You are - home - My.agp - Devotional Room/ Dagelijks met God

Devotional voor 15 augustus 2001

Een gezond lichaam als de tempel van God

"KOM HIER ALLEEN EN RUST EEN WEINIG"

"En Hij zeide tot hen: Komt hier en gaat (met Mij) alleen naar een eenzame plaats en rust een weinig. Want er waren velen, die kwamen en gingen, en zij hadden zelfs geen tijd om te eten." Marcus 6:31

Jezus legde op Zijn discipelen niet de verplichting om onafgebroken door te zwoegen. "Komt hier... en rust een weinig", zegt Hij tot hen, die uitgeput zijn van al het vermoeiende werk. Het is niet verstandig om voortdurend onder de spanning van het werk te leven. Want op zo'n wijze verwaarloost men de persoonlijke beoefening van het geloof, en dan worden de kracht van verstand en ziel overbelast.

Wij moeten er voor zorgen, dat wij niet de regelmaat van slaap en werk veronachtzamen. Wij moeten van tijd tot tijd rust nemen voor ogenblikken van ontspanning en overdenking.

Er zijn manieren om zich te ontspannen, die zeer voordelig zijn voor zowel het verstand als voor het lichaam. Ontspanning in de open lucht, om zo de werken van God in de natuur te bewonderen, zullen een grote zegen brengen.

Het is nodig voor onze gezondheid en ons geluk, om naar buiten te gaan en zoveel mogelijk tijd te besteden in de open lucht... Wij moeten in onze geest een interesse opwekken voor de prachtige natuur, die God in zijn mildheid aan ons heeft gegeven. En als wij nadenken over deze wonderbare uitingen van Zijn liefde en zorg voor ons zullen wij onze zwakheden vergeten, en zullen vrolijk zijn. Er zal dan uit ons hart een lied ter ere van de Here opstijgen.

Zuivere lucht, zonneschijn, matigheid, onthouding, rust, beweging en een juist dieet, het gebruik van water, het vertrouwen in de goddelijke macht - dit zijn de ware geneesmiddelen. Wanneer de natuur niet gehinderd wordt, doet zij haar werk in wijsheid en juistheid. Degenen, die volhouden gehoorzaam te blijven aan haar wetten zullen het loon oogsten in een goede gezondheid van lichaam en geest.

Hij (Jezus) vond ontspanning buiten temidden van de natuur... De gelukkigste uren voor Hem waren wanneer Hij klaar was met Zijn werk en Hij de velden in kon trekken om na te denken in de stille dalen, en gemeenschap kon hebben met God op de berghellingen of onder de bomen in het bos. 71) Zo kunnen ook wij tijden van ontspanning of 'recreatie' nemen, zoals het laatste woord ook weergeeft: Tijd van opnieuw-opbouwen, herstel van lichaam, geest en ziel.