You are - home - My.agp - Devotional Room/ Dagelijks met God

Devotional voor 5 augustus 2001

De belangrijkste zaken op de eerste plaats

VERANDERD DOOR DE STUDIE VAN GODS WOORD

"...en verlangt als pasgeboren kinderen naar de redelijke, onvervalste melk, opdat gij daardoor moogt opwassen tot zaligheid." 1 Petrus 2:2

Geen man, vrouw of jeugdige kan christelijke volmaaktheid bereiken, wanneer de studie van Gods Woord verwaarloosd wordt. Door zorgvuldig en nauwgezet Zijn Woord te onderzoeken, zullen wij gehoorzamen aan het uitdrukkelijk bevel van Christus: "Onderzoekt de Schriften, want gij meent daarin het eeuwige leven te hebben, en die zijn het, die van Mij getuigen" (Joh.5:39 SV). Dit onderzoek maakt degene, die studeert, bekwaam om het goddelijk Voorbeeld nauwkeurig waar te nemen. Dit Voorbeeld moet vaak en zorgvuldig worden onderzocht, wil men het kunnen navolgen. Als de mens het leven van de Verlosser leert kennen, ontdekt hij in zichzelf karakterfouten; als hij opmerkt hoever hij verwijderd is van Christus' gelijkenis, erkent hij dat hij Hem niet kan navolgen, tenzij er een zeer grote verandering plaats vindt in zijn levenswijze. En als hij nu voortgaat met deze studie, verlangend om zijn Grote Voorbeeld gelijk te worden, zal hij al lezende, de Geest van Zijn dierbare Meester aanschouwen, en door dit aanschouwen van Zijn wezen wordt hij veranderd.

Alle wijsgerige bedenksels over de menselijke natuur zijn oorzaak geweest van verwarring en schande, wanneer God daarbij niet werd erkend als zijnde alles in allen. Het kostbare geloof dat door God wordt ingegeven, geeft ons kracht en veredelt het karakter. Als wij onze aandacht vestigen op Zijn goedheid, genade en liefde, zullen wij de waarheid steeds duidelijker gaan onderscheiden, en het verlangen zal zich steeds meer richten op reinheid en heiligheid van hart en helderheid van gedachte. De mens, die in de zuivere sfeer van heilige gedachten verkeert, wordt veranderd door gemeenschap met God door middel van de studie van Zijn Woord. Waarheid is zo omvangrijk en uitgestrekt, zo diep en breed, dat het eigen 'ik' erbij verdwijnt. Het hart is zachtmoedig geworden, en zodanig onderworpen, dat het zich buigt in nederigheid, in vriendelijkheid en liefde.

De Bijbel... oefent de ziel om te worstelen met diepzinnigste vraagstukken en om de meest uitgebreide onderzoekingen te ondernemen. De Bijbel verheft de geest, en redt de ziel... Gebruik de Bijbel als uw spiegel. De Bijbel zal een trouwe raadsman zijn, die de fouten en de dwalingen opspoort in uw karakter. Hij zal iedere goede karaktertrek versterken.

Dit Woord, dat de schuld van de zonde aan het licht brengt, heeft de kracht om het menselijk hart rechtvaardig te maken en het zo te bevestigen.