You are - home - My.agp - Devotional Room/ Dagelijks met God

Devotional voor 4 augustus 2001

De belangrijkste zaken op de eerste plaats

DE ENIGE ZEKERHEID BESTAAT IN DE JUISTE WIJZE VAN DENKEN

"Behoedt uw hart boven al wat te bewaren is, want daaruit zijn de uitgangen des levens." Spreuken 4:23

Want zoals een man 'denkt in zijn hart, zo is hij.' (Spr. 23:7). Vele gedachten maken de ongeschreven geschiedenis uit van een enkele dag; en deze gedachten hebben veel te maken met de vorming van het karakter. Onze gedachten moeten nauwgezet worden behoed, want een onreine gedachte maakt een diepe indruk in de ziel. Een boze gedachte laat een boze indruk na in de geest. Wanneer de gedachten rein en heilig zijn, wordt de mens die ze bewaard heeft, er beter van. Door deze gedachten wordt de geestelijke polsslag aangespoord en het vermogen om goede daden te doen neemt toe. En evenals een druppel regen de weg bereidt voor een tweede druppel en zo de aarde verfrist, zo bereidt een goede gedachte de weg, voor nog een goede gedachte.

Verkeerde denkgewoonten, die men zich eenmaal heeft aangewend, vormen een tyrannieke macht, die de geest vasthoudt als in een stalen greep.

Wij moeten onze gedachten niet toestaan dat zij zich op verkeerde wegen begeven. De gedachten moeten worden ingetoomd; zij moeten gevangen worden in gehoorzaamheid aan Christus. Zorg dat uw gedachten zich vestigen op heilige dingen. Dan zullen zij, door de genade van Christus, zuiver en waarachtig zijn. Het is noodzakelijk, dat wij er ons voortdurend van bewust zijn dat goede gedachten een enorme veredelende kracht bezitten. De enige zekerheid en beveiliging van iedere ziel ligt in het juist denken.

Onze geest blijft op het niveau staan waar onze gedachten mee bezig zijn. Dus als wij alleen over aardse dingen nadenken, zullen wij geen begrip van de hemelse dingen krijgen. Wij zouden een grote zegen kunnen ontvangen door na te denken over de genade, de goedheid en de liefde van God. Maar wij hebben een groot tekort in ons verstand door te blijven stilstaan bij al wat aards en tijdelijk is.

Alhoewel wij ons soms in een slechte en verdorven atmosfeer bevinden, hoeven wij toch de kwade geur er niet van in te ademen. Wij kunnen desondanks leven in de zuivere hemelse atmosfeer. Door aan God te denken en oprecht tot Hem te bidden kunnen wij iedere toegang tot onreine verbeeldingen en onheilige gedachten afsluiten. Zij, die hun hart open hebben staan om steun en zegen van God te ontvangen, zullen in een heiliger sfeer wandelen dan er op aarde bestaat. Zij zullen voortdurend in gemeenschap met de hemel zijn.