You are - home - My.agp - Devotional Room/ Dagelijks met God

Devotional voor 15 juli 2000

Christus in.de ware Tempel

HIJ ZELF HET MIDDELPUNT VAN ZIJN WERK

"De hoofdzaak van ons onderwerp is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is ter rechterzijde van de troon der majesteit in de hemelen, de dienst verrichtende in het heiligdom, in de ware tabernakel, die de Here opgericht heeft, en niet een mens." Hebreeën 8:1,2

Op de vraag: 'Wat is het Heiligdom?' wordt in de Schrift een duidelijk antwoord gegeven. Het woord 'heiligdom' zoals het in de Bijbel wordt gebruikt, wijst in de eerste plaats op de tabernakel die door Mozes werd gebouwd, naar een voorbeeld van hemelse dingen. Ten tweede wijst het op 'de ware tabernakel' in de hemel, waarnaar het aardse heiligdom wees. Met het sterven van Christus eindigde de schaduwdienst. 'De ware Tabernakel' in de hemel is het Heiligdom van het Nieuwe Verbond.

De twee vertrekken in het aardse heiligdom stellen de heilige plaatsen van het hemels Heiligdom voor. Toen de apostel Johannes een gezicht ontving van Gods tempel in de hemel, zag hij daar "zeven vurige lampen brandende voor de troon" (Openb. 4:5). Hij zag een engel die "met een gouden wierookvat bij het altaar ging staan, en hem werd veel reukwerk geschonken om het te geven, met de gebeden van alle heiligen, op het gouden altaar voor de troon" (Openb. 8:3).

Het was de profeet veroorloofd het eerste vertrek van het Heiligdom in de hemel te zien. Daar zag hij 'de zeven vurige lampen' en het 'gouden altaar', dat in het aardse heiligdom door de gouden kandelaar en het wierookaltaar werd voorgesteld. Daarna werd 'de tempel Gods geopend' (Openb. 11:19). Hij kon door de geopende voorhang het Heilige der Heiligen zien en zag 'de ark des Verbonds' staan, die in het aardse heiligdom voorgesteld werd door de heilige kist, die Gods wet bevatte, welke Mozes had laten maken.

Mozes maakte het aardse heiligdom naar het Voorbeeld dat hem werd getoond. Paulus leert ons, dat dit Voorbeeld het ware Heiligdom was, dat in de hemel is. Johannes getuigt dat hij dit alles in de hemel zag. Het hemels Heiligdom is het eigenlijke middelpunt van de arbeid van Christus ten behoeve van de mens. Het betreft iedere ziel, die op aarde leeft.

Toen Christus ten hemel opvoer, voer Hij op als onze Advocaat, zodat wij altijd een Vriend, in het hemels gerechtshof hebben.