof dat wanneer mensen echt open zijn en anderen accepteren, dat ze net zo voorzichtig zijn om een oude kleine oma te beledigen als dat ze een prostituee zouden beledigen als ze een kerk zou bezoeken op een willekeurige Sabbat. We moeten onthouden dat God een rechtvaardige God is en het lijkt alsof conservatieven als liberalen dit juist niet doen, ze dragen dus beiden schuld.

Sommige liberalen zijn er zeker van dat als ze niet waren opgevoed door God-vrezende ouders, die hun leerde om de Heer te aanbiden in het gezin en om de Sabbat te houden en al die andere zaken, ze nog steeds in de kerk zouden zijn. De waarheid is eerder meer als dit, als hun houders niet waren zoals ze waren, de kinderen zelfs geen kerk hadden om te kunnen verlaten.

Een van de problemen om te zijn aan de ene kant van de weg of de andere is dat mensen het niet leuk vinden om verantwoordelijk gehouden te worden. Dit is een probleem waarvan de Heer tot een zekere mate bezorgd van is. De bijbel leert dat alle menselijke wezens worden geoordeeld door God, en dat zou niet mogelijk zijn als ons niet alle verantwoordelijk houdt. Je ziet hier waarom dat moet zijn.

Er lijkt een gevaar te zijn in het liberale gedachtegoed dat zeer subjectief kan zijn wanneer het komt op het gebied van geloof en moraal. Het lijkt wel dat vanuit die hoek horen, dat het niet uitmaakt wat je denkt, als het voor jou goed is dan is het goed. Ik zou daar geen probleem mee hebben, echter de ervaring leer dat je een vliegtuig niet op die manier kan vliegen, of dat je natuurkunde of scheidkunde kan leren, met die houding. Hoe kunnen er regels zijn voor alle wetenschappen, maar geen voor het belangrijkste van alle - dat te maken heeft met geloof en moraal?

Om eerlijk te zijn, zowel liberalen als conservatieven hebben dezelfde problemen. Wanneer het uiteindelijk erop aan komt, is het liberale gedachtegoed niet meer open voor andere ideeën en accepterend als dan het conservatieve gedachtegoed. Wij kunnen allemaal begrijpen wat Jezus bedoelde toen Hij zei "wees beducht voor het handelen van de Farizeeën en Sadduceeën." Met andere woorden, extreme posities van beide kanten kunnen een persoon van de weg doen laten gaan.

Het echte probleem dat wij liberalen en conservatieven van nature hebben is niet onder onze eigen gelederen. Wij proberen te compenseren voor onze eigen zwakheden in verschillende manieren. Het echte probleem dat wij hebben is met God. Vergeef mij deze aardse illustratie, maar er werd gezegd dat de meest extreme liberale gedachten goed is dat er geen God is of dat iedereen God is, terwijl de conservatieven denken, dat hij zelf een God is.

Er zijn drie tekstgedeelten die de zaak in het juiste perspectief brengt. Let op dat deze teksten niet vragen welk ras, kleur, overtuigen of religie een persoon is, en ook niet welk geslacht of leeftijdsgroep iemand toe behoort. De geschillen tussen liberalen en conservatieven worden ook niet genoemd. Jeremia 17:9 "Arglistig is het hart boven alles, ja, verderfelijk is het; wie kan het kennen? Romeinen 3:10 "Gelijk geschreven staat: Niemand is rechtvaardig, ook niet een," en Job 14:4 "Komt ooit een reine uit een onreine - niet een."

Het lijkt wel dat de gedachten van deze teksten spreken over menselijke wezens. Als je jezelf een menselijk wezen acht, dan zou het betekenen dat wij daar allemaal onder vallen, trouwens deze teksten zijn geschreven voordat ontdekking werd gedaan van eigenwaarde. De teksten waar niet erg bevestigd! Het plaatje is duidelijk, echter we zijn niet wie we danken dat we zijn of dat wij het kunnen zijn, van en in onszelf, het maakt niet uit in welke vorm het perspectief zal komen. Het menselijk hard probeert ons af te houden van het gehoorzamen van God, of het nu vanuit een liberale of conservatieve hoek komt.

De hoogste van alle geschapen wezens, de Aarstengel Lucifer, besloot dat hij meer erkenning en meer eigenwaarde wilde krijgen, dus zei hij (en ik gebruik zijn woorden," en gij (satan) overlegdet nog wel Ik zal ten hemel opstijgen boven de sterren Gods mijn troon oprichten en zetelen op de berg der samenkomst ver in het noorden; ik wil opstijgen boven de hoogten der wolken, mij aan de Allerhoogste gelijkstellen." (Jesaja 14:13,14)

Het is hier waar wij allemaal het virus hebben gekregen. Ook al proberen wij in vele manieren te verbergen, er is een algemene term en dat heet trots. Zelfgenoegzaamheid is een andere manier om het duidelijk te maken. Wij als menselijke wezens hebben een probleem. Ons probleem wordt zelf moeilijker gemaakt, door het feit dat op deze aarde, wij onze verschillen oplossen door het sluiten van compromissen, oorlog of afscheiding. Maar op een vreemde manier kunnen wij onze verschillen niet oplossen met hulp van de Here. God was er voor dat het probleem ontstond, en Hij zal daar zijn wanneer het allemaal weer voorbij zal zijn, de vraag is, "Zullen wij er zijn?"

Ik ben ervan overtuigd dat wij nooit vrede kunnen bewerkstelligen in onze eigen gelederen, we zullen nooit onze eigen verschillen oplossen, totdat wij een groot probleem hebben opgelost en dat zijn onze worstelingen met God. Het maakt niet uit bij welke groepering wij horen. Het is en blijft een feit dat God ons gecreëerd heeft door onze ouders. Hij heeft ons dit leven gegeven als een geschenk. Dit leven is slechts voor een ding, en dat is voor beslissingen, als wij er nog zullen zijn als deze grote strijd, deze oorlog voorbij is en God alles opnieuw heeft geschapen. Het verblijf op deze planeet heeft geen betekenis, maar een moment in de eeuwigheid die ons is gegeven waar wij genade vol de kans hebben gekregen of wij willen doen zoals de Here het bedoel heeft.

We zijn elkaars grote vijanden, liberalen zijn niet ons probleem, en conservatieven zijn niet ons probleem. Wij zijn zelf ons grote probleem en God is het antwoord voor onze problemen. Het misschien iets anders dat sommige mogen denken, de kerk is niet het probleem. Het lijkt misschien teveel gevraagd van je voorstellingsvermogen, maar het is omdat we zelf het probleem zijn en daarom heeft de kerk een probleem, omdat wij zelf in de kerk bevinden.

In de kerk is het iets wat saai geworden, en dat komt omdat wij zelf saai zijn geworden. In sommige kerken is het nu een ‘rocking' ervaring, en dat komt om wij een ‘rocking' leven, leven gedurende de rest van de week. Net als het lied zegt, "Not my mother, not my father, but it's me, O Lord, standing in het need of prayer. Not my sister, not my brother, but it's me, O Lord, standing in the need of prayer."

In de context van de kerk, als liberalen of conservatieven, als jongeren en als ouderen, als mannen en vrouwen, als ongetrouwde en getrouwden, we moeten ons handen ineenslaan en dat lied zingen, "It's not the liberals or the conservatives, it's me, O Lord, standing in the need of prayer."

We moeten begrijpen dat we meer gezamenlijk hebben dan dat wij verschillen hebben. Misschien zien wij zaken niet hetzelfde, misschien mag jouw cultuur anders zijn dan die van mij, misschien spreek je wel een andere taal dan ik, of ben je jonger of ouder dan ik, we hebben meer gemeen dan dat wij verschillen. Omdat wij allemaal op dit moment in leven zijn en met elke minuut die voorbij gaat komen wij dichter tot het sluiten van de genadedeur. Wij zijn op een schip waarvan God verklaart heeft dat het gaat zinken. De geschriften in Gods Woord zijn duidelijk dat de aarde en al wat er in is verloren zullen gaan, en de enige die zullen blijven bestaan zullen degene zijn die Jezus zal reden.

En de enige die Jezus zal redden zullen diegene zijn de een geest van vergeving hebben, en wiens harten de wil van God willen gehoorzamen. Jaren geleden las ik dat er twee engelen in hemel werden geroepen tot de troon van God Een werd gevraagd om leider te worden van ‘s werelds grootste land en de ander was gevraagd om te werken in een vuilniswagen. Beide engelen waren echt gelukkig omdat hun vreugde, hun enige vreugde was om de wil van de Heer te doen.

En zo zal het dus ook zijn. Totdat wij conservatieven en liberalen, de Heilige Geest toelaten om ons te brengen tot Goddelijke vergeving, totdat wij liberalen en conservatieven, de Heilige Geest toelaten om een geest van totale gehoorzaamheid aan Gods Wil nemen zoals verwoord en openbaart in Zijn Woord, hebben wij een groot probleem. Het maakt niet uit wat jij voor sticker je hebt op de bumper van je auto, het maakt niet uit wat voor psychologische rationalisatie je mag hebben. We moeten niet de woorden van dit oude lied vergeten welke zegt, "Everybody talking ‘bout heaven ain't going there."

Jij Liberale... luister naar mij voor een minuut. Jij, Conservatieve.. luister naar mij.. Luister naar het woord van God. Romeinen 13: 11 zegt " Gij verstaat immers de tijd wel, dat het thans voor u de ure is om uit de slaap te ontwaken. Want het heil is ons nu meer nabij, dan toen wij tot het geloof gekomen waren." Deze wereld en al wat er in is vergaat, willen wij met die wereld vergaan?

Het is geen tijd om de status-quo te verdedigen. Dit is geen tijd om te veranderen, alleen maar om te veranderen. Het is tijd om wakker te worden."Daarom dan, laten ook wij, nu wij zulk een grote wolk van getuigen rondom ons hebben, afleggen alle last en de zonde die ons zo licht in de weg staat, en met de volharding de wedloop lopen, die voor ons ligt. Laat ons oog daarbij (allen) gericht zijn op Jezus, de leidsman en voleinder des geloofs, die, om de vreugde welke voor Hem lag het kruis op Zich genomen heeft, de schande niet achtende, en gezeten is ter rechterzijde van de Troon Gods. Vestigt uw aandacht dan op Hem, die zulk een tegenspraak van zondaren tegen Zich heeft verdagen, opdat gij niet door matheid van ziel verslapt. (Hebr. 12:1-3)