You are - home - My.agp - Devotional Room/ Dagelijks met God

Devotional voor 16 september

De gelukkigste plaats op aarde

DE HUISELIJKE BAND IN HET GEZINSLEVEN

"En gij vaders, verbittert uw kinderen niet, maar voedt hen op in de tucht en in de terechtwijzing des Heren." Efeziërs 6:4

Hoe groot ook het werk van de moeder is, toch moet men nooit vergeten, dat de vader ook deel heeft aan de opvoeding en de opleiding van zijn kinderen. Naarmate het kind ouder wordt, is de invloed van de vader hoe langer hoe meer nodig, in vereniging met die van de moeder, om de kinderen te tuchtigen, te vermanen en te leiden.

De christelijke vader vormt de huiselijke band in het gezin, door wie allen nauw met de troon van God worden verbonden. Zijn belangstelling voor zijn kinderen mag nooit afnemen. De vader, die een huisgezin van alleen maar jongens heeft, moet deze energieke kinderen niet geheel overlaten aan de zorg van de moeder. Hij moet hun kameraad en vriend worden. Door ze tot zichzelf te trekken weerhoudt hij de jongens van verkeerd gezelschap. Hij moet een groot gedeelte van de last op zich nemen, terwijl hij zich zoveel mogelijk inspant om zijn jongens tot God te brengen.

Als de kinderen hun zelfbeheersing verliezen en hartstochtelijke woorden spreken, moeten de ouders dit een poosje stilzwijgend aanhoren. Zwijgen is goud, en hierin ligt meer kracht besloten om de kinderen tot inzicht en berouw te brengen dan menig woord dat men zou uitspreken. Satan is zeer vergenoegd wanneer de ouders de kinderen prikkelen door harde en boze woorden te spreken: "Gij, vaders, tergt (prikkelt) uw kinderen niet, opdat zij niet moedeloos worden" (Colossenzen 3:21). Maak dat uw kalme geest hen helpt om de juiste geestesgesteldheid in henzelf te leren herstellen.

Vaders zowel als moeders moeten door een vriendelijk en rechtvaardig gezag hun kinderen aan zich weten te binden door sterke banden van ontzag, dankbaarheid en liefde, en zij moeten in hun jonge harten een ernstig verlangen wekken naar gerechtigheid en waarheid. Terwijl de moeder goede beginselen tracht in te prenten, moet de vader waken dat het kostbare zaad niet wordt verstikt door het opgroeiende kwaad. Hier is zijn strengere vermaning nodig, zodat de kinderen leren flink te zijn en zich te beheersen. Christelijke vader, werk op een vriendelijke en geduldige wijze aan het welzijn van uw kinderen. Streef ernaar dat hun hart zich zal richten naar de heldere stralen van de Zon der Gerechtigheid. Leer hen door voorschrift en voorbeeld dat de geest van Christus de geestesgesteldheid is, die al het goede liefheeft en al het goede tot uiting brengt.