You are - home - My.agp - Devotional Room/ Dagelijks met God

Devotional voor 13 juli 2000

Christus in de ware Tempel

DE GEDURIGE TOEPASSING VAN HET BLOED

"Want als (reeds) het bloed van bokken en stieren en de besprenging met de as der vaars hen, die verontreinigd zijn, heiligt, zodat zij naar het vlees gereinigd worden, hoeveel te meer zal het bloed van Christus, die door de eeuwige Geest Zichzelf als een smetteloos offer aan God gebracht heeft, ons bewustzijn reinigen van dode werken, om de levende God te dienen?" Hebreeën 9:13,14

Het slachtoffer, de rode vaars, werd buiten de legerplaats geleid, en op een indrukwekkende wijze geslacht. Zo leed Christus buiten de poorten van Jeruzalem, want Golgotha was buiten de stadsmuren gelegen. Dit geschiedde om te tonen, dat Christus niet alleen voor de Joden gestorven was, maar voor de gehele mensheid. Hij verkondigt aan een gevallen wereld, dat Hij is gekomen om hun Verlosser te zijn. Hij dringt er bij hen op aan de verlossing aan te nemen, die Hij hun aanbiedt.

Nadat de vaars op zeer indrukwekkende wijze was geslacht, ving de priester - die gekleed was in zuiver witte klederen - het bloed op, dat uit het lichaam van het slachtoffer stroomde en wierp het zevenmaal in de richting van de tempel. Het lichaam van de vaars werd tot as verbrand en dit betekende, dat het een volledig en overvloedig offer was. Daarna werd de as door een man verzameld, die niet in aanraking was gekomen met doden. De man deed de as in een vat, dat met water uit een stromende beek was gevuld. Daarna nam de man een stok van cederhout, bekleed met een scharlaken doek en een bosje hysop, en hij sprengde de inhoud van het vat op de tent en op het volk, dat daar vergaderd was. Deze plechtigheid werd verscheidene malen herhaald... en werd uitgevoerd bij wijze van een reiniging van de zonde. Alzo gaat Christus, in Zijn eigen smetteloze gerechtigheid, nadat Hij zijn kostbaar bloed heeft gestort, de heilige plaats binnen om het Heiligdom te reinigen.

En daar wordt de donkerrode stroom toegepast op de dienst van de verzoening tussen God en de mens. Sommige mensen mogen dan het slachten van de vaars beschouwen als een zinloze vertoning, maar deze dienst werd uitgevoerd op het bevel van God en houdt een diepe betekenis in, die niets heeft verloren van haar toepassing op de tegenwoordige tijd. Het bloed van Christus is doeltreffend, maar het moet gedurig worden toegepast. Evenals het in vroeger tijd nodig was dat de onreinen werden gereinigd door het sprengen van bloed, is het even noodzakelijk voor degenen die leven te midden van de gevaren van de laatste dagen en blootgesteld zijn aan de verzoekingen van satan, om het bloed van Christus dagelijks op hun hart toegepast te hebben.