You are - home - My.agp - Devotional Room/ Dagelijks met God

Devotional voor 2 april 2001

Christus, toereikend voor alle noden

DE VRIEND VAN DE ZONDAAR

"Een man, die vrienden heeft, heeft zich vriendelijk te houden, want er is een liefhebber, die meer aanhankelijk is dan een broeder." Spreuken 18:24 (SV)

Jezus is de Vriend van de zondaar. Zijn hart is altijd open, steeds ontroerd door menselijke ellende; Hij heeft alle macht, zowel in de hemel als op de aarde.

Als wij op Christus zien, dan zien we de eeuwige God. Hij is bezig met het uitvoeren van een onderneming, die door een grenzeloze barmhartigheid voor de gevallen mens wordt gedreven.

Christus kwam naar deze wereld om te laten zien dat de mens kracht van boven kan ontvangen. Deze kracht stelt hem in staat een onbevlekt leven te leiden. Tegen wie Hij ook zei "Volg Mij", degene tegen wie Hij sprak, stond op en volgde Hem. Dan werd de invloed van de betovering, die uitgaat van de wereld, verbroken. Bij de klank van Zijn stem vloog de geest van begeerte en van eerzucht weg uit het hart, en de mensen stonden op, bevrijd uit de ban, en volgden de Verlosser.

Hij ging geen mens voorbij. Hij achtte niemand te onwaardig, maar probeerde het genezende middel op ieder mens toe te passen. De ruwste mens, waarvoor menselijkerwijs gesproken niet veel hoop was, probeerde Hij hoop in te blazen. Hij verzekerde hen, dat het mogelijk was, dat zij onberispelijke mensen konden worden. Dat zij een karakter zouden kunnen krijgen, dat naar Gods beeld was, zodat aan hen gezien kon worden dat zij kinderen van God waren.. Vaak kwam hij te staan voor mensen, die waren afgedreven onder de heerschappij van satan, en die de kracht misten om uit zijn strikken los te breken. Tegen zo'n mens, die ontmoedigd, ziek, verzocht en gevallen was, sprak Jezus gewoonlijk zachte medelijdende woorden; woorden waar behoefte aan was en die ook werden begrepen. Weer anderen die Hij tegenkwam op Zijn weg, waren in een tweegevecht gewikkeld met satan.

Hij moedigde ze aan vol te houden in de strijd, en Hij verzekerde hen, dat zij de overwinning zouden behalen: 'want engelen Gods stonden hen terzijde en zouden hen helpen te overwinnen.' De Zondeloze heeft medelijden met de zwakheid van de zondaar. De mensen haten de zondaar, terwijl zij de zonde liefhebben! Christus haat de zonde, maar Hij heeft de zondaar lief. In deze geest zullen allen wandelen, die Hem navolgen. De christelijke liefde is traag om te oordelen, zij is vlug in het onderscheiden van berouw en schuldgevoel; zij is bereid om te vergeven, en moed in te spreken, en de dwaler te brengen op het pad, dat voert naar heiligmaking, en dan zijn voeten op die weg zekerheid te geven.