You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

Deze kleine kerk ging naar de markt door Richard W. O'Ffill, Adventistisch Predikant te Florida


Deze dagen wordt er gezegd dat de wereld niet het evangelie verwerpt, maar simpel weg de manier waarop het evangelie wordt gepresenteerd. In deze overdenking zullen we met elkander de dynamiek bespreken hoe de kerk in de 21ste eeuw vormgegeven dient te worden. Ik heb het niet zozeer over alle kerken, maar juist onze eigen adventkerk.

Onze kerk is ruim honderdvijftig jaar geleden officieel omstaan. Als ik mij de kerkgeschiedenis goed herinner heeft de kerk zichzelf geformeerd in het jaar 1853. Natuurlijk was dit feit, twintig jaar later nadat de kerk was geboren, niet als een denominatie, maar als een boodschap. Ze noemden zichzelf Millerieten en Adventisten. Ze waren een groep van mensen van verschillende achtergrond, en kerkelijke denominatie, maar wat ze gemeen hadden was de overtuiging dat Jezus zou terugkomen voor de tweede keer op 2 oktober, 1844.

Wanneer het duidelijk werd voor de meerderheid, dat Jezus niet terugkwam, gingen velen terug naar hun eigen kerken of verlieten het geloof. Een klein groep bleef bij elkaar en voordat ze het wisten, waren ze de vaders en moeders van het kerkgenootschap der zevende-dags adventisten.

Het is belangrijk om in gedachte te houden dat in de eerste jaren, deze mensen niet de intentie hadden om een nieuwe kerk op te richten. Voor hun was de boodschap het belangrijkste, en de boodschap was; "En zie, de Bruidegom komt haar volk tegemoet."

Ze ontdekten hal heel gauw dat ze het verkeerd hadden in het detail van hun boodschap, maar ze hadden het zeker niet bij het verkeerde eind, voor wat betreft de essentie van wat ze hadden gepredikt. Ze besloten zichzelf Zevende-dags adventist te noemen, omdat ze concludeerden dat ze hun boodschap konden verwoorden in hun naam.

Deze hele kleine groep zette haar geld daar waar hun harten waren. Het zou ongeveer honderd jaar duren voordat het kerkgenootschap wereldwijd, een miljoen leden zou krijgen. Maar het is te verwonderen hoe binnen honderd jaren, ze de boodschap wereldwijd konden verspreiden In de tussentijd ontwikkelde en begon zij, scholen, universiteiten, ziekenhuizen en kerken op een internationale schaal en aanzien.

Ik heb vaak genoeg gezegd dat onze kerk eigenlijk niets meer was dan een groep van christenen, die uit werden gestuurd om andere Christenen te waarschuwen van komende gebeurtenissen. Ik bedoel hiermee niet dat wij niet moeten prediken aan de ‘heidenen' of de onkerkelijken..., het is in aanvulling om dat wij een boodschap te verkondigen hadden, aan degene die juist volgelingen waren van Christus. En die boodschap was "Vreest God, en geeft Hem eer, want het uur van het oordeel is nabij." Als wij een bijdrage te leveren hebben, dan is niet alleen maar om de verlorenen te redden, maar juist ook om de geredden te helpen niet verloren te raken, voordat de genade deuren sluiten. Niet alleen om de mensen te vertellen om de gekruisigde en opgestane Heer, maar ook van een komende Koning die de wereld komt berechten in gerechtigheid.

Deze wereldwijde organisatie is ontstaan in om de startpunt te zijn om de boodschap te kunnen uitdragen. Een boodschap wat zij geloofden was voor de Methodisten, de Baptisten, Katholieken en Pinkstergemeenten. Dis is niet een boodschap om mensen van deze genootschappen, in contact te brengen met Jezus, wat men nam aan dat ze de verlossende boodschap van Jezus hadden aangenomen. De boodschap was bedoeld als een kompas dat zou wijzen naar het echte noorden. Miljoenen mensen die Jezus in hun hart hadden aangenomen, waren nog steeds onder de invloed van ‘valse doctrine' die, als het niet gecorrigeerd zou worden, hun kwetsbaar maken, door verleidingen zoals Jezus dat zij in Mattheus 24 "Ziet toe, dat niemand U verleide!"

En Paulus benadrukt hetgeen Jezus zijn, toe hij schreef aan in 2 Tess. 2 vers 11 en 12, En daarom zend God hun een dwaling, die bewerkt, dat zij de leugen geloven, opdat zullen worden geoordeeld, die de waarheid niet geloof hebben, doch een welgevallen hebben gehad in de ongerechtigheid."

De boodschap die de adventkerk is een ‘hard' standpunt. Het leert dat God volgelingen heeft in vele kerken en genootschappen, echter deze kerken prediken, valse doctrine en daarom noemt de bijbel deze kerken. "Babylon", wat betekent verwarring.

Toch zijn er de laatste jaren bijzondere dingen gebeurd. 1. Er is een explosieve succes waar te nemen onder de kerken die adventisten jarenlang Babylon nomen. 2. We hebben ontdek dat ondanks het hebben van valse doctrine er grote hoeveelheid van hen Jezus liefhebben met geheel hun hart. Deze twee zaken, hebben geleid dat wij zijn gaan nadenken wie wij eigenlijk zijn.

In de eerste plaats dachten wij dat wij zouden groeien en de andere partij, zou gaan krimpen. Maar in diverse landen zijn de feiten juist tegenovergesteld. In de tweede plaats zien wij dat diverse kerkgenootschappen hun eigen televisiestations bezitten. Hun predikanten hebben de leiding over kerken van vijftien of twintig duizend leden en sommige geloven echt dat de Heilige Geest over hun wordt uitgestort op een machtige manier.

In de tussentijd zien wij in Amerika, Europa en Australe dat de adventkerk niet of nauwelijks groeit en in ergste geval is er sommige gevallen sprake van krimp. Het lijkt wel alsof we niet alleen leden verliezen, maar de leden die we verliezen zijn vaak onze eigen kinderen.

In deze vreemde situatie waarin de kerk zich op dit moment begeeft, zijn er ook duidelijke veranderingen waar te nemen in de maatschappij, er was een periode van ongekende welvaart. Als een gevolg hiervan is het materialisme, de liefde voor dingen gegroeid. Ook de liefde van zaken van het ‘vlees' is gegroeid, het is net of het in de lucht is die wij ademen.

Deze generatie houd van spelen, spelen en vecht om meer, meer, meer. En spelen betekent vandaag de dag sex, maakt niet uit of je getrouwd bent, of je niet getrouwd bent. Of je nu tussen man en vrouw is, man en man of vrouw of vrouw. Er was een bericht op het internet die adverteerde "Hoe hou je de lust levend in je relatie!".

Deze generatie is gek op lust, heeft nooit genoeg, trots en is ook zeer verbitterd. De televisie die alles verheerlijkt, juist die zaken waar Jezus Christus voor gestorven is aan het kruis en Zijn dierbare bloed vergoten heeft. Televisie die entertainment laat zien van die zaken waar oude beschavingen zelfs door werden vernietigd. En voor allerlei praktische redenenen heeft deze maatschappij de gedachtegang overgenomen van de tv.

Het lijkt wel of de Kalverstraat, de Coolsingel, Hoog Catherijne bepalen hoe wij onze levens moeten leiden. Dit is wat sommige ook de kracht van reclame noemen, de kracht achter marketing. Commercie is de hartslag van de moderne mens. Het vertelt hem wat hij of zij moet eten, hoe hij of zij zich dient te kleden en wat voor auto hij of zij zal rijden.

Daarna vraagt het aan de mens, wat hij wil eten, wat hij wil drinken, hoe hij zich wil kleden en wat hij wilt rijden. De commercie vult je bord, overvol met de delicatessen van satan, het kwade. En vraagt de mensen vervolgens wat hij of zij voor dessert wil.

Dit alles is de kerk ook niet ontgaan. Een aantal jaren geleden ging de evangelische wereld over op zijn eigen Maurice de Hond, opinie peilingen. In Amerika is George Barna daarmee begonnen. Hij heeft de Christelijke kerk ervan overtuigd, dat wil zij overleven in deze moderne tijd, dat ze hun waar moeten adverteren, net zoals de televisie middels reclame haar producten aanprijst. Hij heeft diverse boeken geschreven als marketing the church en Guide to church marketing.

Mr. Barna beschrijft marketing als alle activiteiten die je brengen tot een ruil handel tussen twee partijen. Met andere woorden, Reclame, public relatons, strategisch plannen, onderzoek tussen de leden, noem maar op.

Kerken, waaronder de adventkerk zijn als het ware fanatiek op het houden van demografische studies. We maken ons blijkbaar meer druk over ons imago, we maken strategische plannen en we spenderen weken op de hei, om een heldere mission statements te formuleren en onze visie te herijken.

Ik ben er zeker van dat we onszelf aan moeten blijven herinneren dat de Heilige geest op Pinksterdag niet is uitgestort over een comité die bij elkaar kwam om de discussiëren hoe wij het evangelie, van een opgestane Heer en Heiland kun adverteren aan de mensen om ons heen. Jezus had de overgebleven discipelen gezegd dat ze moesten wachten, dat ze eendrachtig moesten bidden en hun zonden moesten belijden, zodat de Heilige Geest ze kon bedauwen.

Gedurende de dagen, nadat de Heer terugkeerde naar de Hemel, gingen ze niet na hoe men seeker-sensitive diensten konden organiseren, Ze vroegen zich niet af hoe ze de nieuwe uitdagingen van bezoek-vriendelijke diensten ontwikkelen, zoals wij dat vandaag de dag gewoon zijn om te doen.

Het doel van de eerste gemeenten in het nieuwe-testament, was niet om bestaande kerken tot de nok toe te vullen. Trouwens studies rond bezoekers aantallen van kerken laten de laatste twee-honderd jaar zien dat in Amerika het gemiddelde bezoekers aantal van een kerk nauwelijks is gestegen. De meerderheid van de kerken in Amerika schommelt nog steeds rond de honderd leden.

In recentere jaren is er een concept ontstaan dat kerken, zogenaamde mega-kerken moeten worden. Een mega -kerk is een kerk welk ledenaantal bestaat uit meer dan 1500 leden. Hoe je zo'n mega kerk moet organiseren, lijkt tegenwoordig de mate van succes waaraan men vandaag de dag beoordeeld wordt.

Een kritische blik van deze kerken leert ons dat een gemiddelde mega-kerk bestaat uit ware kannibalisatie van verscheidene kleinere gemeenschappen. Wat ik bedoel te zeggen is dit. We moeten niet kijken naar "Hoe groot is de kerk", de ware test is juist, hoe getrouw zijn wij in het preken van een onveranderde, opbouwende boodschap uit de bijbel.

Maar helaas, in steeds meer en meer kerken, is de boodschap niet iets meer wat de aandacht trekt. Al onze ogen zijn nu gericht op methoden dat we gebruiken om mensen proberen te trekken naar ons product. En in dit geval is het product een ‘volle kerk'. Een van de gevolgen van deze op de markt gerichte aanpak is dat het langzamerhand, een duidelijk effect heeft op de boodschap die wij uitdragen.

Onthou, ik vertelde u aan het begin van deze overdenking dat de oprichters van de kerk zichzelf zagen als groepen, niet om een kerk te organiseren, maar om een boodschap te prediken. Het gevolg hiervan was duidelijk, velen accepteerden de boodschap van deze groep mensen en kerken werden georganiseerd juist voor diegene die de boodschap hadden geaccepteerd. Door het aanvaarden van de boodschap gingen Christenen elkaar motiveren om die taak, het verkondigen van het evangelie over de gehele wereld, tot een realiteit te maken, zoals Christus dat aan zijn discipelen zij in Mattheus 28:18,19.

Het lijkt wel of wij onze aandacht verschuiven van het brengen van de boodschap naar het planten van nieuwe kerken. Ik zeg dit omdat onze zondagsvierende broeders en zusters ook druk doende zijn met het planten van kerken. Het is mij ter ore gekomen dat wat je moet doen om een nieuwe gemeenschapskerk op te richten, het enige wat je hoeft te doen is genoeg mensen vinden die niet een eigen kerk hebben en ze dan vertellen dat je er eentje gaat beginnen en vervolgens vraag je ze of ze mee willen doen.

Natuurlijke moet je bezoekers laten zien dat een nieuwe gemeente voldoende plek heeft om je auto te parkeren, dat het goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, dat er leuke, avontuurlijke dingen zijn voor de kinderen en dat de gemeente voorziet in de noden van haar leden. Er is een onderzoek gedaan naar duizend kerken in de VS en wat ontdek is dat groeiende succesvolle kerken, een sterke leiderschap hebben, gaven-georienteerde pastoraat, waar er gepassioneerde spiritualiteit is, waar er een duidelijke functionele structuur is, aanstekelijke aanbidding, werkbare kleine huisgroepen, in noden voorziende evangelisatie en natuurlijk liefhebbende relaties een belangrijk rol spelen. Er wordt geleerd dat als je dit alles doen, al deze principes in de praktijk brengt ze succes brengen. Ze zullen overal werken, in elke kerk, in elke tijdsperiode.

Let op de beschrijving van een succesvolle kerk, deze dag zegt een succesvolle kerk niets over ‘trouw zijn aan het Woord'. Iets wat wij doctrine noemen, speelt blijkbaar een kleine rol in de gemeentegroei beweging. Erger nog, het is ontdekt dat mensen zich aangetrokken voelen tot kerken die niet behoren tot een denominatie en waar doctrine geen voorname rol heeft.

Voordat ik verder ga, laat mij iets zeggen over doctrine, de reden waarom mensen doctrine niet aanspreekt is omdat het dogmatisch is. Een "zo zegt de HERE", is gewoon wat het zegt - een zo zegt de Here. Een persoon in deze generatie heeft een hekel aan doctrine omdat ze liever iets accepteren wat ze kunnen sturen en beheersen. Deze dagen denken mensen dat omdat de Here iets zegt, het niet gelijk betekent dat het goed voor ze is. Men zegt zelfs dat de Here iets kan zeggen, maar niets alles is geldig voor de mens vandaag de dag, voor de simpele reden dat de tijden anders zijn en de bijbel is geschreven zonder al de kennis die vandaag de dag voor handen zijn.

Het lijkt wel of mensen de woorden van Paulus aan Timotheüs vergeten zijn: "Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren op te voeden in de gerechtigheid, opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust. Is het u niet duidelijk? De schrift weerspreekt duidelijk de gedachtegang van de mens in deze tijd, welke zegt dat de klant koning is. Deze dag heeft een product pas een toekomst als het op de verpakking zegt dat het al je noden ZAL voorzien, en als je problemen hebt met het product je het altijd kan terugbrengen (u kent het wel, niet goed geld terug). Of dat je een 0800 nummer kunt bellen zodat u uw klacht kunt geven aan de klantenservice.

Doctrine gaat ook over toewijding, en het laatste wat een grote deel van de mensen vandaag de dag willen doen is toewijding. Een ander belangrijk punt over doctrine is dat het heel duidelijk vertelt wat je wel en wat je niet kunt doen. Vooral dit laatste is niet een favoriete gedachtegang in deze generatie, Wat goed voor mij is, hoeft niet per se goed voor jou te zijn, mocht jij wat anders denken, mensen vinden je anders heel snel, hypocriet of veroordelend en we weten wat Jezus zei over hypocrieten!

En zo gaan we verder in het nieuwe denken, een door de markt gedreven kerk, die meer aandacht geeft aan strategie, zakelijke aanpak en demografische studies, dan door instructie die wij dagelijks kunnen lezen in de bijbel en met name het Nieuwe Testament. Deze methode vindt de ervaring belangrijker dat de doctrine, als het waar is voor jou, dan werkt het voor jou. Het is meer praktisch en persoonlijk, het is meer over stress-vermindering dan over verlossing, meer therapeutisch dan theologisch. Het is over goed voelen, niet goed zijn. De generatie van de kerken in een vernieuwde stijl, denken aan kerken als supermarkten. Ze willen keuzes, opties en de ruimte. Ze vinden zichzelf religieus, zolang ze zelf hun eigen definitie kunnen verbinden aan hun eigen religie.

Voor deze generatie moet de kerk leuk zijn en grote mate van voldoening geven. Dat is ook de reden waarom zoveel aandacht vandaag de dag gegeven wordt aan de eredienst/ aanbidding. Er wordt geloofd dat de eredienst leden zal inspireren als de leden vinden als er een atmosfeer van ‘fun' is, zodat ze de kerk blijven bezoeken. Daarom moet het u ook niet verassen dat kerken van alles doen om die atmosfeer te creëren in hun gemeentes. "Fun" heeft ‘heiligheid' verdrongen als doel van de wekelijkse eredienst. Het hebben van een leuke tijd is een van de criteria geworden van een goede, groeiende kerk, vooral wanneer fun en entertainment hetgene is wat de klant wilt en de klant is immers koning!

Sommige horen dit alles en denken dat ik niet geloof in het fun en entertainment. Ik geloof in een beetje entertainment en fun, maar ik geloof niet dat de kerk daarvoor de plaats is om fun en entertainment te hebben.

Zoals is eerder benadrukte, er is het gevoel dat de kerk faalt omdat het faalt om de boodschap te presenteren zodat het aantrekkelijk kan zijn voor zondaars. Als dit zo is, hoe verklaren wij dan Paulus woorden in de brief aan de Korinthiers, in 1 Kor. 1:18-24" Want het woord des kruises is wel voor hen, die verloren gaan, een dwaasheid, maar voor ons, die behouden worden, is het een kracht Gods, Want er staat geschreven: Verderven zal Ik de wijsheid der wijzen, en het verstand der verstandigen zal Ik verdoen. Waar blijft de wijze? Waar de schriftgeleerde? Waar de redetwisten van deze tijd? Heeft god niet de wijsheid der wereld tot dwaasheid gemaakt? Want daar de wereld in de wijsheid Gods door haar wijsheid God niet gekend heeft. Heeft het God behaagd door de dwaasheid der prediking te redden, die geloven. Immers, de Joden verlangen tekenen en de Grieken zoeken wijsheid, doch wij prediken een gekruisigde Christus, voor joden een aanstoot, voor Heidenen een dwaasheid, maar voor hen die geroepen zijn, Joden zowel als Grieken (prediken wij) Christus, de kracht Gods en wijsheid Gods.

Hoe kan je een slecht, verschrikkelijk uitziend product verkopen? Blijkbaar door de verpakking te veranderen. Ik wenste dat het enige is wat je hoeft te doen. Ik ben bang dat in onze verlangen om het marktaandeel van onze kerkgenootschap te verhogen, we niet alleen de verpakking veranderen, maar blijkbaar is er een trend om het product zelf te veranderen.

We hebben onszelf blijkbaar overtuigd, dat we luisteraars goed moet laten voelen over zichzelf, zodat ze zich getrokken zouden voelen tot Jezus. Laten wij een moment nemen en kijken hoe de nieuw testamentische kerk het boodschap verspreide. Laten wij eens kijken hoe bezoekers ‘vriendelijk' hun presentaties waren.

Laten we beginnen met Petrus zijn prediking aan de duizenden omstanders op die bewuste pinksterdag. De prediking kunt u lezen in Handelingen hoofdstuk 2. In de eerste plaats was de preek niet over de mensen, maar over Jezus. In de tweede plaats beschuldigde Petrus de omstanders dat zij verantwoordelijk waren voor de dood van Jezus, en aan de eind van de prediking benadrukt Petrus dat een ieder dient te bekeren.

Stefanus heeft blijkbaar niet het moment gezien om de gehele Sanhedrin over te halen naar het nieuwe geloof!. Waarom was hij zo negatief? Heeft hij niet gestudeerd hoe hij moet omgaan met Public Relations, Aan het einde van zijn rede zij hij in Handelingen 7, hoofdstuk 51 en 52. "Hardnekkigen en onbesneden van hart en oren, gij verzet u altijd tegen de heilige Geest; gelijk u vaderen, zo ook gij. Wie van de profeten hebben uw vaderen niet vervolgd. Els hebben zij hen gedood die geprofeteerd hebben an de komst van de Rechtvaardige, van wij gij nu verraders en moordenaars geworden zijd.

De mensen die God gebruikte om de Christelijke kerk te organiseren in een cultuur die zeer heidens was dat het je haren op je hoofd overeind zo doen laten staan, vooral omdat het niet de conferentie was, noch een cursus in chuch planting, maar ze waren vol van de Heilige Geest als ze woorden spraken vol overgave.

De troef die in Adventistische kringen gebruikt worden deze dagen is om mensen te rechtvaardigen die in diverse kerken zoveel onbijbels methoden gebruiken om de boodschap opnieuw uit te vinden, zodat de luisteraar het eentje vind die prettig in de oren klinkt. In E.G. White's Ministry of Healing ( p. 143) staat het volgende.

"Christus methode alleen zal succes brengen in het bereiken van de mensen. De Verlossers ging met mensen om wiens verlangen het was om goed te doen. Hij liet hun, zijn sympathie zien, wanneer hij in hun noden voorzag en zo hun vertrouwen won. En toen droeg hij hun op met een blijmoedig hart, "Volg Mij.""

Let wel, deze woorden van Zr. Ellen White worden nu gebruikt als rechtvaardiging voor de Cafe kerk, rock en roll worship, dans en andere vormen in aanbiddingdiensten Desondanks zullen degen die deze quote van Zr. White gebruiken er goed aan doen om verder te lezen, welke ik nu zal doen. "Wij moeten doen zoals Christus ons heeft voorgedaan. Overal waar Hij was, zij het in de synagoge, op staat, of in een boot voor een strand, bij de Farizeeën of op bezoek bij mensen thuis. Hij sprak tegen de mensen, van de dingen die komen van boven, van God. De zaken van dit leven, de gebeurtenissen van het alle dagelijkse leven werden door hem gebonden met woorden van waarheid. De harten van de luisteraars werden tot Hem getrokken, want Hij genas de zieken, Hij troste degene die huilden en verdriet hadden, Hij nam hun kinderen in Zijn armen en zegende hen. Waar Hij was open Zijn lippen om te spreken, hun aandacht was gericht op Hem en elk woord was voor iemand een redding voor zijn eigen ziel en zaligheid.

Vrienden, ik zie hier niets in dat ons recht geven om te zeggen dat ontmoeting van Christus met de noden van mensen kunnen worden omschreven als een groen licht voor zogenaamde Christelijke rock en rap, dans, theater, clowns of poppen in de diensten.

Als jij het leuk vindt op schuine, vieze moppen te vertellen, dan kan Jezus niet voorzien in jouw noden. Als je het leuk vind om gladiatoren te zien die elkaar vermoord, Dan kan Jezus niet de gratis ticket accepteren die de Romeinse overheersers jou gaf en tegen jou zei, neem een vriend mee.

Een vriend vertelde mij dat wanneer hij lid was van algemeen kerkbestuur van een bepaalde conferentie, de suggestie gemaakt werd dat ze het thema "Revival" moesten gebruiken. Een van de predikanten die Willow Creek als model voor de plaatselijke kerk gebruikte, was tegen dit wordt, omdat revival niets opbouwends had, zo impliceren dat er iets mis met ons was. Ik weet niet of die predikant ooit de boodschap aan de kerk van Laodicea gelezen had, maar de Boodschap die hij had was nauwelijks bemoedigend, luister eens wat Jezus zei, in Openbaring 3:14-19 "En schrijf aan de engel van de gemeente in Laodicea: Dit zegt de Amen, de getrouwe en waarachtige getuige, het begin der schepping Gods. Ik weet uw erken, dat gij noch koud zijt, noch heet. Waart gij maar koud of heet! ZO dan, omdat gij lauw zijt en noch heet, noch koud, zal Ik u uit mijn mond spuwen. Omdat gij zegt: Ik ben rijk en Ik heb mij verrijkt en heb aan niets gebrek, en gij weet niet, dat gij zijt de ellendige en jammerlijke en arme en blinde en naakte, Ik raad u aan van Mij te kopen goud, dat in het vuur gelouterd is, opdat gij rijk moogt worden en witte klederen, opdat gij die aandoet en de schande uwer naaktheid niet zichtbaar worde; en ogenzalf om uw oogleden te bestrijken, opdat gij zien moogt. Allen , die Ik liefheb, bestraf ik en tuchtig Ik, wees dan ijverig en bekeer u.

Ik kan u verzekeren dat deze raadgeving niet echt welkom is in vernieuwde kerken. Ik hoop dat ik het bij het verkeerde eind hebt, maar Jezus en Paulus zouden weinig uitnodigingen en uitnodigingen om te prediken in de moderne kerk van vandaag de dag.

Vrienden, Met alle respect aan onze collega's en mede-predikanten. Ik kan mij niet voorstellen, waarom in zovele plaatsen we de nadruk blijven leggen om onze kerk geschikt te maken voor de zondaar in plaats dat we de Heilige Geest de Zondaar gereed te maken om het kleed van Christus gerechtigheid aan te doen.

Ik wens dat iemand een boek zoud schrijven. Het zou niet een boek moeten zijn waarin besproken wordt of we juist wel of niet rock en roll, drama, dans, clowns of poppen in onze erediensten moeten hebben. Het zou niet een discussie moeten zijn of we door moeten gaan op de weg van die kerken die algemeen zijn in doctrinele uitgangspunten of deze gemeenschapseigenschappen hebben als kerken van Willow Creek en Saddleback. We hebben nu al te lang gediscussieerd en genoeg Zevende Dags Adventistische kerken hebben al geopteerd voor de nieuwe methodes, dat het enige wat ons nu nog rest is een objectief onderzoek wat er gebeurd is met al die kerken in onze denominatie die de nieuwe trend van de hedendaagse kerk gevolgd hebben.

In de eerste plaats, heb ik een interesse in dit procent omdat mijn eigen kleinzoon een lid was van een Zevende-dags Adventistische gemeente, welke predikant hun bracht naar de weg als partner van Willow Creek en in korte tijde de Adventkerk verliet en nu een zondagsvierende gemeente is.

Sommige zouden zeggen dat het mij minder objectief heeft gemaakt, en ik moet bekennen dat is misschien wel zo. Mijn familie heeft veel pijn en leed ondervonden van deze verandering naar een moderne kerkvorm en aanbidding in de manier hoe de adventkerk opereert.

Een aantal jaren gelden vroeg de Unie-Conferentie, waar ik lid van was om te gaan naar Willow Creek. Ik vroeg de voorzitter waarom hij wilde dat ik ging, en hij zij dat hij wilde dat ik een andere mening zou horen.

Toen ik daar was ontmoette ik de Adventistische delegatie. Ik kan mij een ontmoeting herinneren met een jonge predikant die een hedendaagse aanpak in zijn gemeente begon. De gemeente splitste . Hij schaamde zich er niet voor, hij schepte er zelfs tegen over mij op. "Nu zijn wij aan de macht", Ik was verdrietig, maar niet verrast om te horen dat niet zo lang geleden, hij de kerk verketterde en heeft nu de rangen van de adventkerk verlaten.

Ik kan niet zegen hoeveel Adventkerken uit de verbond van ZDA zijn gestapt en zondagsvierend zijn geworden, maar hun aantal is wel significant te worden, vooral wanneer je kleinzoon in het kerkbestuur zat van een kerk die ook die weg op ging. Die kerken die lid blijven van de genootschap van Adventkerken, maar wel blijven op de weg van de Willow Creek Assosciation hebben een visie op de wereld die vaak niet overeenkomen met de officiële ingenomen positie van de wereldkerk.

Als leden, predikanten en bestuurders, moeten wij stoppen met de discussie en gewoon de feiten bestuderen. Er zijn genoeg gegevens om tot een conclusie te komen. De kerken die het meest zichtbaar moderne methoden verkiezen, zijn ook degene die het kerkgenootschap hebben verlaten, of zich begeven aan de zijlijn van de eigen denominatie.

Er is iemand die heeft gezegd dat een persoon gek is al hij verwacht dat door het doen van dezelfde handelingen keer op keer hij andere resultaten mag en kan verwachten. Ik bedoel niet te zegen dat er iemand gek is, maar wanneer zal deze persoon wakker worden? Als we negeren om zo te handelen, dan zullen wij een dag ontdekken dat we zelf onze ergste vijanden zullen worden.

Toen ik nog een kleine jongen was, leerde mij moeder een rijmpje. ‘This little pig went to market'. Hoe verdrietig is het om te zien dat in de laatste uren van de wereldgeschiedenis, vlak voordat de genade deuren gaan sluiten. Dat wij ons hebben gekeerd naar de wereld, om ons model te zijn hoe wij de boodschap moeten gaan predikten, in plaats om ons de wijden op het Nieuwe Testamenten. Hoe kunnen we verwachten dat God de laatste regen op zijn kerk zal laten regenen, als diezelfde kerk besluit om de luisteraar te laten bepalen wat hij of zij wil horen? Hoe kan God de late regen doen uitstorten op een kerk die zich meer druk maakt over techniek dan heiligheid?

Het is nog niet te laat. Het is laat, dat wel, maar nog niet te laat. Het is te laat voor degene die het geloof hebben verlaten en zich hebben vermengd met de wereld, maar het is nog niet te laat voor iedereen. Ik bid voor mijn kleinzoon. Wat een schaamte dat zijn predikant eigenlijk een wolf in schaapklederen was.

Ik geloof als predikant dat wanneer de tijd komt dat ik niet langer kan instemmen met de doctrines van de kerk, dat het tijd voor mij is om verder te kijken. Ethiek vraagt het van mij. We zij gedwongen lid van de adventkerk, Dat is een keuze die wij zelf maken. Maar zodra wij instemmen dat wij lid worden van deze kerk. Dan lijkt het mij duidelijk dat we ook eens moeten zijn met de principes die de adventkerk uitdraagt.

Ik zegt niet dat wij als individuen, niet mogen verschillen van mening. Ook geloof ik niet dat we blindelings de blinden moeten volgen. Wat ik wel zeg is dat deze kerk gekozen heeft voor 27- geloofspunten. Ze zijn niet geheim, maar openbaar. Wanneer we lid werden van deze kerk, besloten wij overeen te stemmen met deze geloofspunten, of het nu met de volle overtuiging is gebeurt of niet. Wanneer de tijd komt dat we voelen dat de doctrine van deze kerk niet meer een bijbels fundament heeft, dat moeten wij mans of vrouws, genoeg zijn en verder kijken.

Misschien klinkt dit allemaal wel hard, maar we zijn hier door onze eigen keuze's. Het is niet eerlijk voor ons om ongehoorzaam te zijn tegenover onze eigen leerstellingen. En ik heb het hier over de 27 leerstellingen van de Adventkerk.

Ik geloof niet dat we echt alles weten, wat er is te weten wat de bijbel ons leert, maar ik geloof NIET dat wat wij leren in 27 geloofspunten niet in overeenstemming is met Gods Woord.

De discussie vandaag de dag gaat niet over onbelangrijke details, maar over fundamentele vraagstukken zoals schepping, de heiligheid van de Sabbat, De geest der profetie, het de leerstelling van het onderzoekend oordeel. De dagen zijn voorbij toen wij nog discussieerde of wel of niet augurken met mosterd mochten eten.

Trouwens over onze gezondheidsboodschap, ik sprak met een man die recentelijk gedoopt werd. Hij werd uitgenodigd in de bijbelstudie groep voor nieuwe leden. Ik dacht dat het doel van een dergelijk klas zou zijn om nieuwe leden te leren in de principes en praktijk van de kerk. In dit geval leerde de leraar, de klas dat het standpunt van onze kerk over rein en onrein voedsel een niet correcte is.

Broeders en zusters, vergeef mij voor het geen ik nu ga zeggen, maar ik ben overtuigd dat er menen, voor welke reden dan ook, niet alle leerstellingen van de kerk houdt, maar het wel zou moeten proberen, in de situatie komt dat hij voelt in zijn hart dat de 27-geloofspunten van de kerk niet correct zijn en anderen leert dat ze niet correct zijn, dan lijkt het mij inziens tijd dat hij een andere plek vindt voor zijn eigen gemoedsrust en vrede.

Jullie zullen wel zeggen, predikant O'Ffill, wie denk je wel wie je bent? Vrienden, het gaat niet om mij, maar om ons. We moeten kiezen of we getrouw willen blijven aan de taak die Jezus ons geeft en die taak is niet om mensen te vragen of wat mensen geloven en de kerk naar hun mening te veranderen. Maar het is een opdracht om niet alleen te geven aan de onkerkelijken, maar zeker ook aan de kerk in het algemeen, en die boodschap is "Vreest God en geeft Hem eer, want het uur van zijn oordeel is gekomen."

Onze boodschap is niet die van de Baptisten gemeenten, ook al houden wij van Baptisten, Het is niet eentje van de methodisten, ook als waren velen van onze oprichters lid van die kerk. Het is niet de boodschap die de Pinkstergemeente predikt, het is een unieke Adventistische boodschap.

Trouwens, Ik weet niet of u ervan bewust bent, maar onze vrienden in de pinkstergemeenten geloven dat er profeten en profetessen in hun midden bevinden. Ik vind dat wel een aardig idee. We kunnen nu ontdekken wie de ware profeten en valse profeten zijn. En het zullen niet alleen de wonderen zijn, maar tot de wet en de getuigenis zult zij hun onderscheiden. Als ze niet spreken overeenkomstig Gods Woord, dat is dat omdat er geen licht in hun is. En volgens Zijn woord is niet een tekstje hier en een versje daar, maar een boodschap die consistent is in geheel de bijbel.

We leven in de laatste dagen, dit is geen tijd voor de kerk om uit te gaat naar de markt, om te ontdekken wat we moeten prediken, maar dat we gaan naar het Woord en dan op onze knielen gaan. Jezus Methode was voornamelijk een van de zieken genezen en de treurende te bemoedigen.

Alles wat Jezus deed in Zijn methode was en is gebaseerd op het Woord van God. En als Hij zegt "Zo staat het geschreven...", dan is dat ook onze levenshouding voor vandaag de dag. AMEN

Website statistieken