You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

De kunst van kritiek geven "is dit echt wat wij willen leren"

Door Frederick Pelser (evangelist ZDA, Zuid-Afrika_

Het geven van kritiek kan weleens gevaarlijk zijn voor degene die het doet. Chavigny de la Betronniere, een Franse schrijver die het aandurfde om Koning Louis XIV te bekritiseren, hij werd gevangengenomen voor 13 jaar (1685-1698) in de gevangenis van Mont Saint Michel, in een kleine houten kooi.

Het geven van kritiek

Niemand kan ontsnappen aan de noodzaak om kritiek te geven. Maar volgelingen van Christus moeten zich niet inlaten aan die drang, voordat ze eerst rekening houden met deze drie stappen;

Ten eerste, plaats je in de andere persoon. Denk eerst na over zijn of haar gevoelen, probeer die hartslag te voelen. "Zo velen zijn er niet of zitten ver weg, het maakt niet uit waar we zitten, we zien hun harten."

Wanneer wij kritiek hebben op iemand, dan is de vraag die ik constant aan mezelf stel, het volgende: Zou ik er anders door worden (Roy Adams).

Ten tweede, begin altijd met een goed woord. Als je eens bent met enkele punten van de persoon die je kritiek wilt geven, ga dan niet door met het idee van kritiek geven of oordelen. Als je zorgvuldig nadenkt, dan kun je bijna altijd punten vinden waar je het iemand mee eens kan zijn.

Ten derde, bid oprecht voor de ander en heb hem waarlijk lief en bidt dat jij mag geleid worden door het voorbeeld van Christus.

Hoe om te gaan als je kritiek krijgt.

Niemand kan kritiek ontlopen, dus hoe moeten wij ermee omgaan?

1. We moeten ons realiseren dat er twee soorten van kritiek zijn; degene die me tact wordt gebracht en dat begint met bemoedigende worden en die opbouwend is en de soort dat focust op het negatieve en heeft de negatieve effect waardoor het lijk als een aanval op persoon en zijn zelfvertrouwen.

2. Let op je emotionele reactie. Probeer, forceer de eerste opwelling van woede en afkeer te onderdrukken.

3. Herinner je dat Jezus ook was bekritiseerd en zelfs met intentie tot vermoorden. Dus je bent niet alleen.

4. Wees rationeel. Bestudeer de kritiek, objectief en koel. Is er waarheid in het argument? Wees eerlijk tegen jezelf, wees niet ongehoord defensief.

5. Als je denkt dat jij verkeerd bent geweest, beken het meteen en overtuigend. Dit betekent dat jij en degene die kritiek geeft nu een basis om in overeenstemming met elkaar te zijn. En dat is veel beter dan aan weerskanten van een argument te staan.

6. Bestudeer de kwalificaties van degene die kritiek geeft. Is de persoon in kwestie een kundig, onderzoekend en gebalanceerd persoon, met reputatie of zekere mate van betrouwbaarheid? Neem dan de kritiek serieus en op zijn minst denk erover na en bidt erover. Als de kritiek niet fair is, wees vergevend als Jezus zou zijn. Wees dankbaar voor de moeite die gedaan is om dit tegen jouw te zeggen.

7. Herinner dat kritiek van degene die het brengt vaak overdreven wordt in de gedachten van de persoon in kwestie. Ga niet alles bediscussiėren. Er is zelfs de verwachten dat je trots dusdanig aangetast is gaat terugvechten.

8. De bijbel verteld ons om goed te doen als ons kwaad is aangedaan. Is er iets wat jij kan doen voor degene die kritiek geeft? Er is misschien iet dat jij dankbaar voor kunt zijn en uiten tegen de persoon in kwestie.

9. Voordat jij degene verlaat die jou kritiek heeft gegeven, bid met hem tot de Christus.

10. Een gevoel van humor kan helpen in zulke situaties.

Het gevaar van kritiek geven

Geheel de wereld is een toneel en de meeste mensen willen zitten in de stoel van de criticus. Als je die stoel ambieert, wees er dan zeker van dan een kritische geest ook geestelijk verlammend kan werken. Pastor L. Mills, voorzitter van de toenmalige Trans-Africa divisie van de Adventkerk zei: "Kritiek is een van de duidelijkste symptomen van een zieke Christen. We moeten er ons niet mee bezig houden, het ver van ons af houden, net als wij lepra ver van ons afhouden., want het kan man en vrouw doen scheiden, kinderen vervreemden van hun ouders. Het doet tekort aan respect aan de autoriteit van de kerk en unie-conferentie medewerkers, zorgt voor oorlogen tussen naties, die op den duur slachtoffers met zich meebrengt" (Trans-Africa Division Outlook, May 15, 1969)

We kunnen iemand beoordelen voor een troste houding en toch kunnen wij trots over onze eigen meningen. In plaats van een ander te beoordelen, moeten wij onszelf onderzoeken. Lees 1. Kor 11:28 en Mat. 7:5.

"Vertelt de bijbel mij niet om zaken aan het licht te brengen die verkeerd zijn. Moet ik niet de bijbel gehoorzamen?" Zullen sommige zeggen. Ja zeker, Paulus vertelde twee broeders uit de vroeg Christelijk kerk.. Timoteus en Titus om "te corrigeren, te weerleggen en de bemoedigen" (2 Tim. 4:2; Titus 2:15). Het is noodzakelijk en een plicht dat de kerk optreedt tegen misstanden. Kan de Heer ons misschien ook de volgende vertellen tegen u en ik:

"Wees voorzichtig met reprimandes en censureren. U ben niet alleen maar om te weerleggen, uw woorden zullen alleen pijn en verdriet brengen; want zij genezen niet of veranderen een persopn niet. U moet proberen te stoppen te kijken naar alle kleine dingen waarvan u denkt dat het niet goed gaat. Wees vriendelijk, mededeelzaam en genereus in uw oordeel van mensen en zaken (getuigenissen, EGW, deel 4)

Wanneer het eraan komt een Christelijk leven de leiden. Moet ons doel zijn om constant te richten op de wil van God. En met een heldere geest onderscheid maken wat bedraagt of niet bijdraagt aan vreugde en genoegdoening in ons leven.