You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)


De wereld van Narnia
 

Hieronder vind je tien redenen waarom ik geloof dat Narnia niet zo christelijk is als wordt beweerd.

1) Lewis at en dronk van de verkeerde tafel
Ten eerste: C.S. Lewis was een toegewijd christen en ik heb niets tegen hem. Maar hij at en dronk van de Griekse en Romeinse literatuur, die valse goden predikt (Pan, Bacchus, enz.).

Hij slurpte het op en was er zo vol van, dat deze hele wereld van afgoden en toverij in zijn boeken naar buiten is gekomen.

Dat is niet de inspiratie van Gods Geest! De Bijbel zegt dat de God van Israel, de enige echte God, niets te maken heeft met al die afgoden, die door Rome  en Griekenland (en wereldwijd) vereerd werden. De Bijbel zegt dat het demonen zijn. Gevallen engelen, die in opstand zijn tegenover God zelf. Ze willen zelf god zijn en daarom verwerpt God ze, vanwege hun hoogmoed.

2) Narnia is een wereld vol afgoden

Je moet goed begrijpen dat de wereld van Narnia een wereld is die bewoond wordt door bijna uitsluitend mythologische wezens
zoals kabouters, reuzen, eenhoorns, enz. Dat zijn niet zomaar verzinsels. In de occulte wereld zijn dat bestaande  geestelijke krachten, die een specifieke taak hebben. Stap maar eens een paranormale beurs binnen.Overal om je heen zie je afbeeldingen van kabouters, eenhoorns, enz.

Voor iemand die geen inzicht heeft in de werkelijkheid van de geestelijke wereld, klinkt dat wellicht overdreven. Maar iemand die er wat weet van heeft, kan het volmondig beamen.

Een hoofdfiguur in de boeken is een wezentje dat de Griekse god PAN voorstelt (half bok, half mens, met een fluitje).

PAN was in de griekse afgodencultus de god voor seks en genot! Hoererij, orgieën, wellust...

Hij is de beste vriend van de kinderen in de film.  Hij ontvangt ze in Narnia, en is hun gids en helper.

Een andere afgod die in Naria voorkomt is Bacchus, de god van lust, uit het het oude Rome. In Narnia is hij een vrolijke feestneus, die met de kinderen midden in de nacht feest viert in het bos.

3) Narnia zindert van de toverij

Alle boeken van Narnia tintelen van de toverij en occulte invloed.In de boeken worden de kinderen meerdere malen geholpen door tovenaars. Op een bepaalde plaats is er zelfs een waarzegger, die in een oude waterput kijkt, die hen redt.

Als je weet dat de Bijbel meermaals verbiedt om je in te laten met waarzeggerij, dan weet je genoeg.

Ik heb allevier de boeken gelezen, jaren geleden. Toen had ik het inzicht nog niet dat God me recent gegeven heeft.Terwijl ik aan het lezen was, ervoer ik soms een duidelijk demonische werking om me heen. Ik negeerde het, omdat ik dacht dat deze boeken goed waren. "Lewis is een overtuigd christen, dus zal het wel in orde zijn" dacht ik. Gelukkig heeft Gods Geest me nu de ogen geopend...

Zelfs een oprecht christen kan misleid zijn, door uit verkeerde bronnen te slurpen.

4) Narnia spreekt niet over Jezus Christus

Zelfs al verwijst Aslan de leeuw naar Jezus Christus, nergens in allevier de boeken wordt de naam Jezus vermeld. Een ongelovige, die zogezegd door de Narnia-verhalen Jezus moet vinden, moet er maar naar raden wie in hemelsnaam deze Aslan is. Voor niet-christenen is het hooguit een aangrijpend verhaaltje, dat zich afspeelt in een zeer occulte wereld. Het is waar dat je veel elementen in het verhaal van Narnia ziet,  die doen denken aan Jezus Christus. Maar de vraag is welke niet-christen dat in de gaten heeft?

En een nog belangrijkere vraag: zullen hierdoor inderdaad mensen tot bekering komen?


Ik betwijfel het ten zeerste.

5) Narnia brengt niet het echte evangelie
 

Het is eigen aan onze tijd om het evangelie af te zwakken  tot een positief verhaal, waar je een zinvolle les uit kunt trekken. Satan doet er alles aan om het radicale, het scherpe, het confronterende en het krachtige van Gods boodschap weg te halen. Hij is er namelijk doodsbang voor.

Het echte evangelie zegt juist: heb niets te maken met de wereld van toverij en het occulte.

Zij die zich ermee inlaten, zullen door God geoordeeld worden. Dat is hard en scherp. maar het zorgt wel dat mensen  die God liefhebben zuiver blijven.

Het heeft als gevolg dat God onbesmette kinderen  kan hebben die zijn licht helder en werkelijk met kracht laten schijnen. Omdat er geen compromis meer is met de wereld.

God wil echtheid, geen flauwekul... Hij wil dat zijn boodschap puur en krachtig is.

6) Narnia goed - Passion fout!

Wat me erg opvalt, is dat er juist over deze film zo'n laaiend enthousiasme bestaat bij de meeste christenen, terwijl er op The Passion Of The Christ zoveel kritiek was.The Passion Of The Christ spreekt pas duidelijk over het evangelie!Dat is tenminste een film waardoor mensen echt het offer van Jezus gaan ontdekken.

Is het niet uitermate vreemd dat juist veel mensen die kritiek hadden op The Passion of the Christ, vol lof zijn over een film waarin de naam van Jezus niet genoemd wordt, er Griekse en Romeinse afgoden worden voorgesteld als vrienden en toverij en waarzeggerij als goed worden beschouwd? Denk daar eens even over na...

7) Narnia is deel van de tijdsgeest

We leven in een tijd waarin er steeds meer invloed van het occulte komt. De Bijbel zegt dat we in de richting gaan van een stroom bovennatuurlijke werkingen, die vals zullen zijn.Het gaat vooraf aan de terugkomst van Jezus Christus.


Jezus voorspelde vele valse profeten en valse Christussen. Ze zouden grote wonderen doen.
We komen uit een tijd waarin het materialistische centraal stond, het zichtbare en tastbare. Nu is er een andere tendens, om mensen van het aardse naar het 'spirituele' te leiden. Demonische krachten zoals waarzeggerij, toverij, wonderen, enz. zijn schering en inslag. Zo wordt de mensheid klaargemaakt voor de macht van duisternis die zal proberen iedereente verleiden, in naam van het goede.

Jezus waarschuwde er letterlijk voor! (Zie het evangelie van Mattheus, hoofdstuk 24)

8) Narnia mengt Jezus met afgoderij

Het kenmerkende aan deze tijd is dat het evangelie wordt vermengd met andere religies. In Narnia gebeurt dat heel duidelijk: de Griekse en romeinse afgodenwereld is zogezegd de wereld van Aslan, die Jezus voorstelt. Hoezo, het is onschuldig?

9) Narnia wordt verwelkomd door de occulte wereld

Jezus zei dat het kenmerk van zijn echte evangelie is dat het gehaat wordt door de wereld. Op internet zie je dat niet-christelijke en zelfs heel wat occulte websites vol lof spreken over Narnia. Het is een hype bij veel mensen die niets te maken willen hebben met Jezus Christus.
Dat zou toch ook vragen moeten oproepen?

Hoe kun je nu populair zijn in de goddeloze wereld en tegerlijkertijd Jezus dienen? Eum...

10) Wel Narnia, maar niet de Heilige Geest

Typisch voor veel christenen, is dat ze wel Narnia verwelkomen, maar heel afkerig zijn als het om de Geest van God gaat. In veel christelijke kringen wordt er bijzonder negatief gesproken over de gaven van de heilige Geest, die in de Bijbel vermeld worden: profetie, genezing, wonderen, onderscheiding van geesten, enz


Heel wat christelijke groeperingen vervolgen zelfs christenen die deze gaven van de Geest gebruiken.

Toch zijn diegenen die tegen de gaven van de heilige Geest zijn, vaak wel heel open voor dit soort occulte zaken. Heel vreemd.

Ik wil je aanmoedigen om de zaken in de juiste context te gaan zien. Er is juist NOOD aan mensen die Gods kracht hebben
en die zich ver houden van het demonische. De gave van onderscheiding van geesten (valse geesten ontmaskeren)
is juist vandaag erg nodig. Misschien een goed idee om de Geest van God (die de Geest van waarheid is!) toch alle ruimte te geven
in je leven en je kerk? Het is anders hard nodig... Zeker in deze tijd!

BESLUIT - Luister alsjeblieft!

Het is wel duidelijk dat er een groot verschil is tussen Jezus Christus en Narnia. Ik begrijp goed waarom God van me vraagt om een helder geluid te laten horen tegen de opmars van het occulte in de christelijke wereld. Ik wil je echt met heel mijn hart aanmoedigen om waakzaam
te zijn voor alles wat het evangelie anders voorstelt dan wat Jezus en de apostelen, in het Nieuwe Testament, zeggen.

Lees alsjeblieft veel meer in de Bijbel.

De Bijbel over toverij


"Laat ook geen waarzeggers, wichelaars,
voorspellers, tovenaars en bezweerders toe,
noch personen die de geesten van doden
kunnen oproepen en raadplegen.

De Heer, je God, heeft een diepe afschuw van allen
die zich met zulke praktijken bezighouden;
dat is ook de reden dat hij die volken verdrijft.
Richt je volledig naar de Heer, je God."
(Deuteronomium 18:10-16)

“Zij die (...) magie bedrijven, beelden aanbidden,
ja, allen die de leugen dienen: hun deel zal de zee
van vuur en zwavel zijn, de tweede dood.”
(Openbaring 21:8)


De eerste inwoner die de kinderen in Narnia ontmoeten, is een vreemd wezen, dat de naam Tumnus draagt. Hij ziet eruit als een combinatie van een mens met een geit. Wat velen niet weten, is dat Tumnus letterlijk de Griekse afgod PAN voorstelt.

Kijk eens aandachtig naar de twee onderstaande beelden:

Links:
een beeldje van Tumnus, inwoner van Narnia.

Rechts:
een standbeeld van de demonische afgod Pan.

Je ziet dat het om hetzelfde wezen gaat:

- geitepoten
- naakt bovenlichaam
- spitse baard (= geitesik)
- krullend geitehaar
- spitse oren
- horens

- Pan is een geest die woont in het woud. Waar woont Tumnus? In het woud!

- Pan speelt virtuoos muziek. De panfluit is naar hem vernoemd. Tumnus heeft inderdaad een fluitje, waarmee hij prachtige muziek speelt, en op die manier anderen betovert (bijvoorbeeld het meisje Lucy).

- Pan inspireert mensen tot wilde feesten in het bos,
midden in de nacht. Tumnus viert inderdaad, met alle
andere inwoners van Narnia, 's nachts feest in het bos.

Deze feiten maken duidelijk dat Tumnus een verwijzing is naar de afgod Pan.

De vraag is nu: wat is daar verkeerd aan?
Het is toch maar een sprookje?

Het is van groot belang dat je beseft dat afgoden, volgens de Bijbel, demonen zijn. Het zijn werkelijk bestaande geestelijke machten. Geen sprookje of fantasie dus.

"...dat de heidenen hun offers brengen aan demonen
en niet aan God, en ik wil niet dat u
bondgenoten wordt van die demonen.
U kunt niet uit de beker van de Heer drinken
én uit de beker van demonen."
(1 Kor. 10:21)

Pan: opperdemon

De naam PAN betekent ‘ALLES’. Hij is de opperdemon van alle heidense goden. Al duizenden jaren speelt hij een hoofdrol in de heidense cultussen, overal ter wereld.Ook vandaag heeft hij een belangrijke plaats
in de moderne hekserij.

PERVERSE SEKS

Pan symboliseert extreme vormen van seksuele perversie, waaronder (hou je vast) seks met GEITEN! Hij zet mensen aan tot groepsseks.

PANIEK

Pan staat symbool voor angst, die je plots overvalt op een eenzame plaats. Het woordje PANIEK is afgeleid van zijn naam.

RITUELE DANS

Pan leidde nymfen (vrouwelijke bosgeesten) in extatische, rituele dans in het bos.

VALSE PROFEET

Pan is tevens de god van valse profetie. Hij geeft de inspiratie door, die hij zelf ontvangt van de nymfen. In Narnia worden nymfen als goede wezens voorgesteld.

In Narnia wordt Tumnus, alias Pan, ten tonele gevoerd als een wezentje dat eerst slecht is, maar daar spijt van krijgt.Eerst betovert hij Lucy met zijn fluitje en liegt tegen haar.Later wordt hij zogezegd een goede faun. Vervolgens komen er steeds meer figuren uit de afgoderij in Narnia voor,
die allemaal als vriendjes van de kinderen worden voorgesteld.

Bacchus: seks en drank


Zelfs Bacchus, de Romeinse afgod voor seks en dronkenschap, is een inwoner van Narnia. Hij wordt als een vrolijke feestneus voorgesteld, die samen met de kinderen en Aslan  's nachts feest viert in het bos.

Op internet zag ik een t-shirt met een afbeelding van Bacchus erop. Er stond een waarschuwing bij: "Draag deze god van seks, wijn en dronkenschap op je eigen risico. Wij doen afstand van elke verantwoordelijkheid voor mogelijke gevolgen..."

Het is natuurlijk als grap bedoeld. maar het laat wel zien dat zelfs niet-christenen genoeg inzicht hebben om te weten dat hier sprake is van meer dan zomaar een fabeltje.

Ook op internet vond ik de website van een toneelgroep, die een opvoering heeft gemaakt over Narnia. Velen zeggen dat niet-christenen door Narnia tot bekering komen.Weet je wat het effect van Narnia is op deze groep acteurs? Dat ze een sterk seksueel getint toneelstuk hebben gemaakt.

Als inleiding op hun toneelstuk staat de tekst: "Breng betovering in elke setting, met deze sensuele groep faunen, nymfen en satyrs."

Dat is een voorbeeld van het effect van Narnia op de wereld. Is er hier sprake van een goede vrucht? Hmmm...

Fantasie of gevarenzone?

Je kunt wel beweren dat het allemaal fantasie is, maar dan moet je heel de Bijbel in de prullenmand dumpen. Want het is de Bijbel die ons leert dat afgoden bestaande demonen zijn. Niet voor niets zegt God in de Bijbel dat we ons ver moeten houden van afgoden. Nogmaals wil ik Gods oproep vermelden, in dit bijbelvers: "Bestaat er een overeenkomst tussen de tempel van God en de afgoden?

(...) Daarom zegt de Heer:
Trek uit hun midden weg,
scheid u van hen af
en raak niets aan wat onrein is.

Dan zal ik u aannemen; ik zal uw vader zijn
en u zult mijn zonen en dochters zijn,
zegt de Heer die alles in zijn macht heeft."

(2 Kor. 6:16-18)

God spreekt zo duidelijk en de gevaren in de verhalen van Narnia zijn zo zichtbaar, dat het me werkelijk verbaast dat er zo weinig mensen zijn die het onderscheiden.

Ik wil je echt op het hart drukken om deze waarschuwing ernstig te nemen. Elke vorm van besmetting door demonische machten zal sterke gevolgen hebben in je leven. Hou je er ver van!

Aan ouders wil ik de vraag stellen: kun jij met een gerust geweten je kinderen aan zoiets blootstellen? Aan christelijke leiders en voorgangers stel ik de vraag:  kun jij je Heer en God tijdens je gebed werkelijk recht in de ogen kijken, als je Narnia helpt verspreiden? Wetende dat Gods aartsvijanden erin worden voorgesteld als goede vrienden van kinderen?

Hieronder plaats ik een uitdaging, voor iedereen die houdt van de Bijbel:


U I T D A G I N G ! ! !

De Bijbel is voor elke christen de absolute toetssteen voor alles wat we doen en laten. Daarom deze vraag: is er iemand die mij vanuit de bijbel
kan aantonen dat God het goedkeurt als zijn aartsvijanden (=machten die mensen tot zonde verleiden), worden voorgesteld als de vriendjes van Jezus?

Stuur deze uitdaging door,naar iedereen die Narnia goedkeurt.


Wij willen op deze manier zeker geen onrust stoken. Maar IEMAND moet het lef hebben om de feiten bekend te maken. Zelfs al zou heel de wereld zeggen dat Narnia goed is... Als de Bijbel het tegenovergestelde zegt, dan is het onze plicht om onze mond te openen. Niet om negatief te doen, maar om vanuit Gods liefde een levensbelagrijke waarschuwing te laten horen. De geestelijke wereld is te echt om er onvoorzichtig
mee om te springen. En God hecht er te groot belang aan dat we onszelf en onze kinderen behoeden voor de occulte invloed vanuit het rijk van Satan.

"U kunt niet uit de beker van de Heer drinken  én uit de beker van demonen; u kunt niet deelnemen aan de maaltijd van de Heer  én aan de maaltijd van de demonen." (1 Kor. 10:21)

-- tekst van real life ---


<1>