You are - home - My.agp - Devotional Room/ Dagelijks met God

Devotional voor 13 augustus 2001

Een gezond lichaam als de tempel van God

ZICH ONTHOUDEN VAN SCHADELIJKE BEGEERTEN

"Geliefden, ik vermaan u als bijwoners en vreemdelingen, dat gij u onthoudt van de vleselijke begeerten, die strijd voeren tegen uw ziel." 1 Petrus 2:11

Het Woord van God waarschuwt ons duidelijk, dat, tenzij wij ons onthouden van vleselijke lusten, de lichamelijke natuur in opstand zal komen tegen de geestelijke natuur. Het overdadig eten is in strijd met de gezondheid en de innerlijke vrede. Op deze wijze wordt er tussen de hogere en de lagere waarden van de mens een strijd gestreden. De lagere neigingen, die sterk en actief zijn onderdrukken de ziel. De hogere waarden van de mens worden in gevaar gebracht door het toegeven aan begeerten, die niet door de hemel geheiligd zijn.

Het gebruik van prikkelend voedsel bedreigt de gezondheid, het karakter en zelfs het leven; het zet de uitgeputte lichaamskrachten aan tot een onnatuurlijke, krampachtige inspanning.

Prikkelende kruiden zijn, naar hun geaardheid, schadelijk. Mosterd, peper, specerijen, ingemaakt zuur, en andere dingen die hierop lijken, prikkelen de maag en verontreinigen het bloed.

Thee en koffie zijn geen voedsel voor het lichaam. Veelvuldig gebruik van deze zenuwprikkelende middelen veroorzaken hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen, slechte spijsvertering, beven en veel andere kwalen, omdat zij de levenskrachten afbreken.

Tabak is een langzaam, verraderlijk en zeer boosaardig vergif. In welke vorm tabak ook gebruikt wordt, het heeft altijd een nadelige invloed op het lichaam. Tabak is des te gevaarlijker, doordat de uitwerking langzaam is en de schadelijke gevolgen in het begin nauwelijks merkbaar zijn. Het gebruik ervan stimuleert de behoefte naar sterke drank, en in vele gevallen legt dit de grondslag voor de gewoonte om te drinken.

Dus wat betreft thee, koffie, tabak en alcoholische dranken, is de enige veilige weg: 'Raak ze in het geheel niet aan!' (Col. 2:21).

Ware matigheid leert ons ons geheel te onthouden van alles wat schadelijk is. Het leert ons ook het gezonde van het ongezonde te onderscheiden.

De Geest van God kan ons niet te hulp komen en ons bijstaan in het vervolmaken van christelijke karakters, wanneer we toegeven aan onze eetlust die leidt tot schade aan onze gezondheid.