You are - home - Bijbelstudie Nederlandstalig

DE GEEST DRIJFT DE CULTUREN

De Geest drijft de culturen, dat is zoals het zou moeten zijn. Als de Geest de culturen drijft, komt alles goed. Dan staan ze niet tegen elkaar op. Vullen elkaar aan Ze vormen dan een eenheid in verscheidenheid-

Waar komen de verschillende culturen vandaan? Genesis vertelt: Kain wordt weggestuurd: er ontstaat ergens een andere cultuur .Hij heeft wel wat van thuis meegenomen, maar wat er gebeurd is drukt ook zijn stempel op het ontstaan van deze nieuwe cultuur. Zo ontstaat er een nieuwe sociale groep.

Noachs drie zonen worden de stamvaders van verschillende culturen. Daarna zorgt de Babylonische spraakverwarring er voor dat er nieuwe culturen ontstaan die direct kenbaar zijn aan een verschil in taal. Later komen er andere zaken bij : veranderde zeden en gewoonten zoals die aanvaard worden door nieuwe sociale groepen.

et "de geest drijft de culturen" willen wij aangeven dat de Geest met elke cultuur weg weet. Wij hebben moeite met bepaalde cultuurpatronen, de Geest niet. Elke cultuur kan worden vernieuwd door de herscheppende Geest.

Handelingen 25 : 17, 18. Paulus op weg naar Damascus.

"Ik ben Jezus, die gij vervolgt Ik ben aan u verschenen omdat Ik wil dat 14 mijn dienaar en getuige wordt Ik heb!! gekozen uit dit volk om de heidenen, tot wie Ik u zendt, te brengen van duisternis naar licht; van de macht van satan naar God Door geloof in Mij zullen zij vergeving van zonden en een erfdeel ontvangen met allen die Ik heilig. "

Paulus weet zich geroepen door Jezus om het evangelie over de grenzen te dragen naar andere culturen. Mensen met andere zeden en gewoonten en godsdienst.

Zijn opgave: mensen van duisternis naar het licht te brengen; van satan naar God. Hoe doe je dat? Waar begin je?

Jezus zei iets tegen Paulus wat heb ik weggelaten, om het ml extra te benadrukken. ".1k heb tl gekozen uit dit volk om de heidenen, tot wie Ik u zendt, ...hun ogen te openen ter bekering. BOODSCHAPPERS VAN 1-IE1.' EV ANGELIE HEBBEN EEN '~EYE OPENER" NODIG! Voor hun toehoorders...maar ook voor henzelf.

Voordat een zendeling de ogen kan openen van mensen, die leven in een totaal andere denk- en leefwereld, heeft hijzelf een eye opener nodig.

In Zambia zei ik eens tegen enkele vrouwen: " Jullie dragen geen sieraden van zilver , goud of koper, kostbare stenen zoals malakite, maar ik heb mooie halssnoeren gezien met gepolijste zaden van bosvruchten drage jullie die ook niet?" "0 nee," zeiden ze verschrikt," pastor, dat heeft allemaal te maken met de geestenwereld ..." Zij legden verband tussen bosvruchten en bosgeesten... Dat was nieuw voor mij. Dat is een eye opener!

In India woord voor "zendeling" / "dora" .Zijn vrouw werd "dorasani genoemd. Waar komt het woord vandaan? De dora is een rijke man, die grond bezit, daarom een muur bouwde en daarbinnen huizen neerzette voor zichzelf, zijn vrouw, knechten en bijvrouwen. De dame, die hij dan mee naar buiten bracht in het

koetsje werd dorasani genoemd. Dat was waarschijnlijk niet de vrouw van de rijke man, maar vaak zijn buitendame. Zijn vrouw blee fbinnen de muren.

De zendelingen leefden op zulke compounds, ommuurd terrein met wachtmannen. Wij in Zambia ook. Was echt wel nodig. Inbraken. Maar er woonden ook andere inlandse medewerkers en vrouwelijke stafleden.

Het duurde dus wel even voordat men in India doorhad hoe die besloten samenleving van zendeling/medewerk( st )ers functioneerde. Met muren moet je altijd voorzichtig zijn! Roepen vooroordelen op.

Het Adventisme wordt soms gezien als een subcultuur. We hebben muren gebouwd om onze gemeenschap. Daarbinnen leven, eten en drinken we anders, andere leringen en gebruiken, andere groepstaal. ...

Het woord subcultuur wordt door mijn spellingchecker synoniem verklaard met wereld_ie of toneelt_ie. Wij leven in ons eigen wereldje! Spelen ons eigen toneeltje.

Op bezoek bij zendelingen in Harare, Zimbabwe, ontspon zich eens een gesprek over het karakter van het Adventisme, en mijn Amerikaanse collega' s spraken positief over het Adventisme als een subcultuur. Ik heb toen wel even een paar registers opengetrokken. "Ben geschokt! Dat meent u toch niet?

Als dat zo is, is dat een verwording, een afwijking van het bijbelse model van zending. Ik heb dat bij Jezus en Paulus niet kunnen ontdekken. Wel bij de Essenen en de sekte van Kumran. En we weten waar dat op uitliep."

Er zijn zoveel verschillende culturen, ieder met eigen leefregels, zeden en gewoonten, en met een eigen cultuurtaal. Je kunt als kerk niet één cultuur binnen de culturen gaan vormen. Waar blijft je aanspreekbaarheid?

Toen joumalisten van The Times enige jaren geleden een Voorzitter ac vroegen over het specifieke van het Adventisme, zei hij: "Wij brengen het eeuwig evangelie in de context van de drievoudige engelenboodschap." Zo zeggen wij dat in ons wereldje! Goed verstaander, heeft meer dan een half woord nodig.

Een eve opener -iemands ogen openen voor een bepaald idee of gedachte -

Waar geen eye opener aangereikt wordt zetten mensen hun stekels op: zeker als de boodschapper de indruk wekt dat zijn zienswijze de enig juiste is, en hij niet de moeite heeft genomen om te begrijpen wat voor de ander erg belangrijk is. Communicatie moet verlopen in de zin van: Ik begrijp u, begrijpt u mij?

Het is belangrijk om wat-wij-willen-zeggen te zo verwoorden / vertalen, dat het onbehagen of vooroordeel wordt weggenomen. Wanneer wij ons begeven op het , gebied van een andere cultuur, zijn we bij voorbaat aangemerkt als "vreemden". Zambiaans identiteitsbewijs : Alien/vreemdelinl!:.

Eye oReners vinden we in het NT VOIOD. Johannes de Doper verwijst naar Jezus als het Lam Gods, en iedereen wist waarover hij het had. Dagelijks werden er lammeren geofferd in de tempel tot verzoening.

Jezus reikte Nicodemus een eye oRener aan door te zeggen: " Zoa/s Mozes de s/ang in de woestijn verhoogde, zo zal de Zoon des mensen verhoogd worden, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet ver/oren gaat maar eeuwig leven heeft. II

De schrijver van het boek aan de Hebreeën maakte duidelijk dat het Christelijk geloof niet het Judaïsme wilde kleineren, door aan te tonen dat het wezenlijke van het Joodse geloof terug te vinden is in het Christelijk geloof: het priesterschap, de tabernakel, offerande, en zelfs de rust van de Sabbat. Hij sprak echter wel over inhoudelijke veranderingen.

Jezus ontmoette de Samaritaanse vrouwen doorbrak de culturele muur tussen hem en haar door om water te vragen. Dat was de eye opener: daardoor kwam hij terecht op het hogere niveau van de geestelijke dorst. Zij begreep hem. Hij leste zijn dorst bij haar en zij kon haar dorst bij Hem lessen.

Dus: Hoe reik je heen over de barfiere die culturen oproepen ?

Paulus: het was voor hem een eye opener dat Jezus hem wilde zenden naar de heidenen. Dus niet alleen de Joden, maar ook voor de heidenen, begreep hij-

Later staat Paulus in de stad die hij altijd had willen bezoeken. De zetel van de Hellenistische cultuur die de wereld in zijn greep had. Daar op de Akropolis in Athene zag hij de Parthenon met al zijn goden. (Lijst bijgewerkt: 30.000) Hoe reikt hij over deze barfiere heen?

Hij kende het Hellenisme. En hij liet dat merken. Op de Heuvel van Mars staat hij voor de Areopagus -de kring van de wijze mannen -en hij zegt het in hun eigen taal en met begrip voor hun eigen cultuur .

"Mi_in God is die voor u onbekende God: In Hem leven wij bewegen wij ons en zijn wij, gelijk ook enigen en uw dichters gezegd hebben: want wij zijn ook van zijn geslacht. "

Dat was een citaat van Epimenides van Kreta, de initiatiefnemer van het altaar voor de onbekende god. Paulus was geloofwaardig! Sommige lachten, maar anderen zeiden: Je komt nog maar eens terug! Enkele geloofden.

God schiep de mens en zijn omgeving. Ook andere machten en krachten oefenen hun invloed uit op de mens en zijn cultuur. Alleen door Christus kan de mens en zijn cultuur vernieuwd of verlost worden. Vandaar het mandaat.:

in Matth.28:18-20 om het evangelie aan alle creaturen en beschavingen door te geven.

12ro12ageert niet een bepaalde cultuur .

Dr J. Verkuyl: De missioloog van de Vrije Universiteit.: afscheidsrede 1978. De Onvoltooide Taak der Wereldzending.

"Onze gehoorzaamheid aan God en onze solidariteit met het gehele gezin der mensheid eisen dat wij" gehoorzamen aan Christus I bevel om Gods liefde te proclameren en te demonstreren aan ieder mens, aan elke klasse, aan elk ras, in elk werelddeel, in iedere cultuur en in iedere historische context. II

Zendelingen en missionarissen dachten aanvankelijk dat elke cultuur vervangen moest worden door de westerse, christelijke cultuur .Al het andere was heidens en dus verwerpelijk.

Natuurlijk verwachtte de koloniale overheid min of meer dat de zendelingen de traditionele vormen van geloof en litur~e zouden overbrengene gebieden. Alles naar het Europese model.

In een tijd waarin de rechten van de mens vaak niet herkend werden, zette Paulus de grote waarheid van de menselijke broederschap uiteen, toen hij zei: " God heeft uit één enkele het gehele menselijke geslacht gemaakt." En laat hij er geen twijfel over bestaan dat ti_iden. grenzen en woonplaatsen Gods initiatief zijn. God is niet éénkennig, zijn voorliefde gaat niet uit naar kleur, ras of woonplaats.

Toen ik voor het eerst de kerkdienst in Lusaka bijwoonde, was ik hoogst verbaasd: het orgelspel, de samenzang uit de Zuid-Afrikaanse bundel met Holland\'e gezangen vertaald in het Engels, de liturgische vorm daar was niets Afrikaans aan. Dit was surrogaat.

Buiten de hoofdstad was de westerse invloed niet zo sterk, zeker als ze geen orgel hadden en er dus a capelIa gezongen werd in hun eigen taal.

In Athene hadden we ook een Engels sprekende groep van jonge mensen uit de Filippijnen, Ghana, Nigeria, Zambia. Eigen sabbatschool, dienst samen met Grieken- Als het Afrikaanse kwartet zong tijdens de dienst waarin ik voorging, zei ik: Je hoeft de King Heralds niet te imiteren. Doe het op je eigen manier: I want the African sound. ...

Ontroerend als je elk volk, elke stam, elke natie op zijn eigen wijze God hoort prijzen. Eenheid die Jezus bedoelde: samen met de andere schapen: één kudde ondanks verscheidenheid.

We spreken over de derde wereld en gaan er van uit dat wij de gevers zijn en zij alleen maar de ontvangers: de kerk die zendt en de kerk die ontvangt.

Bisschop Kalilombe van Malawi zei het zo: " Wij zijn nu zover dat we onze van u wonen zullen zij u helpen nieuwe dimensies te ontdekken .

Wij zijn een multiculturele kerk: bijna 10 m leden. In Brazilie wonen nu meer leden dan in Noord Amerika, Afrika 2x zoveel.

Paulus zegt: "God heeft het lichaam van zijn kerk zo samengesteld. dat alle 1 gelijkelijk voor elkaar zouden zorgen. "

Zo werkt het in een gezin. Zo behoort het te zijn in het Gezin van God.

De incarnatie van Jezus, de Zoon van God, is het grote begin van dit alles- Daardoor begrijpen we wat voor wonderen God met elke cultuur, kan doen als zijn Geest mensen en culturen drijft. Woord van Paulus:

" ...verdraag elkander in liefde, beijver u om de eenheid des Geestes te bewaren door de band des vredes; één lichaam, en één Geest, gelijk ook gij geroepen zijt in de ene hoop uwer roeping, één Heer, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, die is boven allen en in allen." Amen. (Ef.4). 1-. 6