You are - home - My.agp - Devotional Room/ Dagelijks met God

Devotional voor 14 augustus 2001

Een gezond lichaam als de tempel van God

ER LIGT EEN ZEGEN BESLOTEN IN LICHAMELIJKE BEZIGHEID

"En de Here God nam de mens en plaatste hem in de hof van Eden om die te bewerken en te bewaren." Genesis 2:15

Eá‚án van de belangrijkste wetten voor het lichaam is beweging. Ieder orgaan van het lichaam heeft een werk te doen, dat hem is toegewezen. Hoe dit werk uitgevoerd zal worden hangt van de kracht van het orgaan af. De mens krijgt levenskracht wanneer alle organen normaal werken. Stilstand veroorzaakt ziekte en dood.

Aan de bewoners van Eden was de zorg van de hof opgedragen "om die te bebouwen en te bewaren"... God gaf de mens werk als een zegen voor hem, waardoor zijn verstand bezig gehouden, zijn lichaam gesterkt en al zijn vermogens ontwikkeld zouden worden. Voor Adam was de meest aangename bezigheid van zijn geheiligde leven om bezig te zijn met zijn verstand en zijn lichaam.

Een evenredige oefening van alle organen en alle eigenschappen van het lichaam is noodzakelijk om ieder orgaan op zijn best te doen werken. Wanneer de hersenen voortdurend in beslag worden genomen, terwijl de andere organen van het lichaam inactief blijven, dan ontstaat er zowel lichamelijk als verstandelijk een verlies aan kracht.

Degenen, die zittend werk verrichten, moeten zodra het weer het toelaat, beweging nemen in de open lucht; zowel in de zomer als in de winter. Wandelen is beter dan fietsen, want als men wandelt worden er meer spieren geoefend. Ook de longen worden gedwongen zich in te spannen, omdat het onmogelijk is in de frisse lucht te wandelen zonder dat de longen zich met frisse lucht vullen. Een diepe ademhaling in de zuivere lucht maakt dat de longen zich vullen met zuurstof, waardoor het bloed zich zuivert. Een dergelijke wandeling geeft het bloed een heldere kleur en maakt, dat het zich als een levengevende stroom naar alle delen van het lichaam verspreidt. Een goede ademhaling kalmeert de zenuwen, wekt de eetlust op en zorgt voor een goede spijsvertering. Ook geeft zij een gezonde, verkwikkende slaap.

Jezus was een ernstige en verstandige werker. Er heeft nooit onder de mensen een tweede geleefd, die belast was met zoveel verantwoordelijkheden... Toch leefde Hij een gezond leven. Zowel lichamelijk als geestelijk wordt Hij voorgesteld door het Offerlam dat 'onberispelijk en vlekkeloos' was (1 Petr. 1:19). Zowel naar lichaam als naar geest was Hij een voorbeeld van hetgeen God met de mens voor had, en hij kon dat bereiken door Zijn wetten te gehoorzamen.