You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

Leren om tevreden te zijn met wat je reeds hebt

“Gij zult niet begeren uws naasten huis; gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn rund, noch zijn ezel, noch iets dat van uw naaste is.” (Exodus 20:17)

Begeren leidt tot bepaalde consequenties, welke dit zijn wordt thans behandeld.

  • Begeerte leidt tot zonde.
  • Begeerte doet de kwaliteit van het leven in waarde dalen.
  • Begeerte zorgt ervoor dat je nooit tevreden kunt zijn.
  • Begeerte onttroont Gods leiderschap.

Wat zegt de Heilige Schrift ons over begeerte?

“Waaruit komt bij u strijden en vechten? Is het niet hieruit; uit uw hartstochten, die in uw leden zich ten strijde toerusten? Gij begeert, doch gij hebt niet; gij zijt moorddadig en naijverig en gij kunt er niets mede verkrijgen; gij vecht en gij strijdt. Gij hebt niets, omdat gij niet bidt.” (Jakobus 4: 1-2)

“Al het zwoegen van de mens is voor zijn mond, en toch wordt de begeerte niet vervuld.” (Prediker 6: 7)

“Hij zeide tot hen: Ziet toe, dat uw zich ver houdt van alle hebzucht, want ook als iemand overvloed heeft, behoort zijn leven niet tot zijn bezit.” (Lucas 12: 15)

Nu volgen zes wijzen om de begeerte een halt toe te roepen.

1. Streef naar dankbaarheid

“Nu brengt inderdaad de godsvrucht grote winst, (indien zij gepaard gaat) met tevredenheid. Want wij hebben niets op de wereld medegebracht; wij kunnen er ook niets uit meenemen. Als wij echter onderhoud en onderdak hebben, dan moet ons dat genoeg zijn. Maar wie rijk willen zijn, vallen in verzoeking, in een strik, en in vele dwaze en schandelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang. Want de wortel van alle kwaad is geldzucht. Door daarnaar te haken zijn sommigen van het geloof afgedwaald en hebben zich met vele smarten doorboord.” (1 Timoteüs 6: 6-10)

2. Leer om goed te doen, dan zul je je ook beter voelen.

3. Weiger jezelf met ‘anderen’ te vergelijken.

De gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard

“Want het Koninkrijk der hemelen is gelijk aan een heer des huizes, die des morgens vroeg arbeiders voor zijn wijngaard ging huren. Toen hij met de arbeiders eens geworden was voor een schelling ’s daags, zond hij hen in zijn wijngaard. En omstreeks het derde uur ging hij naar buiten en zag nog anderen werkloos op de markt staan, en hij zeide tot hen: Gaat ook gij in de wijngaard en wat billijk is zal ik u geven. En zij gingen. Omstreeks het zesde en het negende uur ging hij wéér naar buiten en handelde evenzo. Toen hij omstreeks het elfde uur naar buiten ging, vond hij nog anderen staan en zeide tot hen: Waarom staat gij hier de gehele dag werkloos? Zij zeiden tot hem: Omdat niemand ons gehuurd heeft. Hij zeide tot hen: Gaat ook gij in de wijngaard. Toen de avond viel, zeide de heer van de wijngaard tot zijn opzichter: Roep de arbeiders en betaal het loon uit, te beginnen bij de laatsten, tot de eersten. Toen zij, die omstreeks het elfde uur gehuurd waren, kwamen, ontvingen zij ieder een schelling. En toen de eersten kwamen, meenden dezen, dat zij meer zouden ontvangen. En zij ontvingen eveneens ieder een schelling. Toen zij die ontvingen, morden zij tegen de heer des huizes, en zij zeiden: Deze laatsten hebben één uur gewerkt en gij hebt hen met ons gelijkgesteld, die een zware dag en de hitte hebben doorstaan. Maar hij antwoordde een van hen en zeide: Vriend, ik doe u geen onrecht. Zijt gij het niet met mij eens geworden voor een schelling? Neem het uwe en ga heen; ik wil deze laatsten hetzelfde geven als u. Staat het mij niet vrij met het mijne te doen, wat ik wil? Of is uw oog boos, omdat ik goed ben? Alzo zullen de laatsten de eersten en de eersten de laatsten zijn.” (Matteüs 20: 1-16)

4. Accepteer mensen zoals ze zijn, en niet zoals jij wilt dat ze moeten zijn.

5. Accepteer de dingen zoals ze gaan en niet zoals jij wilt dat ze gaan.

“Niet dat ik dit zeg, als zou ik gebrek lijden; want ik heb geleerd met de omstandigheden, waarin ik verkeer, genoegen te nemen. Ik weet wat armoede is en ik weet wat overvloed is. In elk opzicht en in alle dingen ben ik ingewijd, zowel in verzadigd worden als in honger lijden, zowel in overvloed als in gebrek.” (Filippenzen 4: 11-12)

6. Ga met God.

God heeft een ‘ruimte’ voor Zijn heerlijke aanwezigheid in het hart van ieder mens geschapen. Wij verlangen ernaar om deze ruimte op te vullen. Niets zal voldoen, behalve de aanwezigheid van God. Zijn aanwezigheid in ons leven is de primaire sleutel tot het verkrijgen van ware tevredenheid. Dit is: tevreden zijn met wat je hebt.

“Gij maakt mij het pad de levens bekend; overvloed van vreugde is bij Uw aangezicht, lieflijkheid is in Uw rechterhand, voor eeuwig.” (Psalm 16: 11)

Vraag jezelf het volgende af:

Ben jij tevreden met hetgeen God je gegeven heeft?

Website statistieken