You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)

.

Waarom ben ik een Adventist? // preekschets!

Predikant: Brendan Pratt
Papatoe Adventkerk Nieuw Zeeland
Datum: 7 december 2002

Mensen worden steeds meer en meer spiritueler, maar dat is niet zozeer Christelijk - eerder New age en oosterse religies groeien het snelst. Post Moderne, sociologen. Mensen die op zoek zijn naar betekenis.

- Waarom niet Christelijk - dat komt hetgeen wij hebben gemaakt van het Christendom - we hebben water bij de wijn gedaan, we wilden dat het te aantrekkelijk zo zijn - Het is te comfortabel zijn en veranderd levens niet.

We zijn bezig om belangrijk vragen te beantwoorden - Niet welke Christelijke kerk, maar de gehele kijk op de wereld is de vraag. In junior- kindersabbatschool hebben wij gekeken naar diverse geloven - Boeddhisme, New age, spiritualiteit en waarom mensen deze ‘religies' verkiezen boven het Christendom. Meestal hebben mensen een verkeerde idee van wat het Christen zijn is en betekent.

Gevaren

1 - Het geloof wat jij gelooft mentaliteit

Niemand komt tot de vader dan door mij

Maakt de waarheid wat uit? Oprah Theologie (term uit het blad ‘Christinity today') - geloof iets.

Wat over de persoon met wie je getrouwd bent - geloof in wat jij leuk vind over je partner.

Je zult de waarheid kennen, en de waarheid zal je bevrijden (John 8:32)

- Gezondheid - Vrij om heel veel vettige frites naar binnen te werken - Maar dat betekent niet dat ik vrij ben om een ADRA Marathon te rennen, het zelfde geldt voor spirituele disciplines

Betekenis - Vrijheid komt wanneer wij waarlijk de waarheid zullen begrijpen

- Wij vormen het geloof tot iets wat wij zelf kunnen vormen. Wij maken onze eigen ‘god' en vormen ‘god' om in onze behoeften te voldoen

- Ik heb niet alle antwoorden. De waarheid gaat door - Wanneer de kerk geleid is door de Heilige Geest om een betere betekenis te krijgen van de Bijbelse waarheid. Denk niet dat ik alle waarheid in pacht hebt.

2- Macdonalisation

Leonard Sweet praat over de McDonalization van de maatschappij - we leunen achterover en doen wat wij fijn vinden om te doen. De basis, maar niet om te weerleggen, confronteren of om uit te dagen.

- Standaarden stellen - Laten wij eens kijken naar de basis - het maakt niet uit wat anderen zeggen of vinden. Een vriend van de predikant zei; "Als er ruimte is voor verwarring, verwerp het dan. Mijn attitude aangaande dit onderwerp veranderde terwijl aan het eten waren. Echt, God gebruikte deze man en de kerk.

Wat is het verschil tussen McDonalds & een goed Thaise Restaurant
- Smaken die je eerst niet voor mogelijk hield... diepgang

Fast Food geloof

Kennis - "Het is een simpel evangelie" - dat is de waarheid - mijn huwelijk is een ‘simpel' huwelijk en ik hoop het ook op die manier te houden. We willen niet "dieper gaan". Ik ken twee herders genaamd Tim & Raymond - Herders. Wijze mannen, herders die niet konden lezen.. hadden wel een diepgaande relatie met de Messias. Ze aanbaden Hem.. een liefdes relatie met diepgang.

Waarom een Adventist?

Zou ik een Adventist zijn geweest als ik niet een Adventistisch gezien was opgegroeid - Ik kan die vraag niet beantwoorden. Ik kijk nar een groep van jonge mensen die geen Adventistisch opvoeding hebben genoten en kan zeggen "dat is goed gedaan'.

Is het...

... vanwege de gemeenschap -
De levensstijl - Een van de basisfuncties van een kerk is een gemeenschap.

Bezoekers van Amerika, Duitsland - Toen wij in Duitsland waren. Zagen wij ex-adventisten. Jammer genoeg hadden ze het geloof zien zonder de transformatie ervaren. want wat ze verworpen hadden is niet de betekenis van de doctrine, maar eerder een getransformeerd leven door de Heilige Geest

I kan geen andere gemeenschappen die echt om je geven en zorgdragen.

... de sabbat

Brengt bijzondere vrede in mijn leven en geeft een unieke bepaalde tijd in de week, zodat ik KAN en mag werken aan mijn relatie met God, mijn familie en Gods schepping

Ik ben ervan overtuigd dat het toeleven, voorbereiden en het ervaren van de ware sabbat, je leven veranderd. De sabbat kennen, maakt je vrij

Wij houden ons teveel bezig met definiëren van het geloof van "wat mag niet" dan leven naar de principes

.. Levensstijl en gezondheid
Diverse studies tonen aan dat Adventisten langer leven

Het gaat over Jezus.
In deze kerk, de adventkerk, vind je de waarheden van de bijbel, over God en het hebben van een relatie met Jezus die leidt tot redding in al zijn volheid.

Denk eens na over het thema van de Grote strijd - het geeft een blik achter de schermen
Jezus is Heer van de sabbat.
Jezus werk voor ons is NU

Heiligdom

Ik wordt enthousiast als ik weet dat de geschiedenis van deze aarde in zijn laatste fase verkeerd en dat de voorbereidingen gaande zijn voor de grande finale, wanneer Christus zal komen en Zijn volk zal claimen als Zijn eigen! Christus is mijn Hogepriester en Hij blijft zich persoonlijk inzetten met mijn ultieme bestemming.

Oordeel - Ik zou elke reden hebben om in paniek te geraken als ik werd beoordeeld door mijn collega predikanten, mijn vrienden of een aardse jury. Maar dat is nu precies het punt. De belangrijkste oordeel die er bestaat is in de hemel en Jezus wil dat ik gered word - het is alleen mijn eigen koppigheid en stomheid die ervoor kan zorgen dat ik verloren ga.

Nadruk ligt op Jezus die NU komt voor een ieder van ons.

Nadruk leggen op Jezus die NU levens transformeert
Soms worden mensen bang van dit idee. Ik leef onder Genade - de vrijheid van Christus.

Het is allemaal verbonden in een systematisch plaatje - net als de kubus van Rubik.

Worden wij wel meer liefhebbend, meer gebalanceerd, meer plezierig - meer ‘echte' Christenen als het gevolg van het hebben van de ‘waarheid' In veel gevallen zeker.

Waakt voor formalisme,

Adventisme zonder Jezus

Wij kunnen instemmen met alle Adventistisch doctrines, maar dat maakt ons en veranderd ons nog niet in echte Christenen.

Heiligheid zonder liefde is het zelfde als een Farizeeër (een separatist). Mensen die heiligheid na streven zonder de bij bijbehorende handelingen en het zich niet inlaten van de invloed van Gods liefde, worden aan het einde van de rit boos en gemeen.

Adventistme zonder4 Jezus is een zeer ongezonde bezigheid - EGW zei het volgende tegen predikanten en werkers die het een streven naar Adventistme als een intellectuele bezigheid maakten, smeekten dat ze terugkeerde naar de liefde van Jezus.. ze moesten mensen wijzen naar de Redder.

De genade van Christus moet onze hele ‘zijn' veranderen.. En haar overwinning is niet compleet totdat de hemelse universum zal zien de verandering van handeling en gevolg, door het leven van waarin Christus centraal staat en de heilige daad is in de het leven van de kinderen van God (EGW's Amazing Grace p. 235)

De inwoners van de hemel wachten om God s kinderen te zien hoe ze elkander behandelend met gevoelens van tederheid.

De kerk.

Efeziers - de kerk is geworden tot een kanaal waardoor de volheid van Christus kan worden geopenbaard.

Christus kijkt naar de kerk als zijn overwinning als zijn eigendom.

"Ook al zijn er vele punten op de kerk aan te merken. En die zuller er zijn tot aan het eind van de wereld. De kerk zal in de laatste dagen een licht zijn in deze wereld dat is vervuild en gedemoraliseerd door de zonden. De kerk, met zijn minpunten en onvolkomenheden, moet blijven gewaarschuwd en bemiddelt worden. Dit is een belangrijk punt waarop Christus zijn ultieme rol speelt.

Er is tarwe, maar ook onkruid in de kerk - het is niet onze zaak om ze te scheiden

Het is niet de "perfecte" preek die de wereld nog heeft

Het is niet de meest attractieve, spectaculaire evangelisatie programma dat een verandering kan maken.

Het is niet de mooie publicatie die mensen zal overhalen dat Christus de hoofdrol moet spelen in hun harten.

Het is Gods liefde dat wereld moet zien

Gods liefde in jouw en mijn hart.. in de kerk!

Er zijn twee groepen

Liberalen aan de linkerkant en Conservatieven aan de rechterkant

Binnen de liberale groep zijn er mannen en vrouwen die Jezus liefhebben met geheel hun hart en ziel en er zijn wis hart gericht is op wereldgelijkvormige compromissen.

Het zelfde geldt zeker voor de conservatieve. Ook in hun midden zijn er geheel toegewijde Christenen die de Heer echt liefhebben, maar er zijn er ook die worden gelijk door zelfrechtvaardiging en het bekritiseren van anderen.

In beide ‘kampen' zijn er schapen en geiten.

Het is niet hou je de sabbat viert, of dat je wel of niet een vegetariër is. De Mens kijkt alleen maar naar uiterlijkheden, maar God kijkt naar het hard. De echte stelregen zullen uiteindelijk bepaald worden door wie "graan" of "onkruid" is van geest of karakter.

Nederigheid, Christus gecentreerde waarheid, liefde en gehoorzaamheid, geloof en je daden, rechtvaardigheid en ontferming, wet en genade.. zullen samenkomen in hun uitwerking

Aan de andere kant is er valse beschuldigen en verwerping - zullen verbonden worden door hun zelfrechtvaardiging.

Jezus en de verandering die hij brengt
Jezus klopt bij ons aan de deur.. van ons leven en van de kerk
Hij is het verschil dat ons zal veranderen
Laat Jezus in je werken en door je werken.

Wees blik om Hem in te mogen ontmoeten van aangezicht en aangezicht.
En Leef in een gemeenschap met Hem voor eeuwig

Dat is wat betekent om een echte Adventist te zijn.

Website statistieken